Noi medicamente pe lista compensatelor

Ministerul Sănătății a anunțat că a avut loc introducerea a 28 de noi molecule pe lista medicamentelor compensate și gratuite pentru tratarea bolilor cronice, iar actualizarea listei a intrat în vigoare de la 1 mai 2024.

De altfel, de la nivelul Ministerului Sănătății a fost remis deja un comunicat de presă legat de acest subiect în cadrul căruia se precizează că ”la solicitarea Ministerului Sănătății, Guvernul României a aprobat Hotărârea de Guvern care prevede introducerea în lista de medicamente compensate și gratuite a unui număr de 28 molecule inovative, din care 22 molecule noi, nelistate până în prezent și alte 6 molecule (Isavuconazolum, Adalimumabum, Dapagliflozinum, Rituximabum, Upadacitinibum si Apremilastum) introduse pentru alte indicații decât cele pentru care sunt listate în HG 720/2008”.

Medicamentele sunt destinate pacienților cu afecțiuni de tipul: hepatite cronice de etiologie virală B, C şi D; ciroză hepatică; boala Parkinson şi alte afecţiuni neurologice; colagenoze majore (lupus eritematos sistemic, sclerodermie, poli/dermatomiozită, vasculite sistemice); poliartrita reumatoidă, artropatia psoriazică, psoriazis cronic sever şi artrita juvenilă; boli endocrine și metabolice; boala cronică de rinichi – faza predializă; boli degenerative ale ochiului (glaucom şi boli maculare); boala cronică inflamatorie intestinală şi sindrom de intestin scurt; poliartrita reumatoidă; artropatia psoriazică; spondiloartrita axială; psoriazis cronic sever.

Totodată, potrivit aceleiași surse, șase molecule de ultimă generație intră în Programul naţional de oncologie: Lipegfilgrastimum DCI, Tucatinibum DCI, Sacituzumab Govitecan DCI, Asciminibum DCI, Imunoglobulină anti-limfocite DCI și Mosunetuzumabum DCI.

„Accesul pacienților la medicamente inovative care salvează vieți este o preocupare constantă a Ministerului Sănătății în ultimii doi ani. Numărul mare de molecule nou introduse în lista de medicamente compensate și gratuite în perioada 2022-2023 este cea mai bună dovadă a responsabilității față de pacienți. Buna colaborare cu CNAS și Organizațiile de pacienți fac posibile aceste progrese pentru care este nevoie de sprijinul Ministerului Finanțelor. Pacienții cu boli oncologice, neurologice și hepatite cronice au acces la noi molecule, iar acest lucru trebuie realizat fără a afecta în vreun fel accesul la medicamente generice care reprezintă resursa terapeutică pentru 80% din pacienții români. Oamenii au nevoie de atenție și de empatie, deopotrivă din partea medicilor și a autorităților. Împreună lucrăm pentru asta!”, a precizat Alexandru Rafila, ministrul Sănătății.