Noi programe de calificare pentru deținuți

Ministerul Justiției oferă o nouă șansă pentru cei ce-și ispășesc pedeapsa în penitenciare. De-acum, un număr mai mare de deținuți vor putea participa la cursuri de tâmplărie, construcții, agricultură, confecții, textile și multe alte tipuri de cursuri, care să fie corelate cu cerințele pieței muncii. 

Aceasta se datorează unui proiect de lege, adoptat de Camera Deputaților în data de 8 noiembrie. Actul normativ, inițiat de Ministerul Justiției, permite Administrației Naționale a Penitenciarelor să elaboreze programe de interes național de reintegrare în colaborare cu instituții publice, organizații guvernamentale și neguvernamentale. 

Pentru ca deținuții să aibă șanse reale de reintegrare pe piața muncii, soluția este diversificarea cursurilor de calificare/recalificare profesională. Vor fi organizate astfel mai multe programe psihologice, educaționale și sociale: cursuri pentru dezvoltarea abilităților parentale, alfabetizare, educație juridică. 

În prezent, România are 23.688 de deținuți. Gradul de recidivă este de 36.75%, cea mai scăzută rată din ultimii 12 ani. Dintre aceștia, 6.065 muncesc în penitenciare, 250 de femei și 5.815 de bărbați, iar 2.273 de deținuți urmează cursuri școlare. 

Foto:
Mikhail Pasynkov/Unsplash