Inspectoratul Școlar Județean Brăila, acreditare Erasmus+ în domeniul VET

La Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila se derulează an de an proiecte cu finanțare europeană, anul școlar 2023- 2024 făcând și el parte din calendarul acestui gen de activități destinate să ajute profesorii și elevii în creșterea calității actului de predare-învățare. 

Echipa care pune acum în aplicare proiecte Erasmus+, programul european destinat cu precădere domeniului educațional, este coordonată de prof. dr. Cătălin Canciu, inspectorul școlar general al ISJ Brăila, și de prof. Daniela Petre, inspector școlar pentru proiecte educaționale. 

Pentru că în ultimii șase ani ISJ Brăila a desfășurat cu succes proiectele Erasmus+ la care a primit finanțare, Inspectoratul Școlar brăilean a obținut Acreditarea Erasmus+ în domeniul VET – prescurtarea pentru domeniul învățământ profesional și tehnic. Aceasta este valabilă pentru perioada 2023 – 2027. 

Prin această acreditare, ISJ Brăila poate sprijini elevii și cadrele didactice din liceele tehnologice din municipiul și județul Brăila care nu au experiență sau au experiență redusă în programul Erasmus+, sprijin care se concretizează în participarea la activități transnaționale de învățare, respectiv cursuri și stagii de observare pentru profesori și stagii de practică pentru elevi desfășurate în țări ale Uniunii Europene.  

Practic, finanțarea europeană este oferită tot în baza unui proiect. El este „Acreditare Erasmus+ VET”, coordonat de inspectorul școlar general Cătălin Canciu în calitate de manager general al proiectului care are finanțare de 70.029 euro, fonduri europene nerambursabile, pentru primul an. 

Primele activități în proiectul „Acreditare Erasmus+ VET” au avut loc în perioada 19 – 25 noiembrie 2023. A fost o mobilitate în Cehia, cu șapte cadre didactice de la tot atâtea licee tehnologice din municipiul și județul Brăila. Profesorii brăileni au participat la un prim curs de formare, intitulat „Innovatives Approaches to Teaching”, și care s-a desfășurat la Praga. 

Au participat la acest curs prof. Anicuța Visalon de la Liceul Tehnologic „Gh. K. Constantinescu” din municipiu, prof. Daniela Condei de la Liceul Tehnologic „Grigore Moisil” din municipiu, prof. Dumitru Daniel Marcu de la Școala Profesională „Emil Drăgan” din Grădiștea, prof. Corina Talida Ilie de la Liceul Tehnologic „N. Oncescu” din orașul Ianca, prof. Mirela Gianina Calu de la Liceul Tehnologic „Matei Basarab” din Măxineni, prof. Gabriela Laura Apetrei de la Colegiul Tehnic „Costin. D. Nenițescu” din municipiul Brăila, prof. Veronica Mocanu de la Liceul Tehnologic „Nicolae Titulescu” din orașul Însurăței. 

Participanții au avut ocazia să-și dezvolte competențele digitale necesare în activitatea didactică, să dobândească metode de predare inovatoare, să își dezvolte competențele de comunicare în limba engleză prin schimbul de experiențe alături de colegi de proiect sosiți din alte țări europene la stagiul de formare amintit. 

În același proiect, ISJ Brăila pregătește alt grup de șapte cadre didactice de la liceele tehnologice amintite, grup care va participa la un stagiu de observare – job shadowing – în Turcia. Mobilitatea este programată pentru luna ianuarie 2024. De asemenea, la ISJ Brăila se pregătește și un grup de elevi, 21 la număr, tot din cele șapte licee tehnologice, care vor merge în martie 2024 la Budapesta pentru un stagiu de practică, de două săptămâni, desfășurat la operatori economici din Ungaria. 

*** Acreditarea Erasmus+ sprijină instituțiile cu experiență care derulează proiecte de mobilitate Erasmus+ ca parte a unei strategii organizaționale, descrisă prin programul Erasmus. Organizațiile care sunt acreditate astfel au acces simplificat la finanțare și se pot concentra pe dezvoltarea instituției pe termen mediu și lung. 

Foto:
ISJ Brăila - profesori brăileni la cursul din Cehia