
Reperele zilei – 11 aprilie
*Ziua internațională a celor eliberați din lagărele de concentrare fasciste.
*Ziua internaţională a pacientului cu boala Parkinson.
146: Se naște Septimius Severus (d. 211), împărat roman (193–211), fondator al dinastiei Severilor. A fost împărat roman din 9 aprilie 193 până în 211. Cu el a început accederea la putere a provincialilor având ascendență neromană și dinastia Severilor, al căror eponim este. A fost singurul împărat născut în Provincia Africa.
1241: În Bătălia de la Muhi, mongolii sub Batu Han înfrâng armata regelui maghiar Béla al IV-lea în timpul invaziei mongole în Europa. Armata maghiară este aproape complet distrusă, însă Béla a scăpat cu viață.
1680: Apare, la Iași, Psaltirea de-nțăles a sfântului împărat proroc David, cu text slavo-român, tradusă de Dosoftei, mitropolitul Moldovei (cunoscută sub denumirea de Psaltirea slavo-română).
1744: Moare Antioh Dimitrievici Cantemir (n. 1709), poet, fiul domnitorului român Dimitrie Cantemir, scriitor iluminist și diplomat rus, inițiator al clasicismului în literatura rusă.
1755: Se naște James Parkinson (d. 1824), chirurg englez, geolog, paleontolog și activist politic. A fost un chirurg englez, apotecar, geolog, paleontolog și activist politic. El este cel mai bine cunoscut pentru lucrarea sa din 1817, An Essay on the Shaking Palsy, în care a fost primul care a descris „paralizia agitătoare”, o afecțiune care mai târziu va fi redenumită boala Parkinson de Jean-Martin Charcot.
1814: Tratatul de la Fontainebleau pune capăt Războiului celei de-a Șasea Coaliții împotriva lui Napoleon Bonaparte și îl forțează să abdice necondiționat pentru prima dată.
1834: Se reprezintă, la Iași, Cantata pastorală sau serbarea păstorilor moldoveni de Gheorghe Asachi, primul spectacol muzical în limba română. În acest spectacol, are loc debutul actoricesc al lui Matei Millo.
1858: Se naște Barbu Ștefănescu Delavrancea (d. 1918). A fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Bucureștilor. A fost tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România. Adevărata „producție poetică a liceanului“ poate fi identificată mai târziu, în 1878. După ce începe să publice versuri în ziarul România liberă, în 1878 publică primul său volum, placheta de poezii Poiana lungă. Amintiri, semnată doar cu prenumele Barbu, în tradiția poeziei din primele decenii ale veacului, cu o bună primire din partea criticii, în revistele Viața literară, România liberă, Familia.
1867: Se naște Johannes Paulus Lotsy (d. 1931). A fost un profesor universitar, botanist, lichenolog, micolog, genetician, precum și desenator și ilustrator neerlandez, specializat în evoluția și ereditatea speciilor de plante și ciuperci și a susținut un rol major în domeniul hibridizării în evoluție. Abrevierea numelui său în cărți științifice este Lotsy.
1871: Se naște Theodor Pallady (d. 1956). A fost un pictor român, membru al avangardei artistice românești. În anul 2012 a fost declarat membru post-mortem al Academiei Române. Theodor Pallady rămâne fără îndoială unul dintre cei mai prestigioși artiști moderni, păstrându-și întreagă ambiția de a fi un pictor „din toate timpurile”. Casa Melik, aflată în București, pe strada Spătarului 22, sector 2, care a fost construită în 1750-1760 de armeanul Hagi Kevork Nazaretoglu, găzduiește azi Muzeul „Theodor Pallady”, în care sunt expuse tablouri pictate pe pânză de Pallady precum și peste 800 desene cu peisaje, nuduri, portrete sau interioare, reprezentative pentru perioada pariziană a lui Pallady. Clădirea este astăzi cea mai veche casă din București și este inclusă pe lista monumentelor.
1877: Trupele țariste trec frontiera României, îndreptându-se spre frontul din Balcani.
1880: Ia ființă prima direcție a Căilor Ferate Române.
1888: La Amsterdam are loc inaugurarea „clădirii pentru concerte” – Concertgebouw.
1897: Se naște Gheorghe Zane (d. 1978). A fost un economist român, istoric al gândirii economice românești și membru titular al Academiei Române (din 1974). A publicat lucrări în domeniul istoriei economice și sociale, istoriei gândirii economice, economiei politice, finanțelor publice ș.a. În cercetarea științifică a folosit cu preferință metoda istorică.
1899: Spania cedează Puerto Rico Statelor Unite.
1899: Moare Lascăr Catargiu (n. 1823), om politic, prim-ministru al Principatelor Unite și al Regatului României. A fost un om politic român din secolul al XIX-lea, ministru în varii guverne, președintele Camerei Deputaților și cel de-al șaselea prim ministru al României pentru patru mandate.
