Prin PNRR și CJ, microbuze electrice pentru elevi 

Brăila solicită, prin Consiliul Județean (CJ), 33 microbuze electrice destinate transportului elevilor. În sedința extraordinară a CJ de la începutul acestei săptămâni a fost aprobat în plen, în unanimitate, proiectul de hotărâre nr. 150 ”Microbuze electrice pentru un viitor sustenabil al învățământului din județul Brăila” cuprins în apelul de proiecte ”Microbuze electrice pentru elevi” din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNNR) finanțat cu bani europeni din componenta C15: ”Educație, Reforma 6. Actualizarea cadrului legislative pentru a asigura standard ecologice de proiectare, construcție și dotare în sistemul de învățământ preuniversitar, investiția 10. Dezvoltarea rețelei de școli verzi și achiziționarea de microbuze verzi”.  

Președintele Francisk Iulian Chiriac al CJ Brăila a urmărit, împreună cu echipa Consiliului, cerințele din Ghidul solicitantului și a cerut din fondurile europene suma de 35,9 milioane lei – din care peste 30.1 milionae lei este valoarea eligibilă de finanțare europeană necesare pentrtu 33 microbuze; restul de bani vor fi acoperiți din bugetul județului – pentru cheltuieli conexe și neeligibile etc. Tot președintele Chiriac a fost împuternicit, prin hotărârea CJ, să semneze contractul de finanțare.  

La aceste moment, au fost încărcate pe platforma Ministerului Educației – instituția este coodonator – documentele aferente constituirii dosarului de finanțare, urmând a fi finalizat procesul de contractare prin semnare tot la Ministerul Educației. După această etapă, se va iniția procedura de licitație în vederea achizitionării celor 33 microbuze scolare ce vor fi furnizate cel mai probabil în cursul anului 2024, pentru că termenul de finalizare a contractului de finantare este 31 decembrie 2024. Posibil ca până la acea dată să apară și alte stații de încărcare pentru mașinile electrice – după cum se observă pe hartă (pagina web e statiideincarcare.ro) Brăila deține cam puține: municipiul, Vărsătura, Cazasu, Baldovinești. 

Menționăm că apelul de proiecte pe acest subiect a fost lansat de Ministerul Educației – în calitate de coordonator de reforme și investiții –  în luna februarie 2023.  

Foto:
statiideincarcare.ro