Școala Gimnazială nr. 6 „Constantin Sandu-Aldea”, exclusă din rețeaua școlară



Celor care vin la Brăila cu trenul, pe str. General Eremia Grigorescu, nr. 55, în drum spre centrul orașului, le atrage privirea o clădire somptuoasă, cu arhitectură deosebită: fosta Școală Generală nr. 6 „Constantin Sandu-Aldea”, monument istoric. Fostă școală pentru că, începând cu anul școlar viitor, 2024-2025, unitatea a fost exclusă din rețeaua școlară a județului Brăila prin HCLM nr. 1 /12.01.2024.

Redacția Monitorului de Brăila a cerut la acel moment conducerii Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” informații suplimentare cu privire la motivele închiderii unității școlare, Școala Generală nr. 6 „Constantin Sandu-Aldea” fiind structură a acestuia. Contactată prin telefon, doamna prof. Adriana Elena Dumitrescu, directorul instituției, a refuzat dialogul, sugerându-ne să ne adresăm celor care au emis hotârărea, așadar Consiliului Local Municipal. Ne-a asigurat doar că procesul de învățământ nu are de suferit, cele două clase care funcționau în vechea școală fiind găzduite în acest an școlar în clădirea liceului, situată pe aceeași stradă, la nr. 32.

În urma solicitărilor scrise adresate de Monitorul de Brăila Inspectoratului Școlar Județean și Primăriei Municipiului Brăila, povestea închiderii școlii a început să prindă contur. Dar să începem cu începutul, cum se zice, întorcându-ne cu aproape un secol în urmă, când a avut loc inaugurarea edificiului.

Clădire monument istoric, datând din 1923

Potrivit informațiilor furnizate de prof. Ioan Munteanu în lucrarea „Monumentele istorice ale orașului Brăila. O istorie ilustrată”, clădirea a fost construită în al treilea deceniu al secolului trecut, după planul arhitectului Ioan Paxino, sub conducerea arhitectului inginer Ion Constantinescu, cel care a construit și Casa Agronomului și Școala „Spiru Haret”. De altfel, asemănările de stil arhitectural ale celor trei clădiri brăilene sunt vizibile, acestea fiind asimilate stilului neoromânesc.

Compus din subsol, parter și două etaje, edificiul a fost proiectat să găzduiască de fapt două școli, unite într-un singur corp simetric: școala de fete și școala de băieți. La etaj, a fost amenajată o sală de spectacole comună, folosită ca Ateneu Popular. Clădirea a fost gândită astfel încât să fie văzută de pe toate laturile, dar fațada principală este cea care dă în str. General Eremia Grigorescu. Fațadele laterale sunt perfect simetrice.

Constantin Sandu-Aldea, reputat agronom și scriitor brăilean

Construcția a fost inaugurată la 15 septembrie 1927, în prezența ministrului educației, primind numele defunctului prim-ministru I.I.C. Brătianu. În anii ce au urmat, a găzduit Școala nr. 10 de băieți, Școala nr. 11 de fete, cu cancelarii și directori diferiți, și Ateneul Popular „C. Sandu-Aldea”, după numele reputatului agronom și scriitor brăilean, născut la Tichilești, fondatorul ameliorării plantelor la noi în țară.

Sala Ateneului a servit ca sală de bal, iar înainte și după război aici a funcționat un cinematograf. În 1945, numele acestuia a fost schimbat în „Mihail Sadoveanu”, dar nu s-a impus.

In anul școlar 1949 – 1950, cele două școli primesc numele de Școala nr. 6 de fete și Școala nr. 6 de băieți, iar în 1952 acestea se unifică în Școala nr. 6 mixtă. În perioada 1956 – 1958, Școala nr. 6 se mută în localul Școlii nr. 15, pe str. Sf. Nicolae, și în local va funcționa Liceul Teoretic nr. 3. În 1958, acesta se mută în clădirea Liceului „Nicolae Iorga” și școala generală revine în localul ei.

Numele Ateneului „C. Sandu-Aldea” a fost preluat și de școală, dar a fost oficializat abia în 1992, de sărbătoarea Sf. Împărați Constantin și Elena, data de 21 mai devenind și ziua școlii.

Din 2014, structură a Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” din Brăila

În 2014, Școala Gimnazială nr. 6 „C. Sandu-Aldea” devine structură a Liceului Tehnologic „Anghel Saligny” din Brăila. La începutul acestui an școlar, din cauza scăderii numărului de elevi, unitatea-structură se află în situația nerealizării planului de școlarizare, cele două clase care își desfășurau activitatea în clădirea școlii fiind transferate la sediul unității cu personalitate juridică, respectiv Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”. Inspectoratul Școlar Județean subliniază că imobilul școlii gimnaziale „C.S. Aldea” nu a fost niciodată consolidat sau reabilitat de la data inaugurării.

În prezent, imobilul aparține domeniului public al municipiului Brăila, prin Hotărârea Guvernului României nr. 363 /15 aprilie 2002. Conform răspunsului primit de la Primăria Municipiului Brăila, în anul 2022 a fost aprobată depunerea proiectului „Renovare integrată Școala Gimnazială nr. 6 Constantin Sandu-Aldea Brăila”, în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență, apelul de proiecte cu titlul PNRR/2022/C5/B.1/1. Acesta prevede lucrări de consolidare seismică și de renovare energetică integrată, precum și alte măsuri propuse pentru respectarea cerințelor fundamentale privind calitatea în construcții. Procedurile administrative de schimbare a destinației imobilului sunt în curs de desfășurare.

În prezent, sală de spectacole a Teatrului de Păpuși „Cărăbuș”

Până atunci, sala de festivități a fostei școli găzduiește spectacolele Teatrului de Păpuși „Cărăbuș” din Brăila, în baza unui contract de comodat cu folosință gratuită încheiat cu Liceul Tehnologic „Anghel Saligny”, ne-a declarat managerul Teatrului de Păpuși din Brăila, Daniela Mihovici.  După retrocedarea clădirii de pe strada Polonă, instituția și-a mutat sediul în clădirea învecinată școlii, inițial locuința directorilor școlii. Aceasta a servit de-a lungul anilor ca sediu IOVR (Invalizi, Orfani, Văduve de Război), sediu al unei unități informative a armatei, al Salvării, al unor cooperative de industrie locală și chiar ca grădiniță.

Astăzi, privind curtea pustie care altădată răsuna de glasurile copiilor, nu putem să nu ne gândim că și acest monument de arhitectură va avea soarta Școlii Gimnaziale nr. 3 „Spiru Haret”, rătăcită de ani buni în hățișurile birocratice ale administrației locale (vezi povestea aici).