Filmul ”Libertate” a lui Tudor Giurgiu, proiecție la Brăila

În Caravana TIFF (Transilvania International Film Festival), care vine în aceste zile la Brăila, se prezintă la Teatrul ”Maria Filotti” în data de 9 septembrie, de la ora 19.00, filmul ”Libertate” regizat de Tudor Giurgiu. Biletele pot fi achiziționate de aici sau direct de la casieria Teatrului Dramatic.

În vară, ”Libertate” a fost invitat la Sarajevo Film Festival unde a primit CICAE Award oferit de Confederația internațională a cinematografelor de artă: „Filmul surprinde esența unui moment istoric semnificativ și explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei est europene”.  

Povestea este inspirată din întâmplări reale petrecute la Sibiu în decembrie 1989. S-au făcut filmări la Brăila, Sibiu și București în perioada 1 februarie – 15 martie 2022. Din distribuție fac parte Andi Vasluianu, Marius Manole, Emilian Oprea. Poate ajung și ei la proiecție, mai ales Marius Manole. Printre primele spectacole pe care le-a făcut a fost, în 2002, ”Drept ca o linbie” în regia lui Radu Apostol, la Brăila. Si de atunci a intrat în atenția criticilor de specialitate. Bineînțeles că îl așteptăm și pe Emilian Oprea, angajat al TMF, care a lucrat cu Tudor Giurgiu și la filmul ”De ce eu?”.  

„Libertate” (2023) este produs de companiile Libra Film – România, Mythberg Films –  Ungaria, susținut de Centrul Național al Cinematografiei și de Institutul Național de Film din Ungaria.  

Caravana TIFF, desfășurată în zilele de 8, 9 și 10 septembrie în parteneriat cu asociația culturală Cinefeel, are programat în 8 septembrie filmul islandez „Confort Nordic”/ ”Northern Comfort” care a fost proiectat la Gala de Deschidere a ediției TIFF de anul acesta, iar în 10 septembrie documentarul „Stella”- despre visul unui chef napoletan să devină primul pizzaiolo recompensat cu o stea Michelin.