Femeie decedată într-un incendiu, în localitatea Traian

În data de 8 noiembrie, la ora 17:45, un incendiu a cuprins o locuință din localitatea Traian.  Detașamentul 2 de pompieri Brăila a intervenit cu trei autospeciale. Focul a surprins în locuință proprietara, în vârstă de 77 ani. Intoxicată cu fum și cu arsuri pe cca. 50 % din corp, aceasta a fost declarată decedată de echipajul Serviciului de Ambulanță Județean (SAJ) Brăila, sosit la locul intervenției. Au ars locuința cu o suprafață de 120 mp. și bunurile din aceasta în proporție de 70 %. Cauza probabilă a incendiului a fost jarul căzut dintr-o sobă lăsată nesupravegheată.

Un alt incendiu a fost anunțat la ora 21:55, pe str. Toamnei din municipiu. Flăcările au cuprins hornul locuinței,  iar pentru oprirea acestora a intervenit Detașamentul 1 de pompieri din Brăila, cu două autospeciale de stingere cu apă și spumă. La locul faptei s-a depistat că a ars funinginea de pe hornul unei centrale pe lemne. Cauza probabilă care a dus la producerea incendiului a fost coșul de fum necurățat înaintea punerii în funcțiune a centralei. Nu s-au înregistrat victime.

În acest context, Inspectoratul pentru Situații de Urgenţă ,,Dunărea” al judeţului Brăila reamintește populației necesitatea respectării măsurilor preventive, înainte și pe timpul utilizării mijloacelor de încălzire.

Înainte de utilizare, este necesară curăţarea sobelor, hornurilor şi coşurilor de evacuare a fumului, verificarea cu atenţie a acestora, astfel încât să nu prezinte fisuri sau crăpături și să fie izolate termic faţă de materialele combustibile.

Pe timpul exploatării, pardoselile combustibile să fie protejate cu tablă metalică având dimensiunile de 50 cm x 70 cm, uşiţele focarelor şi cenuşarelor se vor menţine închise, vor fi respectate distanțele la depozitarea materialelor combustibile – peste 100 cm faţă de sobele fără acumulare de căldură și peste 50 cm faţă de sobele cu acumulare de căldură – și se va evacua periodic cenușa rezultată, după stingerea completă a resturilor de jar, într-un loc special amenajat.

De asemenea, se interzice aprinderea focului în sobe prin stropirea cu lichide combustibile (benzină, motorină, petrol etc.), utilizarea sobelor cu uşiţele focarelor şi cenuşarelor defecte sau fără acestea, folosirea lemnelor mai lungi decât vatra focarului sobei, supraîncălzirea sobelor, depozitarea în încăperile în care sunt amplasate sobele a materialului combustibil pentru consum, peste necesarul pentru 24 ore.

Nu se recomandă lăsarea copiilor nesupravegheaţi sau cu uşa încuiată în încăperile unde sunt în funcţiune aceste mijloace de încălzit.

Foto:
ISU „Dunărea” Brăila