Reperele zilei – 7 februarie



457: Leon I devine împărat al Imperiului Roman de Răsărit. Încoronarea este făcută pentru prima dată de către Patriarhul Constantinopolului. 

1510: Se încheie, la Iași, tratatul de pace între domnul Moldovei, Bogdan al III-lea, și regele Poloniei, Sigismund I cel Bătrân. 

1550: Iuliu al III-lea devine papă. 

1613: Mihail Romanov devine țar al Rusiei. 

1736: Moare Stephen Gray (n. 1666), astronom englez. Este cunoscut pentru cercetările sale în domeniul electricității. Prima dovadă a manifestării interesului lui Gray față de fenomenele electrice o constituie o scrisoare din 1708 a acestuia către fizicianul scoțian Hans Sloane, în care descrie cum utiliza pene de pasăre pentru a detecta electrizarea corpurilor. De asemenea, se arată fascinat față de descărcarea luminescentă a unui tub de sticlă electrizat prin frecare. Realizează că între lumină și electricitate există o strânsă legătură. 

1741: Apare „Marele Hrisov al lui Constantin Mavrocordat”, ce stabilește o serie de reforme fiscale și administrative în Țara Românească. Textul a fost publicat în ziarul „Mercure de France”, în iulie 1742. 

1777: Se naște Dinicu Golescu (d. 1830), cărturar și memorialist român. Școala din Golești se înscrie în contextul învățământului românesc de la începutul secolului al XIX-lea ca una dintre primele școli secundare în limba română, din Țara Românească, din mediul sătesc, cu o programă de învățământ superioară, ce rivaliza cu cea a școlilor de renume cunoscute de Dinicu Golescu în țările europene vizitate. 

1831: Este promulgată Constituția Belgiei, considerată a fi cea mai democratică din Europa acelei vremi. 

1862: Se naște Maria Cunțan (d. 1935), poetă română. În 1905 obține premiul revistei „Luceafărul” pentru poezia „Asfințit”. Este activă în „Societatea scriitorilor români”. Este apreciată de Titu Maiorescu, Radu Gyr, Garabet Ibrăileanu și de alții. 

1870: Se naște Alfred Adler (d. 1937), psihiatru austriac al cărui sistem de psihologie individuală a introdus termenul de sentiment de inferioritate, numit mai târziu şi uneori inexact complex de inferioritate. În colaborare cu Sigmund Freud și un mic grup de colegi ai lui Freud, Adler s-a aflat printre cofondatorii mișcării psihanalitice, ca membru de bază al Societății Psihanalitice din Viena.  A fost prima figură importantă care s-a desprins de psihanaliză pentru a forma o școală independentă de psihoterapie și teorie a personalității. 

1873: În ședința parlamentului de la Budapesta, deputatul Gheorghe Pop de Băsești arăta necesitatea construirii unui drum de fier în ținutul Sălajului. Pe 23 decembrie 1887 va avea loc deschiderea liniei de cale ferată Carei – Zalău. 

1875: Se naște Nectarie Cotlarciuc (d. 1935), arhiepiscop ortodox al Cernăuților și mitropolit al Bucovinei (1924-1935).  

1895: Comitetul de conducere al ASTREI decide elaborarea și publicarea „Enciclopediei române”. Lucrarea a apărut în trei volume, între anii 1898-1904. 

1904: Un incendiu de proporții a distrus peste 1.500 de clădiri, în Baltimore, SUA. 

1915: Se naște Teoctist Arăpașu (d. 2007), patriarh al Bisericii Ortodoxe Române (1986-2007). A reorganizat și promovat activitatea editorială bisericească. A publicat multe articole, predici, cuvântări și studii care sunt cunoscute atât în țară, cât și în străinătate. Au fost retipărite, cu text diortosit, și prefațate de către Prea Fericirea Sa toate cărțile de slujbă, precum și majoritatea manualelor de studiu pentru învățământul teologic seminarial și universitar. A publicat monografiile: „Mitropolitul Iacob Putneanul” (Mănăstirea Neamț, 1978), „Sfântul Vasile cel Mare în evlavia credincioșilor ortodocși români” și „Mitropolitul Dosoftei, ctitor al limbajului liturgic românesc” (Iași, 1980). 

