Expoziția In Memoriam Sorin Adam de la Centrul Cultural Nicăpetre, o atracție pentru orice iubitor de artă plastică

Vernisajul expoziției „Chipuri de demult”, organizată în memoria pictorului Sorin Adam (1968 – 2022), desfășurat în miezul zilei de 16 noiembrie 2023, în galeria de la mansarda/ luminator a Centrului Cultural Nicăpetre, a dezvăluit valențele evenimentului, de interes pentru un simplu amator, dar iubitor de artă plastică, dar și pentru cunoscători. Lucrările, pictură și grafică, fac parte din colecția familiei regretatului artist, astfel că devine cu atât mai tentantă o vizită în galerie. 

 Au prezentat muzeograful Ruxandra Alina Mircea, șef secția Artă din care face parte Centrul Cultural Nicăpetre și organizator al expoziției, managerul Costin Croitoru al Muzeului Brăilei „Carol I”, Victor Adam, tatăl artistului comemorat, un important colecționar de artă și, nu în ultimul rând, criticul de artă Amelia Dincă – aceasta din urmă subliniind importanța artistică a celui dispărut, un excelent colorist, un foarte bun portretist, un grafician de real talent. În concluzie, Sorin Adam este un plastician care va continua să fie admirat la fel ca oricare alt mare pictor român, de acum încolo, pentru că are toate datele să fie considerat astfel.  

Onorăm un artist care, din nefericire, nu se mai află printre noi, dar care ne vorbește, prin intermediul operei sale. Este, până la urmă, destinul oricărui artist iar aceia dintre dumneavoastră – știu că sunteți mulți iubitori de artă și mulți care doriți să vă educați și să vă familiarizați cu domeniul artei – care aspiră la cariera artistică, cred că înțeleg lucrul acesta de pe acum. Memoria, onorarea memoriei, sunt lucruri extrem de importante pentru conturarea traseului artistic. Pentru că până la urmă viața noastră se consumă mai mult sau mai puțin la fel, dar unii dintre noi vor avea privilegiul, responsabilitatea să comunice peste timp, peste generații, câte ceva din sufletul lor, câte ceva din ce i-a preocupat, câte ceva din lumea la care au fost martori. Și acești câțiva oameni privilegiați care au această mare responsabilitate, sunt artiștii. Iar nouă, celorlalți, ne revine responsabilitatea de a fi atenți, de a fi receptivi, de a fi îngăduitori, iubitori față de artiștii care se expun și care se transmit pe ei înșiși în felul acesta”, a precizat Ruxandra Alina Mircea. 

Mulți reprezentanți ai publicului la vernisaj, elevi de la Liceul de Arte „Hariclea Darclée”, au venit împreună cu profesoarele Marilena Ioanid, Raluca Spătaru Iancu, Ecaterina Volcu, artiste plastice. Au avut, deci, parte de explicații pertinente; și, cu certitudine, vor reveni în expoziție.   

Despre traseul ideii expoziționale a vorbit managerul Costin Croitoru, amintind că totul a pornit de la Constantin Murgoci, strănepot al savantului Gheorghe Munteanu Murgoci (după cum se știe, numele cercetătorului este și al unui liceu brăilean de prestigiu), care a fost prezent la eveniment. Și tot Costin Croitoru a promis că va exista și o altă expoziție, urmare tot a unei discuții mai vechi, expoziție din care să facă parte lucrările plastice reprezentând nuduri desenate ori pictate de Sorin Adam, o temă care a stârnit mereu interesul artiștilor plastici, care va fi – cu siguranță – de interes pentru elevii de la liceul ”Darclée” de la clasele de arte vizuale, dar și pentru marele public.       

Au fost prezente la eveniment soția pictorului, Olga Adam, alături de fiică, Anastasia, bucurându-se de interesul pe care l-au arătat brăilenii artei lui Sorin Adam la vernisaj.  

Scenograful Gheorghe Mosorescu, președintele Filialei Brăila a Uniunii Artiștilor Plastici a fost, de asemenea, prezent la eveniment.  

Expoziția rămâne deschisă până în 31 decembrie 2023, timp suficient pentru orice pasionat de pictură să admire lucrările prezentate. În galeria Centrului Cultural Nicăpetre este disponibil spre achiziția doritorilor, contra cost, un album cuprinzând date biografice, selecție de lucrări ale regretatului Sorin Adam.   

Foto:
Ruxandra Alina Mircea, Costin Croitoru, Victor Adam