Noi restricții de circulație cauzate de caniculă pe Podul suspendat Brăila – Tulcea

Luni și marți, respectiv pe 21 și 22 august 2023 au fost restricții de circulație pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 t pe sectoarele de drum național, drumuri expres și autostrăzi din județele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Brăila, Constanța, Ialomița și Călărași. 

Cum anunță CNAIR restricțiile au fost prelungite și pentru 23 august în intervalul orar 11.00 – 20.00.

Măsurile sunt instituite ca urmare a avertizărilor de caniculă emise de ANM cod Galben și Portocaliu – val de căldură în intensificare, caniculă și disconfort termic accentuat. Interzicerea la tonaj mare are rolul de a proteja și conserva sectoarele de drum cu îmbrăcăminte bituminoasă, respectiv pentru prevenirea deformațiilor majore ireversibile ce implică și pierderea stabilității straturilor rutiere care pot apărea pe rețeaua rutieră, ca efect al desfășurării traficului greu în condițiile de caniculă.

Măsurile sunt dispuse în baza prevederilor articolului 44 alin.2 și 3 al Ordonanței de Guvern nr. 43/1997 privind regimul drumurilor, cu modificările și completările ulterioare, potrivit cărora administratorul drumului poate interzice temporar circulația vehiculelor cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, drumurile naționale din județele afectate de codul portocaliu, cu excepția transporturilor de persoane; transporturilor de animale vii și de produse perisabile de origine animală și vegetală; vehicule care participă la intervenții în caz de forță majoră; transporturi funerare, poștale, de echipamente de prim ajutor, pentru distribuire de carburanți; transporturi de mărfuri sub temperatură controlată; transporturi pentru tractări vehicule avariate; transporturi pentru distribuirea de apă și hrană în zonele calamitate; transporturi cu vehicule specializate destinate prin construcție salubrizări; transporturi apă îmbuteliată; transporturi produse provenite din exploatări agricole; transporturi militare implicate în exerciții multinaționale.

Pe perioada restricțiilor sunt exceptate și utilajele proprii ale CNAIR plus utilajele închiriate de la firmele cu care CNAIR are contracte de lucrări în derulare.

Să sperăm că autoritățile vor monitoriza respectarea restricțiilor pentru a nu ne mai confrunta cu noi deformări ale asfaltului pe Podul suspendat Brăila – Tulcea așa cum explica, la începutul lunii august, Alin Şerbănescu, purtătorul de cuvânt al CNAIR.

Foto:
ANM