MEAT anunță aprobarea Ghidului solicitantului pentru programul Constructplus

Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului (MEAT) a lansat în data de 4 ianuarie, în consultare publică, Proiectul de Hotărâre a Guvernului privind aprobarea Ghidului solicitantului aferent schemei de ajutor de stat instituită prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 68/2023 pentru aprobarea și finanțarea Programului național pentru dezvoltarea producției interne de produse și materiale de construcții. 

Programul își propune reducerea deficitului comercial provenit din importul de materiale de construcții, stimularea investițiilor în județele mai puțin dezvoltate și creșterea producției interne de produse și materiale de construcții. De asemenea, programul are ca obiect susţinerea financiară a investiţiilor private pentru înfiinţarea şi/sau dezvoltarea capacităţilor de producţie pentru produse şi materiale de construcţii. 

Beneficiarii acestui program sunt întreprinderi nou-înființate sau întreprinderi în activitate, atât IMM-uri, cât și întreprinderi mari, cu personalitate juridică, înregistrate în scop fiscal în baza Legii societăților nr. 31/1990, republicată, cu modificările și completările ulterioare.

Sesiunea de depunere a cererilor de acord pentru finanțare se va desfășura între 15 februarie și 15 martie 2024

Începând cu data de 15 februarie 2024 până la data de 15 martie 2024, se deschide sesiunea de depunere a cererilor de acord pentru finanțare în baza schemei de ajutor de stat, anunță MEAT într-un comunicat de presă. Sesiunea are o durată de 30 de zile calendaristice. 

Cererile de acord pentru finanțare, însoțite de documentele justificative, se transmit la Registratura Ministerului Economiei, Antreprenoriatului și Turismului, Calea Victoriei nr. 152, sector 1, București menționându-se pe plic: Direcția Politici Industriale și Finanțări pentru Industrie – O.U.G. nr. 68/2023. 

Bugetul alocat pentru anul 2024 este echivalentul în lei a 149 milioane euro. Bugetul total alocat Programului este echivalentul în lei al sumei de 596 milioane euro pentru toată perioada de implementare, defalcat astfel: 

  • credite de angajament pentru emiterea de acorduri pentru finanţare pentru perioada 2023 – 2026; 
  • credite bugetare pentru plata ajutorului de stat pentru perioada 2024 – 2029. 

Ghidul solicitantului precum și restul documentelor le puteți accesa dând click la următorul link. 

Mai mult, MEAT pune la dispoziţia solicitanţilor adresa electronică ajutordestat@economie.gov.ro  prin intermediul căreia pot fi adresate întrebări, sesizări şi solicitări de clarificări până la data de 5 martie 2024. Programul aprobat prin O.U.G. nr. 68/2023 este un program multianual, respectiv pentru perioada de implementare 2023 – 2026 și este gestionat de MEAT. 

Foto:
Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului/Facebook