La noua lege a pensiilor, câteva zile de trimitere a observațiilor și sugestiilor

Legea pensiilor publice a fost publicată în transparență decizională, pe pagina web a Ministerului Muncii și Solidarității Sociale. Inițiatorul face precizarea că principiile de bază ale noii legi sunt contributivitatea, stabilitatea în muncă, echitatea, solidaritatea și că prevederile legii sunt în acord cu normativele din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) prin care România așteaptă ajutor financiar de la bugetul Uniunii Europene pentru cele peste 500 de jaloane și ținte reprezentând investiții și reforme propuse.  

În baza noii legi, persoanele care se pensionează după mai mult de 25 ani în câmpul muncii primesc puncte în plus. 

Alte exemple de schimbări în sistemul de pensii din noul text legislativ: mamele se pot pensiona mai devreme. Vârsta standard de pensionare scade cu câte șase luni pentru fiecare copil. Reducerea se acordă pentru cel mult șapte copii, fiind valabilă și în cazul copiilor adoptați. 

Perioada de concediu de creștere a copilului se va considera perioadă contributivă și determină creșterea pensiei. 

La calculul pensiei vor fi valorificate și veniturile nepermanente contributive: acord global, plata cu ora, al treisprezecelea salariu, premii etc. 

Proiectul e prezentat, pentru toate categoriile de pensii, la adresa mmuncii.ro

Cei interesați și care cunsosc domeniul sunt așteptați cu propuneri de corecție și sugestii pe mail la dezbateri@mmuncii.gov.ro doar până în 10 noiembrie 2023.