Evenimentul unic care va strânge milioane de oameni – eclipsa totală de soare din data de 8 aprilie 2024

Administrația Națională Aeronautică și Spațială, cunoscută și sub numele de NASA, a anunțat că în data de 8 aprilie 2024 va avea loc o eclipsă totală de soare care va traversa America de Nord, trecând peste Mexic, Statele Unite ale Americii și Canada.

Eclipsa totală de soare are loc atunci când Luna trece între Soare și Pământ, blocând complet discul Soarelui. Efectul produs de acest fenomen este întunecarea cerului ca și cum ar fi răsărit sau apus. Deoarece Luna se rotește în jurul Pământului, iar Pământul și Luna se rotesc în jurul Soarelui, uneori se întâmplă ca Luna să se așeze între Pământ și Soare. Drept urmare, lumina Soarelui este blocată și astfel se produce eclipsa de soare.

Eclipsa de soare din 8 aprilie 2024 este un eveniment foarte deosebit deoarece zona în care se va face întuneric pentru câteva minute este una foarte lungă, de aproximativ 180 de km. Orașele de unde eclipsa de soare va putea fi văzută cel mai bine sunt: Mazatlan, Durango, San Antonio, Austin, Dallas, Little Rock, Indianapolis, Buffalo și Montreal. De asemenea, în cazul eclipsei de pe data de 8 aprilie, durata maximă în care va fi întuneric este de 4 minute și 28 de secunde. În Dallas vor fi 3 minute și 51 de secunde, în Indianapolis 3 minute și 49 de secunde.

Banda de unde pornește eclipsa este în zona orașului Mazatlan din Mexic, traversează apoi Statele Unite ale Americii și ajunge în regiunea Newfoundland din Canada. Spre deosebire de ultima eclipsă de soare din SUA, care a avut loc în 2017, iar banda de totalitate era mult mai mică, banda eclipsei de soare din data de 8 aprilie 2024 va acoperi o zonă unde trăiesc aproximativ 32 de milioane de locuitori.

Cu această ocazie, orașele traversate de eclipsă organizează concerte sau festivaluri pentru a atrage turiști. Având în vedere unicitatea evenimentului, mulți oameni vor veni să privească momentul în care se va face noapte pentru câteva minute. NASA a creat un site cu mai multe informații despre această eclipsă pe care îl puteți accesa la următorul link.

Totodată, NASA atrage atenția că privitul unei eclipse totale de soare se face numai cu ochelari speciali, creați în acest sens. Mai mult, se amintește că nu trebuie să privim eclipsa prin camera telefonului sau alte echipamente optice deoarece razele solare concentrate vor pătrunde prin filtrul echipamentului și vor cauza leziuni oculare grave. Mai multe informații despre protecția din timpul unei eclipse de soare puteți afla citind următorul articol.

Eclipsa totală, parțială și inelară de soare. Care sunt diferențele și când va fi observată și în România?

Există trei tipuri de eclipse de soare: totală, parțială și inelară. Eclipsa totală are loc atunci când Luna acoperă în întregime Soarele, cea inelară atunci când Luna nu va acoperi în întregime discul solar, ci va lăsa în jur un inel de lumină, iar cea parțială are loc când Luna acoperă doar o parte din suprafața Soarelui.

Ultima eclipsă parțială de soare ce a fost vizibilă și din România s-a produs la data de 25 octombrie 2022. La acea dată, discul solar a fost acoperit de către Lună într-o proporție de 44%. Durata eclipsei pe teritoriul României a fost în jur de 2 minute și jumătate.

În data de 2 august 2027 s-a anunțat următoarea eclipsă parțială de soare care va putea fi observată și de pe teritoriul României. De această dată, Soarele va fi acoperit de Lună în proporție de 51% și va dura 2 ore și 16 minute.

O eclipsă totală de soare ce va putea fi observată de pe teritoriul României, se va produce data de 3 septembrie 2081. Eclipsa va începe în Oceanul Atlantic, va trece prin Jersey, apoi va traversa Franța metropolitană (din Bretania până în Alsacia), Germania, Elveția, Italia de Nord, Austria, Slovenia, Croația, Ungaria, România, Bulgaria, va traversa Marea Neagră, apoi își va continua drumul prin Turcia, apoi prin Siria, Irak, Iran. Va traversa Golful Persic, apoi întregul Ocean Indian, pentru a se sfârși între insulele Sumatra și Java. Ultima eclipsă totală de soare observată și din România a avut loc la 11 august 1999.