Dezbatere la Guvern pe tema combaterii consumului de droguri

În data de 9 noiembrie, la Palatul Victoria a fost organizată o întâlnire pe tema combaterii consumului de droguri. La reuniunea organizată de Cancelaria Prim-Ministrului prin consilierul de stat Victoria Stoicu au participat reprezentanți ai Ministerului Sănătății, Ministerului Afacerilor Interne, respectiv ai Agenției Naționale Antidrog, dar și mai multe ONG-uri.  

În cadrul întâlnirii, ministrul Sănătății, Alexandru Rafila, a vorbit despre necesitatea înființării de centre de reabilitare în țară. „Ne propunem ca în România să avem în fiecare județ centre pentru combaterea adicției, pentru recuperarea consumatorilor de droguri. Există o categorie foarte vulnerabilă – copiii și adolescenții, pentru care trebuie să găsim soluții”, a afirmat ministrul. 

În acest context, consilierul de stat în cadrul Cancelariei Prim-Ministrului, Victoria Stoiciu, a afirmat că este nevoie de mutarea accentului pe politicile de sănătate, pe găsirea de soluții alternative prin prevenire și tratament. 

Au existat și propuneri din partea ONG-urilor, care s-au referit la nevoia de a dezvolta servicii medicale specializate, campanii de de-stigmatizare a consumatorilor, dezincriminarea posesiei de droguri pentru consum propriu și realizarea educației preventive în școli pentru combaterea consumului de droguri. 

Consumul de droguri şi modul de viaţă pe care-l presupune acesta conduc la limitarea accesului la poziţii şi roluri sociale normale în societate. Pentru consumatorul de droguri, relaţiile sociale se deteriorează, creşte riscul de excludere socială, şansele de reintegrare socială scad, ca şi cele de inserţie pe piaţa muncii. 

Foto:
Guvernul României