1929: România ratifică Tratatul multilateral pentru renunțarea la război ca instrument de politică (Pactul Briand–Kellog). 

1929: Încep cursurile de limbă germană la Radiodifuziunea Română, predate prin sistemul linguaphon. 

1935: Stroe și Vasilache, celebrul cuplu de comici, prezintă în premieră „Bing Bang” – primul film sonor realizat la București, cu o aparatură construită de inginerul român Gartenberg Argani. 

1940: Premiera celui de-al doilea film animat Walt Disney, Pinocchio. 

1956: Stabilirea de relații diplomatice între România și Uniunea Myanmar (Birmania). 

1964: Celebra trupă britanică The Beatles efectuează primul turneu în SUA. 

1967: Se naște Nicolae Ciucă, al 70-lea prim-ministru al României. Este un general român în rezervă și politician. Între 25 noiembrie 2021 și 12 iunie 2023, Nicolae Ciucă a îndeplinit funcția de prim-ministru al României. A ocupat funcția de ministru al Apărării Naționale în cadrul guvernelor conduse de Ludovic Orban și Florin Cîțu. 

1971: Femeile și-au câștigat dreptul de vot în Elveția. 

1979: Datorită orbitei sale excentrice, planeta pitică Pluto intră într-o fază temporară care durează până la 11 februarie 1999, în care este mai aproape de Soare decât planeta Neptun. 

1979: Moare Josef Mengele (n. 1911), medic și criminal nazist, supranumit „Îngerul Morții”, datorită experimentelor inumane din lagărul de concentrare de la Auschwitz. Experimentele lui Mengele aveau valoare științifică dubioasă. Printre ele se numărau injectarea unor substanțe chimice direct în ochii copiilor în încercarea de a le schimba culoarea, diverse amputări de membre și alte operații brutale și cel puțin o tentativă de a transforma o pereche de gemeni în „siamezi” prin sutura venelor lor. Operația a eșuat, rezultând infectarea gravă a mâinilor copiilor în cauză. Un alt experiment monstruos a fost introducerea deținuților în cazane cu apă fierbinte pentru a vedea până la ce temperatură rezistă omul înainte să moară. 

1982: Se naște Delia Matache, cântăreață, dansatoare, compozitoare și vedetă de televiziune și jurată în cadrul competiției muzicale internaționale X Factor România și a emisiunii iUmor. În cadrul X Factor, artista este cel mai longeviv jurat, patru ani consecutivi, dar și singurul jurat cu studii muzicale. Mai multe dintre piesele sale devin hituri în 2015, Delia fiind printre cele mai importante femei din industria muzicală și showbiz-ul românesc. 

1982: Moare Mihail Drumeș (n. 1901), scriitor român. Autorul devine unul dintre cei mai citiți scriitori din perioada interbelică. Unele dintre cele mai cunoscute opere ale sale sunt: „Capcana”, 1927, „Invitație la vals”, 1936, „Ioana d’Arc”, 1937, „Scrisoare de dragoste”, 1938, „Elevul Dima dintr-a șaptea”0, 1946. 

1987: Un nou decret al Consiliului de Stat impune măsuri pentru raționalizarea consumului de gaze naturale și energie electrică, însoțite de tarife punitive pentru depășirea consumurilor insuficiente stabilite pentru populație. 

1992: În baza Tratatului de la Maastricht s-a constituit Uniunea Europeană. 

1998: Jocurile Olimpice de Iarnă se deschid la Nagano, Japonia. 

2003: Irakul acuză Statele Unite că își folosesc tehnologiile avansate pentru a falsifica dovezile prezentate în Consiliul de Securitate al ONU. 

2016: Coreea de Nord lansează Kwangmyŏngsŏng-4 în spațiul cosmic, încălcând mai multe tratate ONU și provocând condamnări din întreaga lume. 

Foto:
Wikipedia