Rata dobânzii de politică monetară menținută la nivelul de 7% pe an

Miercuri, 8 noiembrie, Consiliul de administrație al Băncii Naționale a României (BNR) a hotărât, în urma evaluărilor și a datelor disponibile, ca rata dobânzii de politică monetară să fie menținută la nivelul de 7% pe an. Totodată, s-a hotărât ca rata dobânzii pentru facilitatea de creditare – Lombard – să fie menținută la 8% pe an și rata dobânzii la facilitatea de depozit la 6% la sută pe an. De asemenea, s-a decis menținerea nivelurilor actuale ale ratelor rezervelor minime obligatorii pentru pasivele în lei și în valută ale instituțiilor de credit.

Tot în cadrul ședinței de miercuri, s-a analizat și aprobat Raportul asupra inflației, ediția noiembrie 2023, document ce încorporează cele mai recente date și informații disponibile. Prin urmare, prognoza actualizată reconfirmă perspectiva continuării scăderii ratei anuale a inflației de-a lungul următorilor doi ani, pe o traiectorie mai ridicată însă în 2024 decât cea previzionată anterior, dar ușor mai joasă pe parcursul trimestrelor ulterioare.

Un nou raport trimestrial despre inflație va fi prezentat într-o conferință de presă la data de 10 noiembrie 2023, ora 11:00.

Foto:
BNR