Reperele zilei – 7 aprilie



*Ziua Internațională de Reflecție asupra Genocidului din Rwanda.

*Ziua Mondială a Sănătății.

1655: Fabio Chigi devine papa Alexandru al VII-lea.

1701: Declarația mitropolitului unit Atanasie Anghel prin care nu-l mai recunoaște pe arhiepiscopul Bucureștilor ca superior al său.

1727: Se naște Michel Adanson (d. 1806), naturalist, botanist, etnolog și micolog francez. A fost primul care a clasificat moluștele. De asemenea, a studiat proprietățile electrice ale peștilor-torpilă și efectele curentului electric în regenerarea picioarelor și a capului de broască. Astăzi, Adanson este cunoscut mai ales pentru folosirea metodelor statistice în studiile botanice.

1765: Se naște Johann Christian Baumgarten (d. 1843). A fost un medic și botanist german, stabilit în Transilvania. A fost autorul primului conspect critic al florei din Transilvania și al unui valoros ierbar, păstrat parțial până astăzi, la Cluj.

1795: Prima Republică Franceză adoptă kilogramul și gramul ca unitate principală de masă.

1863: Are loc, la Sibiu, un Congres național al românilor, care deleagă zece personalități, în frunte cu mitropolitul Andrei Șaguna, pentru a expune împăratului Franz Joseph I, la Viena, revendicările politice ale românilor.

1889: Se naște Gabriela Mistral (d. 1957), poetă chiliană, laureată a Premiului Nobel. Creația sa este profund feminină, meditativă, de înaltă emoție lirică și de tonalitate post-romantică și uneori simbolistă, în care transfigurează natura aspră a ținutului natal, valorile naționale, copilăria ca vârstă a fragilității, exuberanța tinereții și iubirii, durerea solitară, meditația asupra morții. Principalele sale opere sunt Sonetos de la muerte (Sonetele morții, 1914), Desolación (Dezolare, 1922), Ternura (Duioșie, 1924).

1903: Se naște Grigore Cugler (d. 1972), compozitor, diplomat, grafician, ilustrator, memorialist, muzician, poet, violonist clasic și scriitor român. Sub raport strict familial, Grigore Cugler a fost vărul criticului de artă Petru Comarnescu și, pe linie paternă, nepotul Matildei Cugler-Poni, afirmată ca poetă în anturajul mai mult decât pretențios al „Junimii” lui Titu Maiorescu. A studiat muzica sub îndrumarea lui Alfons Castaldi, George Enescu și Mihail Jora, la Conservatorul din București. În postura muzicianului începător, Grigore Cugler a compus câteva lieduri și valsuri, a fost distins în 1926 cu un premiu „George Enescu” la un concurs rezervat tinerelor talente. A fost, de asemenea, diplomat de carieră.

1927: A fost efectuată cu succes prima transmisie televizată la mare distanță, în Statele Unite ale Americii. Secretarul Departamentului comerțului din SUA, Herbert Hoover, a ținut un discurs la Washington D.C.

1930: Se naște Yves Rocher (d. 2009), om de afaceri francez, fondatorul brand-ului de cosmetice Yves Rocher. El și-a bazat afacerea, pe de o parte, pe alegerea extractelor din plante refuzând orice produs sintetic, iar pe de altă parte promovând vânzările la distanță.

1931: Se naște Amza Pelea (d. 1983). A fost un actor român de film, radio, teatru, televiziune și voce. Printre alte roluri memorabile, Amza Pellea a fost creatorul și interpretul personajului Nea Mărin, care i-a relevat atât de bine disponibilitățile sale pentru comedie. Totodată, a interpretat unele figuri celebre din istoria României, precum Decebal sau Mihai Viteazul.

1933: Prohibiția în Statele Unite ale Americii este abrogată pentru berea cu cel mult 3,2% alcool, cu opt luni înainte de ratificarea celui de-al 21-lea amendament la Constituția Statelor Unite. (În prezent sărbătorită ca Ziua Națională a Berii în Statele Unite.)

