Expoziția ”Cultura Cucuteni; de la artefact la artă” 

La Muzeul Brăilei ”Carol I”, sediul central, s-a deschis expoziția „Cultura Cucuteni: de la artefact la artă” organizată în colaborare cu Muzeul Județean Botoșani. A fost vernisată sâmbătă, 2 septembrie 2023, prezentările fiind oferite de managerii celor două muzee, respectiv conf. dr. Costin Croitoru și dr. Aurel Melniciuc. Dar detalii despre exponate, în special cele din patrimoniul muzeal brăilean, a oferit dr. Stănică Pandrea de la secția de Istorie. Ele se află în casetele expoziționale și au fost scoase din depozite cu ocazia aniversării Muzeului Brăilei ”Carol I” (23 august). Nu toate sunt din perioada culturii Cucuteni (județul Brăila are o altă cultură, similară, descoperită pe teritoriu ei – Gumelnița), a precizat Stănică Pandrea. Sunt figurine antropomorfe descoperite în dava getică de la Grădiștea, piese antice grecești și romane – statuete din lut ars (de tip Tanagra) și statuete de marmură (obiecte descoperite în cetăți din Dobrogea sau pe malul Dunării și ajunse în patrimoniul muzeului brăilean grație colecționarului Paul Bălcănescu), alte piese sunt din săpaturi la care a participat arheologul Valeriu Sârbu – fost director adjunct al muzeului brăilean.  

Muzeul Județean Botoșani are în expoziție doar planșe (sunt așezate deasupra casetelor) foto cu reproduceri mult mărite ale unor obiecte reprezentative pentru cultura Cucuteni, din patrimoniul instituției. Motivația pentru această prezență, astfel, este dublă. Întâi, că multe vase sunt trimise în expoziții în străinătate, iar un alt motiv este lipsa fondurilor destinate asigurării obiectelor (bugetul nu permite în ultimul timp mai deloc astfel de plăți).    

De fapt, expoziția cu această denumire a avut loc inițial, în luna mai 2023, la muzeul din Botoșani care deține în colecții un bogat patrimoniu arheologic specific temei alese. 

Reamintim că străvechea Cultură Cucuteni este nu doar celebră, ci este cea mai veche civilizație din  Europa și nu numai – precede culturile Sumer și ale Egiptului antic, cu datări din perioada 5800 – 3200 înainte de Hristos. Numele i-a fost dat după localitatea din vecinătatea Iașiului, unde s-au făcut primele descoperiri arheologice, în 1884. Și pe teritorul Moldovei de peste Prut, dar și în Ucraina s-au descoperit artefacte ale Culturii Cucuteni – renumită este ceramica Cucuteni, în care predomină decorul în spirală, dar în care s-au găsit și figuri feminine. Culorile predominante pe ceramica Cucuteni sunt roșul, albul și negrul.  

Foto:
Armanda Filipine