Mihail Sebastian, aniversat cu o piesă a elevilor la Teatrul „Maria Filotti”

O aniversare cum nu se poate mai potrivită pentru Mihail Sebastian a gândit echipa Teatrului „Maria Filotti” (TMF) împreună cu Biblioteca Județeană „Panait Istrati” și Liceul Teoretic „Nicolae Iorga”.  

Astfel, în 18 octombrie 2023, de la ora 18.00, în sala Studio a TMF se prezintă o piesă cu elevi de la liceul „N. Iorga”, elevi care activează în trupa de teatru „Casiopeea”.Poartă titlul „Cine-i Mona” și este o adaptare după “Steaua fără nume” de Mihail Sebastian făcută de elevul Eduard Stan care joacă în spectacol și care este deopotrivă coordonator alături de actrița Narcisa Novac de la TMF. Alături de el joacă și alți colegi: Ana Rauţi, Robert Gheţu, Lorena Ştefan, Ana Pirpiliu, Bianca Novac, Mara Priceputu.

Publicul poate participa, în mod gratuit, la vizionarea spectacolului elevilor

La ediția de anul trecut a Festivalul de teatru pentru copii și adolescenți „Bujor Macrin” au fost premiați pentru această piesă. Publicul poate participa, în mod gratuit, la vizionarea spectacolului elevilor. Durează 50 de minute și detalii despre disponibilitatea locurilor din sala Studio pot afla de la agenția de bilete a teatrului. În deschiderea evenimentului, un angajat al Bibliotecii Județene, Leonard Nicolae, va spune câteva cuvinte despre autorul aniversat și despre „Steaua fără nume”. 

Dar cel mai bun mod de a-l omagia pe Iosif Mendel Hechter (numele real al lui Mihail Sebastian, născut la 18 octombrie 1907 în Brăila, decedat în 29 mai 1945 la București) este să îi fie parcursă opera, fie că sunt scrierile de proză, dramaturgie ori publicistică. De subliniat aici, pentru că e de citit și de păstrat în biblioteca proprie, minunatul „Jurnal”, publicat destul de recent, tradus în întreaga lume, care dă măsura unui om de cultură rarisim, cu o erudiție și instrucție de tip renascentist la care ar trebuie să aspire și tinerii modernității.