1939: Benito Mussolini declară un protectorat italian asupra Albaniei și îl forțează pe regele Zog I să plece în exil.

1940: La București are loc deschiderea oficială a „Institutului Cultural German”.

1941: Moare Lazăr Edeleanu (n. 1862). A fost un chimist evreu- român, autor al procesului de rafinare selectivă a fracțiunilor de petrol pe baza solubilității specifice a diverselor hidrocarburi în dioxid de sulf lichid. Principalele direcții de cercetare au fost în domeniile derivaților acidului fenilmetacrilic si fenilizobutiric, acizilor nesaturați din seria aromatică, acțiunii clorurii de sulf asupra anilinei, acțiunii cloratului asupra oxiacizilor, sintetizării fenilizopropilaminei (benzedrinei), chimiei rafinării și chimizării petrolului.

1945: Al Doilea Război Mondial: Nava japoneză Yamato, aflată într-o misiune kamikaze în Okinawa (Operațiunea Ten-Go), este scufundată de submarinele americane. Yamoto a fost cea mai mare navă de război construită vreodată.

1945: Se naște Mircea Daneliuc, dramaturg, prozator, regizor, scenarist și actor român. Dupǎ 1990, în capitalismul autohton, realizeazǎ un numǎr mai mare de filme decât sub comuniști, dar rǎmân aproape necunoscute, nu ajung la public, sunt închise prin dulapuri și magazii. Printre operele sale se numără: 1997 — Pisica ruptă, roman, 1999 — Marilene, roman, 1999 — Șchiopul cu frumos miros, teatru, 2000 — Doi pinguri, teatru. Este regizor pentru mai multe filme printre care Legiunea Străină (2008), Marilena (2008), Cele ce plutesc (2009), Sistemul nervos (2005).

1946: Uniunea Sovietică anexează Prusia Răsăriteană ca Regiunea Kaliningrad a Republicii Sovietice Federative Sovietice Ruse.

1947: Moare Henry Ford (n. 1863). A fost fondator al industriei americane de automobile, a întemeiat Ford Motor Company (1903), autor al unui nou mod de organizare a producției industriale, cunoscut sub denumirea de fordism.

1948: Națiunile Unite înființează Organizația Mondială a Sănătății.

1953: Se naște Daniel Corbu, poet și eseist român. Din 1990 este membru al Uniunii Scriitorilor din România – USR, în filiala Iași. Este considerat de academicianul Mihai Cimpoi ca fiind liderul generației de poeți optzeciști, dar criticul literar Gheorghe Grigurcu consideră că poetul cultivă un lirism particularizat, neîncadrabil în șabloanele „generaționiste”. Criticul literar Theodor Codreanu îl consideră pe Daniel Corbu unul dintre „bacovienii” generației ’80, iar poetul George Vulturescu afirmă că poetul nemțean este cel mai orfic dintre poeții optzeciști.

1954: Se naște Ion Aldea-Teodorovici (d. 1992), compozitor și cântăreț din Republica Moldova. În 1981 Ion se căsătorește cu Doina Marin. La 27 august 1991, Ion și Doina Aldea-Teodorovici au cântat pentru Suveranitate și Independență la Marea Adunare Națională, apoi au plecat, imediat, la Festivalul de la Mamaia, unde Doina avea să spună: „Vin aici direct din Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, să vă aduc salutul libertății noastre”. În noaptea de 29/30 octombrie 1992, la orele 2.30, mașina în care se deplasau Ion și Doina Aldea-Teodorovici spre Chișinău a intrat într-un copac în apropierea localității Coșereni, la 49 de kilometri de București, România. În mașină se aflau patru persoane, șoferul și însoțitorul au scăpat fără nici o zgârietură în timp ce Ion și Doina, aflați pe bancheta din spate, au fost striviți între greutatea mașinii și copacii de pe marginea drumului. Moartea celor doi a fost percepută la data respectivă ca o tragedie națională.

