Simularea examenului de Evaluare Națională pentru elevii clasei a VIII-a de la Brăila s-a desfășurat în condiții optime. Așa reiese din situația transmisă de la Inspectoratul Școlar Județean (ISJ) Brăila – prof. dr. Cătălin Canciu, inspector școlar general, prof. Cici Mihaela Bolovan, inspector școlar general adjunct.
La nivelul județului Brăila, frecventează cursurile claselor terminale de gimnaziu un număr total de 2.532 de elevi. Dintre aceștia, la simularea din 5 februarie, de la limba și literatura română, au fost prezenți 2.158 de elevi. Dintre absenți, respectiv 374 de elevi, o parte sunt dintre cei bolnavi – răceli severe, gripe etc, alții sunt din categoria celor cu cerințe educaționale speciale.
La proba de matematică din 6 februarie s-au prezentat 2.141 de elevi, și aici cei 391 de absenți fac parte din categoriile menționate anterior. La niciuna dintre probe nu s-au înregistrat probleme deosebite, nu au fost eliminați elevi din examen.
În județul Brăila au fost organizate 68 de centre de examen – 30 în mediul urban și 38 în mediul rural. Au fost distribuite de la București 165 de scanere în centrele de examen, aceasta deoarece simularea se realizează digital în 2024. Au participat la simulare 245 de profesori asistenți/ supraveghetori.
Lucrările sunt scanate în clasă și corectate pe platforma digitalizată. Lucrările se repartizează automat și aleatoriu către profesori evaluatori din alt județ decât județul din care provin candidații.
Profesori evaluatori la limba română, înscriși la nivelul Brăilei, sunt în număr de 88 și 76 profesori evaluatori la matematică. Fiecare lucrare de la simulare este evaluată de doi profesori evaluatori, aleși aleatoriu din platforma digitalizată. Evaluarea lucrărilor se face pe baza baremului de evaluare și notare. Media aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire, a notelor acordate de fiecare evaluator este calculată de aplicația informatică de pe platformă. Dacă diferența între note este mai mare de un punct, lucrarea este transmisă automat și aleatoriu către alți doi evaluatori. Apoi se calculează media finală (din cele patru note, dacă este cazul, după eliminarea celor două note extreme) ca medie aritmetică cu două zecimale, fără rotunjire. Din platformă se generează raportul nominal cu notele finale la disciplină.
La proba de limba română din 5 februarie, scanarea lucrărilor elevilor de la Brăila s-a încheiat la ora 13.20. A fost organizat un Centru Zonal de Evaluare la Liceul Tehnologic „Edmond Nicolau’’. Aici, așa cum a precizat inspectorul școlar general adjunct prof. Cici Bolovan, se înregistrează note, are loc monitorizarea întregii activități d e la simulare. Profesorii corectori pot lucra de oriunde, nemaifiind necesară prezența lor fizică la centrul de evaluare.
Elevii vor afla rezultatele în data de 23 februarie 2024: notele nu vor fi făcute publice. Atunci se vor mai stinge emoțiile și elevii care au obținut rezultate slabe vor fi sprijiniți să repare, ce se mai poate, din lipsurile la materii, astfel încât la examenul de la final de an școlar să aibă rezultate mai bune.