Reperele zilei – 11 martie

222: Împăratul Elagabalus este asasinat, împreună cu mama sa, Julia Soaemias, de Garda pretoriană în timpul unei revolte. Corpurile lor mutilate sunt târâte pe străzile din Roma, înainte de a fi aruncate în Tibru.

1851: Premiera operei Rigoletto, de Giuseppe Verdi, la Teatrul La Fenice, din Veneția, Italia.

1867: Premiera operei Don Carlos de Giuseppe Verdi, la Opera din Paris.

1871: Începe guvernarea cabinetului conservator prezidat de Lascăr Catargiu (marea guvernare conservatoare, până în 4 aprilie 1876), care a pus bazele constituirii partidului politic conservator.

1888: O furtună masivă de zăpadă care durează trei zile și jumătate paralizează costa de est a Statelor Unite. La sfârșitul acesteia se înregistrează aproximativ 400 de decese.

1902: Se dă sentința în procesul Caion-Caragiale. Caion este condamnat la trei luni închisoare, 500 de lei amendă către stat și 10.000 de lei despăgubuiri către Caragiale pentru calomnie, după ce afirmase că drama Năpasta ar fi un plagiat.

1916: Moare Florence Baker (n. 1841), exploratoare britanică originară din Transilvania. A fost a doua soție a exploratorul britanic Sir Samuel White Baker, pe care l-a însoțit în toate călătoriile sale spre izvoarele Nilului, până la lacul Albert din Africa. Împreună descoperă lacul Albert (azi între Congo-Kinshasa și Uganda) și regiunea împrejmuitoare a Africii ecuatoriale. Expediția are un răsunet important și Sam Baker este înnobilat.

1931: Se naște Ion Besoiu (d. 2017), actor român de teatru și film. A fost un actor român de film, radio, teatru și televiziune. În anii 1970 a jucat în serialul Toate pânzele sus, în regia lui Mircea Mureșan, în care i-a avut ca parteneri pe actorii Ilarion Ciobanu și Jean Constantin. Câteva dintre filmele în care a jucat Ion Besoiu sunt: Furtuna, Neamul Șoimărestilor, Haiducii, Răscoala, Mihai Viteazul, Ciprian Porumbescu, Păcală, Ion, blestemul pământului, blestemul iubirii, Ultima noapte de dragoste, Lumini și umbre.

1932: Se naște Iosif Naghiu (d. 2003), dramaturg român. Marele succes vine după apariția primului volum de teatru, intitulat Autostop, când piesa Gluga pe ochi este pusă în scenă la Teatrul Bulandra, în regia lui Valeriu Moisescu și în interpretarea actorului Toma Caragiu. Această parabolă, comică, a intelectualului agresat de forțele întunericului, avea să fie jucată de peste 60 de ori cu sălile pline, bucurându-se de un succes enorm, până în momentul interzicerii ei, în 1971, când regimul comunist a declanșat o amplă acțiune de intimidare a scriitorilor care nu se conformau „societății socialiste multilateral dezvoltate”.

1933: Se naște Sandra Milo (d.2024), actriță italiană. Cu participarea la filme precum Generalul della Rovere, Julietta spiritelor, premiată cu un Oscar, a fost printre protagoniștii cinematografiei italiene din anii șaizeci.

1953: Se naște Mircea Romașcanu. Este un fost important ciclist român si Maestru Emerit al Sportului. Din anul 1988 a antrenat echipele de ciclism ale C.S. Dinamo București și C.S. Otopeni. Ca sportiv, a concurat la cursa individuală pe șosea la Jocurile Olimpice de vară din 1980. Mircea Romașcanu a câștigat Turul Ciclist al României în 1974, 1983 și 1985, plasându-se al doilea în 1988. A mai câștigat etape în Turul Elveției GP Wilhelm Tell, Turul Italiei Giro delle Regioni, Turul Greciei, Turciei.

1953: Se naște Ladislau Bölöni. Este un fotbalist român, francez și maghiar retras din activitate, care a jucat pe post de mijlocaș la echipe ca ASA Tîrgu Mureș, Orléans⁠ și Steaua. Pe plan internațional, are prezențe la națională pentru România. După încheierea carierei, a devenit antrenor și a antrenat, printre altele, Nancy, Al-Khor Sports Club⁠ și Rennes.

1954: Se naște Nicolae Manea (d. 2014), fotbalist, antrenor și conducător de club. A fost un jucător și antrenor de fotbal român. În cariera de jucător, a evoluat pe postul de atacant, legându-și numele de Rapid București, unde a jucat timp de 19 sezoane. Cu echipa bucureșteană a câștigat în 1975 Cupa României. La începutul anului 2014 a fost diagnosticat cu cancer hepatic, decedând pe data de 15 decembrie, în același an, la București, în același loc în care s-a născut.