1954: Se naște Jackie Chan, actor originar din Hong Kong. Este un actor, coregraf de lupte, comediant, regizor, producător, expert al artelor marțiale, scenarist, antreprenor, cântăreț și cascador originar din Hong Kong. În filmele sale, este cunoscut pentru stilul acrobatic de luptă, sincronizarea sa comică, folosirea armelor improvizate și cascadoriile sale inovative. Jackie Chan este actor din anii 1960 și a apărut în peste 100 de filme. Chan a obținut stele pe Hong Kong Avenue of Stars și pe Hollywood Walk of Fame.

1955: Winston Churchill demisionează din funcția de prim-ministru al Regatului Unit, pe fondul semnelor de sănătate precară.

1963: Iugoslavia este proclamată republică socialistă și Josip Broz Tito este numit președinte pe viață.

1964: IBM prezintă primul model din seria S360, prima familie de calculatoare concepute pentru a acoperi atât aplicații comerciale, cât și științifice.

1966: Moare Gheorghe Anghel (n. 1904), sculptor român. Viziunea sa realistă a perenității îl face să lucreze în general în bronz și numai foarte rar în piatră (bustul lui Enescu de la Ateneul Român). Amestec de austeritate și spontaneitate, operele sale au în ele o atitudine solemnă, departe însă de grandilocvență. Capodoperele sculpturii sale sunt statuia lui Theodor Pallady, aflată în colecția muzeului din Craiova, și statuia lui Mihai Eminescu din fața Ateneului Român.

1968: Jim Clark, de două ori campion britanic de Formula 1, moare într-un accident în timpul unei curse de Formula 2 la Hockenheim, Germania.

1978: Președintele american Jimmy Carter anulează dezvoltarea bombei cu neutroni.

1990: Un incendiu major izbucnește pe feribotul danez Scandinavian Star care naviga între Norvegia și Danemarca, ucigând 158 de pasageri.

1990: Se naște Sorana Cîrstea. Este o jucătoare profesionistă de tenis din România. La simplu, cea mai bună clasare a sa a fost locul 21 mondial la 12 august 2013. La dublu, cea mai înaltă poziție în clasament a fost locul 35, pe care l-a atins la 9 martie 2009. Cele mai mari realizări ale sale: sferturi de finală la Openul Franței în 2009 și US Open în 2023 și finala Cupei Rogers din 2013.

1994: Extremiștii hutu declanșează Genocidul din Rwanda, în care au ucis în decurs de o sută de zile peste 500.000 de opozanți.

1995: Primul Război Cecen: trupele paramilitare ruse încep un masacru de civili în Samashki, Cecenia.

1999: Fundația Națională pentru Știință și Artă, împreună cu Academia Română, a acordat regizorului Andrei Șerban Premiul de Excelență în Cultura Românească.

2001: Nava spațială 2001 Mars Odyssey a NASA, numită după filmul lui Stanley Kubrick.

2002: Se naște Laura Bretan, cântăreață româno-americană de operă. Este o cântăreață de classical crossover româno-americană. A început să cânte când avea doar 4 ani. Laura a învățat să cânte de la mama ei, Rahela Bretan, care este originară din Hațeg, județul Hunedoara. Artista s-a remarcat pe plan național și internațional datorită vocii sale. Laura a urcat pe scene din Statele Unite, Germania , Italia, Spania, Canada, Anglia, Belgia , Emiratele Arabe Unite, Elveția , Vatican, iar în România pe scenele Sălii Palatului, Ateneului Român și a Operei din Cluj.

2009: Manifestații violente au loc la sediul Parlamentului și Președinției Republicii Moldova din Chișinău, după anunțarea rezultatelor alegerilor au început Protestele de la Chișinău din 2009, simpatizanții opoziției contestând corectitudinea alegerilor din urmă cu două zile.

2017: După atacul chimic de la Khan Shaykhun, Statele Unite au lansat 60 de rachete de croazieră Tomahawk asupra unei baze aeriene din Siria. Armata siriană a anunțat că loviturile americane s-au soldat cu șase morți și cu importante pagube materiale.