Percheziții domiciliare în Brăila, într-un dosar de trafic de migranți



Județul Brăila se află pe lista județelor suspectate de polițiști pentru săvârșirea infracțiunilor de constituirea unui grup infracțional organizat și trafic de persoane. Polițiștii Serviciului de Combatere a Criminalității Organizate  Arad împreună cu procurorii D.I.I.C.O.T. – Biroul Teritorial Arad efectuează 35 de percheziții domiciliare în județele Arad, Bihor, Brăila, Dolj și Vrancea privind această cauză. 

În prezent, au fost puse în executare 43 de mandate de aducere. Înainte de începerea operațiunii, polițiștii au efectuat cercetări pentru stabilirea cu exactitate a persoanelor care săvârșesc această infracțiune. Astfel, din cercetări a reieșit că, în perioada martie 2023-ianuarie 2024, 30 de persoane, cetățeni români și străini, ar fi constituit un grup infracțional organizat în scopul obținerii de beneficii financiare, prin săvârșirea infracțiunii de trafic de migranți. 

Conform datelor, migranții ar fi fost racolați, în principal, din municipiul București și Timișoara, din rândul celor care dețin permise de ședere/vize de muncă și ar fi fost adăpostiți în municipiile Timișoara, Arad și Oradea, până în momentul în care s-ar fi organizat trecerea acestora, în mod ilegal, peste frontiera de stat a României, cu destinația finală Italia, Austria sau Germania. În cauză, au fost depistate mai multe transporturi ilegale de migranți. 

Acțiunea este realizată cu sprijinul polițiștilor din cadrul brigăzilor de combatere a criminalității organizate Timișoara și Craiova, serviciilor de combatere a criminalității organizate Brăila, Vrancea, Sibiu, cel al polițiștilor din cadrul inspectoratelor de poliție județene Arad și Sibiu, polițiștilor de frontieră de la Inspectoratul Teritorial al Poliției de Frontieră Oradea și jandarmilor din cadrul inspectoratelor de jandarmi județene Arad și Bihor, precum și Grupării Mobile de Jandarmi ,,Glad Voievod” Timișoara. 

Suportul de specialitate este asigurat de către Direcţia Operaţiuni Speciale din Poliția Română și de Biroul Tehnic şi de Criminalistică din cadrul D.I.I.C.O.T. 

Poliția Română precizează că persoanele cercetate beneficiază de drepturile și garanțiile procesuale prevăzute de Codul de procedură penală, precum și de prezumția de nevinovăție. 

Foto:
Poliția Română/Facebook