Justiția nu poate funcționa cu măsuri de austeritate, transmite ministrul justiției Alina Gorghiu cu ocazia prezenței la Brăila

Dând astfel un semnal colegilor din sistem că există la nivel guvernamental, în colaliție, dialoguri permanente care să nu permită colapsarea activității în domeniu – prin eliminarea posturilor neocupate în prezent, spre exemplu, probleme care ar dăuna atât actului de justiție în sine, dar mai ales cetățenilor     

Ministrul Alina Gorghiu s-a întâlnit în 19 august 2023 cu judecători, procurori, avocați și notari brăileni cu care a discutat probleme specifice din fiecare domeniu în parte, în contextul apropiatelor măsuri de austeritate pe care trebuie să le ia guvernul pentru a nu intra în conflict cu cerințele din Programul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) și pentru ca România să nu aibă o balanță exagerat de dezechilibrată la buget (Notă. Care oricum există, România fiind în situația de a se împrumuta pentru a plăti pensii și salarii). De asemenea, a discutat și despre impactul pe care l-ar avea asupra profesiilor liberale supraimpozitarea prin impunerea unui CASS neplafonat, în sistem real. De asemenea, Alina Gorghiu a vizitat și Centrul de Detenție Brăila – Tichilești unde sunt tineri care au încălcat legea.

Alina Gorghiu a venit la Brăila la invitația deputatului Alexandru Popa – președinte PNL Brăila – și s-a întâlnit cu presa în cursul zilei de 19 august, la eveniment fiind prezent și Alexandru Bucălău – secretar al liberalilor. Aici ministra de la justiție a dat câteva detalii referitoare la recentele activități ale ministerului – modificarea Codului Penal cu referire la articolul privind incitarea la ură, discursurile de incitare la ură (rasism, xenofobie etc), modificarea legii astfel încât să se poată recupera prejudiciile din fapte penale – o măsură fiind înființarea aplicației ROARMIS care înseamnă Registrul integrat de evidență a creanțelor provenite din infracțiuni, măsuri care vin în sprijinul victimelor – privind aplicarea ordinelor de protecție dispuse de instanțe.

Cu un singur stagiar în avocatură la Brăila… nu e bine. Apel către tineri să se îndrepte către domeniile din justiție  

Alina Gorghiu: ”Referitor la întâlnirea cu tot sistemul judiciar de la Brăila. Le mulțumesc public pentru maniera în care am discutat; fie cu procurorii, fie cu judecătorii, fie cu avocații. A fost o discuție onestă despre problemele pe care le întâmpină, despre sărăcia ocupării schemei de personal… Brăila este pe o hartă neplăcută atunci când vine vorba de ocuparea schemelor de personal, avem puțini judecători, puțini procurori antrenați în actul de justiție, în realizarea justiției la nivelul județului Brăila, și împreună cu dl secretar de stat George Șerban care a fost cu mine la aceste discuții, împreună cu toți colegii mei, vă asigur că vom încerca să găsim soluții, fie și punctuale, rapide, pentru a putea eficientiza actul de justiție. Din discuția cu avocații vreau să mai punctez un subiect care este foarte public în aceste zile, și anume măsurile fiscale care ar putea să impacteze foarte mult profesiile liberale. Am vorbit și cu avocații, și cu notarii și cu consultanții fiscali, am primit memorii din toată țara. Subiectul a fost ridicat și de dl decan al baroului din Brăila, și de colegii avocați din acest barou. Am fost foarte sensibilă la acest subiect. De ce? Pentru că profesiile liberale, în principal avocații, un rol important în actul de justiție, Cu ajutorul lor poate fi înfăptuit un act de justiție de calitate, respectând celeritatea, și este foarte important să nu ajungem la acțiuni de protest, așa cum s-a spus în spațiul public pentru că vor face, pentru că astfel va fi îngreunat dreptul la apărare și actul de justiție în sine. Ca atare, vă spun ca liberal, ca avocat – chiar dacă nu mai practic în acest moment – am rezonat la îngrijorările profesiilor liberale cu privire la posibila supraimpozitare a veniturilor, repet – posibila, știu că sunt discuții permanente pe acest subiect. O spun cât se poate de responsabil că, dacă se va ajunge la așa ceva, profesiile liberale ar fi îngenuncheate. Eu nu îmi permit să nu spun public lucruri care sunt adevărate. De aceea îi asigur pe toți că am un dialog constant colegii din Ministerul Finanțelor pe acest subiect, Uniunea Barourilor din România a fost foarte activă în explicarea acestei situații care ar putea fi și neconstituțională, discriminatorie și ar putea să îngreuneze activitatea profesiilor liberale. Vom găsi o soluție potrivită astfel încât să nu punem piedici acestor profesii în România. Nu doar la Brăila; situația este aceeași peste tot. Sunt, să știți, 136 avocați în Brăila și avem un singur stagiar. E foarte important să deschidem apetitul tuturor absolvenților pentru profesia de avocat și eu transmit acest mesaj tinerilor, să revină către profesiile liberale și către magistratură, profesii care merită atenția generațiilor tinere și care vor beneficia, eu așa cred, de tot respectul pe care îl merită”.

La Brăila, un singur procuror. E clar că nu se pot desființa posturi!

Referitor la impactul măsurilor de desființare a unor posturi, mai cu seamă a celor neocupate în prezent, ministra a precizat că ar fi ceva la care nu trebuie să se ajungă întrucât aceasta ar conduce la desființarea unor instanțe, cum sunt mici, din județ, ceea ce ar aduce prejudicii asupra actului de justiție și cetățenii vor fi primii afectați. Spre exemplu, Parchetul de la lângă Tribunalul Brăila funcționează în momentul acesta cu un singur procuror – ar trebui să fie în jur de 20. Alina Gorghiu: ”Deci, dacă s-ar elimina posturile vacante nu mai poți să aduci pe altcineva. De aceea pentru zona de justiție trebuie făcută o analiză distinctă astfel încât să nu fie întreruptă sau perturbată grav activitatea”. 

Foto: Wikipedia