Mobilizare pentru răniții din Crevedia 

După exploziile care au avut loc sâmbătă seară, 26 august, la o stație GPL din Crevedia, județul Dâmbovița unde 58 de persoane au fost rănite, românii s-au mobilizat pentru a dona sânge victimelor.   

În cursul zilei de duminică, 27 august, Ministerul Sănătății a anunțat că aproximativ 900 de persoane au donat sânge la centrele de transfuzie care au fost deschise special pentru răniții din urma exploziilor.  

Luni dimineața, cetățenii municipiului s-au adunat de la primele ore în fața Centrului de Transfuzie Sanguină Brăila, pentru a veni în sprijinul pacienților răniți în urma incidentului din Crevedia.   

Donatorii au așteptat în rând pentru a dona sânge, iar oamenii veneau constant, în grupuri de 3-4 persoane. În jurul orei 9:30, sediul Centrului de Transfuzie se aglomerase, menționează donatorii. 

Pentru pacienții cu arsuri este nevoie de trombocite, iar doctorii spun că trombocitele au o durată scurtă de viață de 5 zile, cadrele medicale îi roagă astfel pe donatori să doneze sânge și in zilele următoare. 

Persoanele interesate să doneze sânge trebuie să îndeplinească următoarele condiții de eligibilitate: vârsta cuprinsă între 18-60 ani; greutatea să depășească 50 de kilograme; tensiunea arterială sistolică să fie între 100-180 mmHG, iar tensiunea arterială distolică între 60-100 mmHg; să nu aibă anemie;  să nu fi suferit intervenții chirurgicale în ultimele 6 luni; să nu sufere de diverse afecțiuni cu tratament (diabet, dislipidemie, boli cardio-vasculare, hematologice,respiratorii,neurologice, endocrine, dermatologice, boli hematologice, cancer, boli infecțioase sau parazitare); să nu sufere de predispoziție la sângerare prelungiri în caz de răniri; femeile nu trebuie să fie însărcinate, să alăpeze și să nu fie în perioada menstruală; să nu fi consumat grăsimi sau bături alcoolice cu cel puțin 48 de ore înaintea donării.