În perioada februarie-decembrie 2024, la nivel național se derulează proiectul de prevenire a discriminării și a infracțiunilor motivate de ură ,, Fără discriminare!”, proiect inițiat de Poliția Română prin Institutul de Cercetare şi Prevenire a Criminalităţii.
Scopul proiectului este acela de prevenire a discriminării și a infracțiunilor motivate de ură prin creșterea gradului de informare și conștientizare, în rândul grupurilor vulnerabile și al polițiștilor care desfășoară activități ce presupun interacțiunea directă cu cetățenii, cu privire la riscurile și implicațiile asociate acestor manifestări.
Proiectul contribuie, pe de o parte, la dezvoltarea profesională a poliţiştilor în domenii sensibile la nivelul societăţii, cel al prevenirii discriminării și al infracţiunilor motivate de ură, iar pe de altă parte, la formarea unor comportamente non-discriminatorii în rândul populației/cetățenilor.
Proiectul se subscrie legislaţiei naţionale în materia nediscriminării (Ordonanţa nr. 137/2000, republicată, privind prevenirea şi sancţionarea tuturor formelor de discriminare, Hotărârea nr. 560/2022 pentru aprobarea Strategiei Guvernului României de incluziune a cetăţenilor români aparţinând minorităţii rome pentru perioada 2022- 2027), dar şi a normelor internaţionale.
De asemenea, se urmărește informarea reprezentanților societăților comerciale cu privire la respectarea prevederilor Legii 448/2006 privind protecția și promovarea drepturilor persoanelor cu handicap, în vederea prelucrării informațiilor în rândul angajaților pentru formarea unui comportament non-discriminatoriu față de această categorie de persoane.
Inspectoratul de Poliție Județean Brăila, prin Compartimentul Analiza și Prevenirea Criminalității alături de partenerii interinstituționali din cadrul proiectului și nu numai, vor desfășura activități preventive pe parcursul anului 2024, polițiștii vor interveni constant cu măsuri preventive adecvate, adaptate nevoilor publicului țintă stabilit în urma evaluărilor la nivel național și județean.
Respectarea şi apărarea drepturilor şi a libertăţilor fundamentale ale omului constituie atributele esenţiale ale activităţii Poliţiei Române, care trebuie să protejeze toți cetăţenii în mod egal, fără discriminare şi fără a face distincţii în funcţie de rasă, culoare, origine etnică sau socială, apartenenţă politică, opinie, limbă, religie, sex, orientare sexuală sau alt criteriu.