La Brăila, telegondolă sau străzi asfaltate?

Consilierul municipal liberal Ionel Alexandru a prezentat în ședința extraordinară a Consiliului Local Municipal de luni, 12 februarie, un amendament la bugetul local supus aprobării, amendament pe care nu a avut însă timp să îl inițieze legal.

Este vorba despre „Telegondola Dunării”, un proiect destinat promovării turismului și dezvoltării infrastructurii locale. Concret, acesta a propus construirea unei telegondole pe Faleza Dunării, pe o distanță de 1-1,7 km, traseul începând în parcarea Restaurantului Ray și încheindu-se în zona silozului de cereale. Investiția, estimată la 10-12 milioane de euro, ar putea fi susținută din fonduri europene sau guvernamentale sau printr-un parteneriat public-privat. Rezultatul scontat ar fi dezvoltarea unei infrastructuri turistice competitive, care să atragă un flux constant de turiști din țară și din străinătate, generând venituri și creând noi locuri de muncă în industria turismului și a ospitalității.

„Telegondola Dunării înseamnă o oportunitate unică pentru dezvoltarea turismului în Brăila și promovarea frumuseților naturale și culturale ale zonei. Odată implementat, acest proiect va aduce beneficii sociale și economice semnificative pentru comunitatea locală, consolidând statutul municipiului Brăila ca destinație turistică atractivă în România,”a încheiat inițiatorul proiectului, Ionel Alexandru.

Acesta a ținut să sublinieze că inițiativa proiectului aparține unor tineri care s-au întors recent în România și își doresc să rămână aici, deci este una a comunității.

Telegondola Dunării, un proiect inovator, dar nu prioritar

Primarul municipiului, Marian Dragomir, a recunoscut că propunerea poate fi un proiect inovator, care să pună în valoare faleza, renovată de Primăria Municipiului Brăila. A adăugat însă că zona de telegondolă este deja introdusă în Strategia de dezvoltare a municipiului, dar nu este una dintre priorități, deoarece mai sunt multe alte lucruri de rezolvat în oraș.

„Am considerat că acest proiect trebuie să mai aștepte. Dumneavoastră mă criticați pe mine că am asfaltat. Da, e nevoie să asfaltăm în Chercea acum și lucrăm la asta, pentru că nu putem să ne plimbăm cu telegondola pe faleză și să avem străzile cu noroi în cartierele orașului. Am continuat și o să continuăm cu toate asfaltările în oraș și reabilitări inclusiv pe parcări. După ce terminăm infrastructura din oraș, într-adevăr, putem să ne gândim la proiecte din acestea frumoase, inovatoare, pentru turism. Dar până să ajungem acolo, să plătim între 10 și 12 milioane de euro să ne plimbăm pe Dunăre, mai trebuie să lucrăm în oraș. Acesta este adevărul, dincolo de orice alte speculații care se vor face vizavi de telegondolă sau nu la Brăila.”