O familie și lumea din proximitatea războiului, la teatru, cu tristețe, dar și cu umor

Dramaticul brăilean a programat spectacolul propriu „Familia TÓT” pentru vineri, 3 noiembrie 2023, de la ora 18.00. Se joacă în sala Studio și biletele sunt disponibile prin intermediul platformei online și la agenția teatrală.  

”Familia TÓT”, de István Örkeny, traducere Constantin Olariu, a avut premiera în ianuarie 2023. Este cel de-a doilea spectacol regizat de Silviu Debu care este și actor al teatrului brăilean; primul spectacol regizat a fost ”American Buffalo” de David Mamet. 

Spectacolul ”Familia TÓT” îi are în distribuție pe actorii Emilian Oprea – în rolul „Maiorul”, Zane Jarcu – „Tatăl Tót”, Monica Ivașcu – „Mama Mariska”, Corina Borș – „Ágika”, Adrian Ștefan – „Poștașul”. În piesă apar și foarte tinerii Denisa Maria Stoian – interpretă la saxofon, Iulian Marius Neagu și Mario Robert Ștefan – ei cântă la acordeon,  muzica fiind live. 

Scenografia este semnată Sorana Țopa. Întregul aranjament scenic este realist, iar subiectul – nu povestim! – are în centru omul terorizat de istoria care vine peste el cu întâmplări pe care nu le vrea și nu le poate înțelege. În fundal e războiul, care nu doar ucide, dar îi face pe oameni să își descopere sau să își dezvolte porniri atroce cărora le devin victime. 

Este un text care se potrivește și acestor vremuri în care suntem la câțiva pași de conflicte armate – în Ucraina, în Fâșia Gaza și împrejurimi. E un spectacol din care înțelegem mai bine ce efecte perverse poate avea războiul chiar și pentru cei care nu sunt în linia frontului. 

Un spectacol bine regizat, cu destule accente comice care se nasc din joc și din conflict. 

Foto:
Armanda Filipine