Grădina de la bloc 

Spațiile verzi din fața blocurilor reprezintă o discuție foarte interesantă, în care fiecare cetățean are o alta părere. Aici intervine și veșnica dispută dintre colocatari: vrem loc de parcare sau spațiu verde? Cu toții ne dorim vegetație în aproprierea locuinței. Blocurile prea aproape construite unul de altul, asfaltul încins mai ales acum vara, creează un  mare disconfort. Așa că un spațiu verde, cum au majoritatea blocurilor din Brăila, este binevenit.  

Dar ce ne facem când unii vecini își arogă dreptul de proprietar asupra grădinii din fața blocului? 

Sunt multe cazuri, vizibile pe orice alee. Unii locatari au exces de zel și amenajează adevărate foișoare cu sau fără aprobarea vecinilor. Este necesar ca spațiile să fie îngrijite de toți locuitorii imobilului sau de administrațiile blocurilor. Dar ce te faci când vecinul de la parter pune bănci și măsuțe, dar și cheie la poartă?! Bineînțeles că nu te va lăsa să intri, doar sunt lucrurile lui acolo și el a “sponsorizat” micul părculeț de sub balconul tău. Există și antiteza acestui caz, în care grădina se transformă în junglă, sau o mare “creșă” pentru pisici sau, de ce nu, ghenă de gunoi, pentru că unora de la etajele superioare le este mai facil să arunce gunoiul de la geam… 

Cine rezolvă conflictul? De obicei nimeni. Vecinii continuă să se uite urât unul la altul, bănuindu-se și acuzându-se reciproc, iar administrația nu face decât să dea din umeri neputincioasă în fața sesizărilor de la cetățeni. Cu toate că aceste spații aparțin domeniului public si administrației primăriei, este etic să le îngrijească locuitorii care, totodată să și beneficieze de ele. Pe teren, am observat ca locatarii care își arogă aceste grădini sunt foarte atenți la detalii. Așadar, aproape toate grădinile amenajate ca un foișor sunt înconjurate de garduri zdravene sau cu prelate verzi, pentru intimitatea locatarilor privilegiați. Am găsit chiar umbrele mari de plajă, bănci și mese din lemn. Toate sunt ascunse trecătorilor curioși, doar vecinii de la etajele superioare având o priveliște panoramică. Dar nu prea mult… Din anul 2022 s-a aprobat o lege în care vecinii posesivi care plantează flori, legume amenajează sau adevărate zone de agrement, pot fi amendați. În alte orașe, de exemplu în capitală, se dorea acordarea administrațiilor de blocuri anumite sume de bani pentru amenajare și apă. Așadar, îngrijește-ți grădina din fața blocului, dar ai mare grijă! 

Foto:
Denisa Lazar