Medicamente lipsă la Spitalul Județean de Urgență Brăila

În această perioadă, sunt pacienți în Spitalul Clinic Județean de Urgență Brăila nevoiți să își cumpere singuri medicamente pentru că la farmacia spitalului nu sunt disponibile. Aceste supărări au fost aduse la cunoștința plenului Consiliului Județean (CJ) Brăila, în ședința din 26 septembrie 2023, de consilierul Dănuț Lungu.

Vreau să atrag atenția că în spitalul judetean pacienții sunt rugați să își cumpere medicamente. Și că iar sunt probleme la Unitatea de Primiri Urgențe (UPU). Vă rog frumos să verificați și să rezolvați aceste probleme. Câte opt ore stau și așteaptă să intre la Urgențe”, a spus liberalul Dănuț Lungu, adresându-se lui Francisk Iulian Chiriac, președintele CJ.

Răspunsul lui Chiriac: „Situația de la UPU este identică în toată țara. Nu avem medici. De acolo pornește toată această problemă. Am scos posturi la concurs pentru medicii de la UPU. Încercăm să îi aducem și prin transfer, pe o perioadă determinată. Am pus la dispoziție apartamente, special pentru medici. Dar, repet, situația asta este în toată țara; tinerii nu mai vor să se îndrepte spre urgență. În ceea ce privește medicamentele, știu că este o procedură de decontare în interiorul spitalului. Dacă medicamentele nu erau în spital, dar medicul a dat cu bună știință un astfel de medicament, atunci medicul este de vină. Eu știu că stocurilor de medicamente din spitalul județean sunt îndestulătoare, de ordinul milionului de euro. Iar banii pe care îi plătesc pacienții pentru aceste medicamente se decontează de la Casa de Asigurări”.

Consilierul județean Viorel Botea, președintele Consiliului de Administrație al Spitalului Județean, a promis că va merge la spital să verifice personal situația descrisă de colegul consilier referitoare la medicamente: ”Vă promit că pacienții nu vor rămâne în pagubă materială dacă au cumpărat medicamente din farmacia spitalului”.

Au fost însă și discuții aprinse și în răspăr: Lungu l-a acuzat pe Chiriac că se face că nu înțelege, președintele CJ l-a luat peste picior pe liberal, cerându-i să îl întrebe mai multe despre subiect pe colegul consilier Cristian Pricop, medic în spitalul județean, tot liberal și el. Mai mult, Chiriac cerea exemple concrete de pacienți și secții, de medici care au prescris și ce medicamente au prescris, pentru a avea certitudinea că problema este reală.

Luarea de poziție în plenul CJ și răspunsul Președintelui Francisk Iulian Chiriac o găsiți pe canalul de YouTube – Monitorul de Brăila: https://youtu.be/_YGAZIAbeTk

N.N. „Monitorul de Brăila” îi roagă pe toți pacienții care au fost puși de medicii din Spitalul Județean de urgență Brăila să-și achiziționeze singuri medicamente, să meargă la contabilitatea spitalului pentru decontarea acestora.

În cazul în care sunt refuzați, așteptăm să ne semnaleze problemele pe mail-ul redacției office@monitorulbr.ro, pe rețelele de socializare („Monitorul de Brăila”) sau pe WhatsApp la numărul de telefon  0746.504.586 în încercarea de a-i ajuta.

De asemenea vă rugăm să ne semnalați care dintre medicii din cadrul Spitalului Județean de Urgență Brăila promovează astfel de practici. 

Foto:
CJ Brăila