„Imagini eseu” cu lucrări ale artiștilor plastici Jana și Gheorghe Andreescu, la Galeria „N. Mantu”

La Galeria de artă „Nicolae Mantu” a Filialei Galați din Uniunea Artiștilor Plastici din România (UAPR), poate fi admirată dubla expoziție cu lucrări de Jana Andreescu și Gheorghe Andreescu, sub titlul „Imagini eseu”. Este o incursiune picturală în arta promovată de cei doi soți, o artă pe care pasionații genului, dar și cei care au mai văzut lucrările lor, o recunosc. Pe simeze sunt expuse lucrări mai vechi, dar și unele noi, care evidențiază un talent îmbinat cu mult efort artistic de calitate. Acestea surprind, dincolo de aparența banală, stări și emoții, frumosul, surpriza luminii, culorii sau efemerului. Mai mult decât atât, expoziția include simboluri și referințe la diverse secvențe din istoria lumii și a artei.

Expoziția este o adevărată bucurie pentru orice privitor, fie că este cunoscător sau nu al tainelor artelor vizuale. Aceasta a fost și esența discursului de la vernisajul din 8 octombrie 2023, când cei doi artiști, membri UAPR, i-au avut alături pe Martha Maria Mocanu de la BES România (un sponsor generos pentru artiștii plastici din întreaga țară) și pe Dan Basarab Nanu, managerul Muzeului de Artă Vizuală din Galați.

La vernisaj au participat numeroși colegi artiști plastici și prieteni. Unii dintre acești prieteni au venit de la Brăila, unde cei doi expozanți sunt mereu prezenți la vernisajele colegilor de la Filiala Brăila a UAPR. În răspuns la invitație a fost prezentă și Alina Petronela Sulicu, managerul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila, instituție care deține Galeriile de Artă Brăila, unde au loc expozițiile artiștilor plastici profesioniști.

Scurt istoric

Jana Andreescu, născută la 6 iulie 1951 în Brăila, este pictoriță și nepoata interpretului Jean Moscopol. Este membră a UAPR din 1991.

Gheorghe Vasile Andreescu, născut la 26 iulie 1946 în Galați, este pictor și grafician. Se ocupă și de scenografie, metaloplastie, sculptură și artă monumentală. S-a specializat în restaurarea ceramicii, sticlei, metalelor și sculpturii. Este membru al UAPR, secția grafică, din 1996 și președintele Filialei Galați a UAPR din 2020.

Ambii artiști sunt renumiți atât în țară, cât și în străinătate, unde expun periodic. Au lucrări în colecții de stat și private în România și în țări precum Danemarca, Franța, Grecia, Italia, Israel, Japonia și SUA.

Foto:
Armanda Filipine