1901: Se naște Theodor Rogalski (d. 1954). A fost un compozitor, dirijor, orchestrator și pianist român de origine poloneză care reprezintă un nume de referință pentru evoluția culturii muzicale românești din prima jumătate a secolului al XX-lea. Dacă lista creațiilor sale este redusă (muzică de cameră pentru pian, pian și vioară, pian și voce, Trei piese pentru violoncel, Două capricii, Trei cântece pe versuri populare pentru soprană și orchestră, Trei balade românești pentru tenor și orchestră și piese simfonice amintite), cea a lucrărilor orchestrate de Rogalski este impresionantă. Talentul și măiestria sa de orchestrator au metamorfozat piese corale, vocale și instrumentale din repertoriul românesc și universal.
1905: Principele G.V. Bibescu întreprinde, împreună cu soția sa Martha, Emanuel Bibescu, inginerul Dimitrie Leonida, soții Ferekyde și Claude Anet, o mare expediție cu automobilul în Persia, traversând Rusia, Crimeea și Caucazul.
1919: Este creată Organizația Internațională a Muncii, cu sediul la Geneva. România este membru fondator.
1924: Se naște Gheorghe Viziru (d. 2003), personalitate marcantă a tenisului românesc. A fost un important jucător de tenis român, campion național și membru al echipei naționale pentru Cupa Davis. În 1951 a câștigat împreună cu fratele său proba de dublu la Campionatele Mondiale Universitare. A făcut mai târziu echipă și cu Ion Țiriac.
1932: Este prezentat în România filmul Visul lui Tănase, o coproducție româno-germană. Acest film-scheci de N. Kirițescu a fost realizat la Berlin, iar rolul principal l-a avut Constantin Tănase.
1942: Se naște Virgil Mazilescu (d. 1984). A fost un eseist, poet și traducător român, afiliat onirismului poetic. A scris printre altele poeziile „Cineva pe lume are nevoie de mine” și „Mi-am uitat casa și numele”.
1944: Moare Ion Minulescu (n. 1881). A fost un poet și prozator român, reprezentant important al simbolismului românesc. Ion Minulescu este numit director general al artelor în 1922. În 1924 apare romanul Roșu, galben și albastru, unul dintre marile succese literare ale vremii, după ce fusese în prealabil publicat în paginile Vieții românești. Se reprezintă Omul care trebuie să moară, „grotescă tragică în trei acte”, publicată mai târziu, în 1939, sub titlul Ciracul lui Hegesias, iar 6 ani mai târziu, în 1930, apare volumul Strofe pentru toată lumea. Apare culegerea de nuvele fantastice Cetiți-le noaptea.
1945: Al Doilea Război Mondial: trupele americane eliberează lagărul de concentrare Buchenwald.
1949: Are loc premiera piesei Haiducii, de Victor Eftimiu.
1954: Se naște Teo Peter (d. 2004). A fost un muzician rock român, basist și cofondator în 1977, împreună cu Costi Cămărășan, al formației Compact, respectiv fondator în 1988 al formației Compact B (prescurtare pentru Compact București).
1961: Începe procesul Eichmann în Israel. El este acuzat ca fiind unul dintre organizatorii așa-zisei soluții finale (omorârea evreilor în lagărele naziste). La 31 mai 1962, este executat.
1968: România stabilește relații diplomatice cu Republica Volta Superioară.
1969: Are loc, la Teatrul Mic din București, premiera piesei Iona de Marin Sorescu.
1970: De la Centrul Spațial Kennedy din Cape Canaveral, NASA lansează misiunea lunară Apollo 13 cu Jim Lovell, Jack Swigert și Fred Haise la bord. După explozia unuia dintre cele două rezervoare de oxigen din modulul de serviciu, a treia aterizare pe Lună trebuie să fie abandonată. Cei trei astronauți sunt aduși în siguranță înapoi pe Pământ într-o operațiune dramatică de salvare care a primit atenție mondială.
1976: Este creat primul computer personal Apple I.
1987: Moare Primo Levi (n.1919). A fost un scriitor și chimist italian, martor al ororilor naziste și supraviețuitor al Holocaustului. În opera sa autobiografică Mai este oare acesta un om? și-a descris experiențele din lagărul de la Auschwitz.
1990: Înființarea Centrului European de Cultură din București.
1992: S-a înființat Eximbank, bancă specializată în susținerea comerțului exterior al României prin instrumente financiar-bancare și de asigurări specifice, atât în nume și cont propriu, cât și în numele statului.
1992: În cadrul reuniunii Delegației Permanente a PNL, președintele partidului, Radu Câmpeanu, anunță retragerea acestei formațiuni politice din Convenția Democrată Română.
1999: India testează o nouă variantă a rachetei balistice cu rază medie de acțiune de tip AGNHI.
2018: Moare Carmen Stănescu (n. 1925), actriță română. A debutat în 1945 cu rolul Ecaterina Ivanovna în piesa „Frații Karamazov”. În decursul carierei sale, a interpretat peste 30 de roluri pe scena Teatrului Național precum și a altor teatre din București. De-a lungul carierei a jucat alături de mari actori, precum Silvia Dumitrescu Timică, Sonia Cluceru, Costache Antoniu, Alexandru Giugaru.
2000: Guvernul României solicită Agenției Standard and Poor’s să precizeze care sunt sursele de documentare în baza cărora a fost elaborată evaluarea României.
2005: Moare Lucien Laurent (n. 1907). A fost un jucător francez de fotbal, faimos pentru că a marcat primul gol din istorie la Campionatul Mondial de Fotbal.