Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim

Creștinii ortodocși sărbătoresc astăzi Floriile sau Intrarea Domnului în Ierusalim.

Se sărbătoresc întotdeauna cu o săptămână înainte de Paște și marchează începutul Săptămânii Patimilor, care se încheie odată cu sărbătoarea Învierii Domnului. Marchează intrarea Domnului în Ierusalim, pe un mânz de asin, întâmpinat cu ramuri de finic şi aclamat prin cuvintele: „Osana Celui dintru înălţime, bine eşti cuvântat, Cel ce vine întru numele Domnului”.

Este una dintre cele mai importante sărbători pentru ortodocși, reprezentând singura ocazie când Mântuitorul a acceptat să fie aclamat ca împărat. În această zi se oficiază o Liturghie diferită față de cele din alte duminici, iar crenguțele de salcie sunt binecuvântate de preot în cadrul unui ritual special, desfășurat înaintea acesteia.

Conform basilica.ro, intrarea triumfală a Mântuitorului în Ierusalim pregătea biruinţa Sa asupra morţii şi deschiderea drumului de mântuire către Ierusalimul ceresc, pentru toţi cei ce aveau să creadă în El. De aceea noi, creştinii, Îl întâmpinăm pe Domnul cu ramuri verzi în această zi, ca la o înainte-prăznuire a Învierii Sale din morţi.

Despre această sărbătoare grăia Prorocul Zaharia:

Saltă de veselie, fiica Sionului! Strigă de bucurie, fiica Ierusalimului! Iată că Împăratul tău vine la tine; El este neprihănit și biruitor, smerit și călare pe un măgar, pe un mânz, pe mânzul unei măgărițe. Zaharia 9:9

Odată cu venirea serii, în toate bisericile din țară se oficiază slujbe numite denii, care au rolul de a ne reaminti momentele din viața Mântuitorului, de la intrarea în Ierusalim până la Învierea Sa. De asemenea, este dezlegare la pește, a doua oară în Postul Paștelui, după Buna Vestire.

Primele mențiuni

Egeria, cunoscută și sub numele de Etheria, a oferit o descriere detaliată a modului în care era sărbătorită aceasta la Ierusalim într-un jurnal de călătorie – Itinerarium Egeriae – scris în jurul anilor 381-384 d.Hr.

Sfântul Epifanie de Salamina, care a trăit între anii 310/320 și 403 d.Hr., îi atribuie două predici (crestinortodox.ro).

Sacramentariul de la Bobbio datând din secolul al VIII-lea, oferă cele mai vechi dovezi din Occident, inclusiv practica binecuvântării frunzelor de palmier/finic care continuă și astăzi.