Evenimentul „Incluziune socială prin dialog și colaborare”, la Centrul de Detenție Brăila-Tichilești



La data de 12 aprilie 2024, începând cu ora 10:00, la sediul Centrului de Detenție Brăila Tichilești (CDBRT), a avut loc evenimentul „Incluziune socială prin dialog și colaborare” organizat de Serviciul Reintegrare Socială. Această activitate face parte din cadrul Strategiei Naționale de Reintegrare Socială a persoanelor private de libertate 2020-2024.

Demersul a vizat două direcții de intervenție, respectiv prezentarea Strategiei de Reintegrare Socială a persoanelor private de libertate și dificultățile întâmpinate în implementarea metodologiei intervenţiilor insterinstituţionale pentru facilitarea reintegrării sociale a persoanelor aflate  în executarea unei pedepse sau a unei măsuri privative de libertate  și a persoanelor liberate.

Au fost invitați parteneri din domeniul asistenței sociale, al psihologiei sau al altor instituții reprezentative din punctul de vedere al reintegrării sociale a deținuților. Printre acestea s-au numărat: Serviciul de Probațiune, Direcția de Asistență Socială Brăila, Centrul pentru prevenire, evaluare și consiliere antidrog-Brăila, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, A.N.M.R.F „Louis Pasteur”, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului Brăila, Fundația Stânca Veacurilor, Agenția Națională Împotriva Traficului de Persoane Galați, Inspectoratul Școlar Județean și Biblioteca Județeană „Panait Istrati” – Brăila.

Incluziune socială prin dialog și colaborare

Centrul de Detenție Brăila Tichilești este profilat pe deținerea persoanelor arestate preventiv și a persoanelor condamnate din categoria minori, tineri și majori care au comis fapte în minorat, cărora li s-a aplicat măsura educativă a internării într-un centru de detenție. Așadar, participanții la eveniment au avut posibilitatea de a vedea structura clădirii unde persoanele private de libertate își desfășoară activitățile de reintegrare socială, au aflat care este regimul de detenție în funcție de condamnare și totodată au avut posibilitatea de a cunoaște populația custodiată.

În cadrul clădirii există o secție specială unde se desfășoară cursuri de instruire școlară, respectiv Școala Gimnazială Specială Tichilești care se subordonează direct Inspectoratului Școlar Județean Brăila, o secție alocată regimului închis al minorilor și tinerilor arestați preventiv, o secție pentru regimul închis al minorilor și tinerilor cu condamnare pe o perioadă mai îndelungată și o secție de carantină și observare.

Școala Gimnazială Specială Tichilești funcționează în cadrul unui curriculum școlar de masă, adaptat la cerințele condițiilor de detenție. În cadrul acesteia există personal avizat care se ocupă de educația deținuților și care depune eforturi mari pentru a-i ajuta pe deținuți să se reintegreze social.

Reintegrarea socială – o prioritate

Fiecare sală din cadrul secției este dotată și amenajată special în funcție de activitățile desfășurate și de nevoile deținuților. Astfel, tinerii privați de libertate participă la activități asemănătoare celor desfășurate la o școală obișnuită. Ei participă la programe speciale și sunt sprijiniți de personalul calificat să citească, să scrie sau să socotească. De asemenea, participă la lecții de istorie și educație socială, au ateliere de croitorie și imprimante 3D, beneficiază de ședințe de consiliere psihologică și au inclusiv o sală special amenajată pentru a servi nevoilor religioase. Tot timpul personalul adaptează lecțiile la nivelul de înțelegere al deținuților, oferindu-le tot ceea ce au nevoie pentru ca reintegrarea socială să fie facilitată.

„Ne străduim, depunem un efort și înțelegem că efortul făcut acum e ca o sămânță pe care o sădim și din care vom culege cu toții din societate mai târziu roadele. (…) Sunt proiecte de activități extrașcolare, școlile invită persoanele din centrul de detenție și educare, fie din partea administrativă, fie din partea educativă. Există multe ieșiri în comunitate, scopul final fiind acela de a-i readuce în societate, de a-i recupera.” a menționat Vasilica Vargă, inspector școlar și reprezentant al Inspectoratului Județean Școlar Brăila în timpul dialogului. Totodată, aceasta a specificat că se fac protocoale prin care deținuții să poată beneficia de școlarizare. În acest sens, a fost dat exemplu un tânăr deținut provenit dintr-o altă localitate a României, care a reușit să obțină note foarte bune la simularea examenului de bacalaureat.

Prin urmare, cu prilejul acestui eveniment s-a menționat necesitatea menținerii unei intervenții multidisciplinare post-liberare, preponderent în cazul minorilor aflați în protecția DGASPC, al celor neglijați familial, al celor aflați cu diferite riscuri, fiind apreciată ca oportună inițiativa CDBRT de a prezenta această strategie partenerilor cooptați (cu  activitățile prevăzute), fiind punctată necesitatea unui efort comun din partea tuturor instituțiilor.

Despre Centrul de Detenție Brăila-Tichilești

Centrul de Detenție Brăila-Tichilești se află pe Strada Mihai Eminescu, nr. 1 în localitatea Tichilești din județul Brăila și este o unitate aflată în subordinea Administrației Naționale a Penitenciarelor, având o capacitate de 278 de locuri.

Funcționează din anul 2014 cu rol de centru de detenție ca urmare a aplicării Legii nr. 254/2013 privind executarea pedepselor și a măsurilor privative de libertate dispuse de organele judiciare în cursul procesului penal. Unitatea se întinde pe o suprafață de aproximativ 7 hectare și are la interior 6 secții de deținere pentru minori, tineri și majori care au săvârșit fapte în minorat.