Donăm sânge pentru Valentina



Valentina Lazăr, internată la Spitalul Județean Brăila, are nevoie imediată de sânge grupa AII sau 0.

Pentru brăileanca din satul Muchea, comuna Siliștea, se poate dona la Centrul de Transfuzie de pe strada Radu S. Campiniu 25, de lângă Spitalul TBC. Fratele pacientei, Cătălin Nisipeanu, îi roagă pe brăileni pe un grup de pe Facebook să răspundă acestui îndemn.  

Între orele 07:00 și 15:30, persoanele care donează vor primi o fișă pe care trebuie să o completeze cu datele din cartea de identitate și vor primi un cod cu care vor trebui să specifice la centru că donarea se face pentru pacienta Valentina Lazăr internată la Spitalul Clinic Județean de Urgența Brăila.

Reamintim că deși media europeană de donatori este de 10%, în România rata este de sub 2%, iar la fiecare 2 secunde cineva are nevoie de sânge. Deși s-au făcut numeroase campanii de informare legate de beneficiile donării, românii rămân sceptici, iar holurile centrelor de transfuzii sunt deseori goale. Printre avantaje enumerăm:

evaluarea medicală de dinaintea donării propriu-zise, în care se măsoară tensiunea arterială, temperatura; un set de analize pentru hepatita cronică virală B sau C, sifilis sau infecția HIV. De asemenea, în România, conform unei hotărâri de guvern, donatorii de sânge au dreptul să primească o zi liberă de la locul de muncă. S-a demonstrat științific că donarea regulata de sange este asociata cu reglarea tensiunii arteriale si cu un risc redus al apariției atacurilor de cord. Daca nivelul hemoglobinei este prea mare, donarea de sânge ajută la scăderea vâscozității sângelui, situație asociată cu formarea de cheaguri de sânge, atacuri de cord și accident vascular cerebral.

Înainte de donare medicii recomandă un consum de minimum 2 litri de lichide și evitarea alcoolului și a fumatului.

Foto:
Denisa Lazăr - Donatorii sunt așteptați la Centrul de transfuzii