1954: Prin HCM nr. 337, se desființează coloniile de muncă. Deținuții, cu excepția celor care au slujit interesele burgheziei, sunt eliberați.

1955: Moare Alexander Fleming (n. 1881), bacteriolog scoțian, laureat al Premiului Nobel. Împreună cu Ernst Boris Chain și Sir Howard Walter Florey descoperă penicilina produsă de mucegaiul Penicillium notatum.

1957: Se naște Ion Bogdan Lefter, poet, critic și istoric literar român. În urma participării la Cenaclul de Luni coordonat de Nicolae Manolescu, debutează în volumul colectiv Cinci. Un an mai târziu îi apare separat volumul de debut personal Globul de cristal, care conține o poezie eterată, ermetică în tradiția Ion Barbu, Camil Petrescu.

1967: Se naște Reka Szabo-Lazăr, floretistă română. A fost laureată cu argint pe echipe la Atlanta 1996 și cu bronz pe echipe la Barcelona 1992. A fost campioană mondială în 1994 atât la individual, cât și la echipe, și campioană europeană la individual în 1995.

1975: Moare Eugen Bădărău (n. 1887), fizician român. A fost un fizician român, profesor universitar, director al Institutului de Fizică București, membru al Academiei Române (din 1948). Este considerat fondatorul școlii românești de descărcări electrice în gaze și fizica plasmei.

1985: Comitetul Central al PCUS îl alege pe Mihail Gorbaciov în funcția de Secretar General. Alegerea sa marchează începutul destinderii între Est și Vest. Este debutul pentru perestroika și glasnost.

1988: Moare Harry Brauner (n. 1908), etnomuzicolog și compozitor. A fost un folclorist și etnomuzicolog român, de origine evreu, fratele pictorului suprarealist Victor Brauner și al fotografului Théodore (Teddy) Brauner. A fost căsătorit cu artista plastică și folclorista Lena Constante. A fost unul din cei care au descoperit-o pe cântăreața de muzică populară Maria Tănase, la mijlocul anilor 1930.

1990: Începe manifestația populară din Piața Operei din Timișoara, la care a fost adoptată, la 12 martie 1990, Proclamația de la Timișoara.

1990: Dictatorul chilian Augusto Pinochet a părăsit funcția deținută în acest stat.

1990: Parlamentul lituanian, proaspăt ales, a proclamat independența acestui stat față de URSS.

1995: Președintele României, Ion Iliescu, a participat la Conferința mondială pentru dezvoltare socială de la Copenhaga.

1997: Paul McCartney, fost membru al formației Beatles, este înnobilat de regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii.

2000: Moare Victor Tufescu (n. 1908), geograf român. A fost considerat întemeietorul geografiei moderne din România. S-a afirmat prin diferite activități, fiind președintele Comitetului Național Român de Geografie, apoi membru corespondent al Academiei Române.

2003: Curtea Penală Internațională este fondată la Haga.

2004: Explozii simultane la oră de vârf în patru trenuri madrilene omoară 192 de oameni, printre care și 16 cetățeni români. Pistele conduc spre un atentat terorist al al-Qaida.

2005: Moare Mircea Dumitrescu (n. 1926), critic de film și eseist. În perioada 1970–2005, Mircea Dumitrescu a susținut un Curs de limbaj cinematografic (axat pe istoria, teoria și estetica artei cinematografice) însoțit de proiecții de filme, în principalele centre universitare ale țării: București, Iași, Tg. Mureș, Cluj, Timișoara, Craiova, Brașov.

2011: Un cutremur cu magnitudine 9 grade pe scara Richter și cu epicentrul în Oceanul Pacific a lovit coasta de est a Japoniei. Cutremurul a fost urmat de tsunami. Evenimentul a declanșat al doilea cel mai mare accident nuclear din istorie și unul dintre singurele două evenimente care să fie clasificate ca Nivel 7 pe scară internațională a evenimentelor nucleare.

2014: Moare Doru Tureanu (n. 1954), sportiv român. Tureanu a fost un star al CS Dinamo București din Liga Națională de hochei pentru 11 ani și i-a ajutat să câștige șase campionate. De asemenea a fost un membru cheie al Echipei naționale de hochei pe gheață a României, cu care a luat parte la 17 Campionate Mondiale de Hochei pe Gheață, din 1971–1987 și la Jocurile Olimpice de iarnă, în 1976 și 1980.

2016: Moare Iolanda Balaș (n. 1936), atletă olimpică română. A fost campioană olimpică română de etnie maghiară, care a dominat proba de săritură în înălțime timp de un deceniu. Din 1988 până în 2005 a fost președinta Federației Române de Atletism. În 7 iunie 1958, Iolanda Balaș redevine deținătoarea recordului mondial cu performanța de 1,78 m, iar în decurs de trei ani recordul mondial este depășit cu încă 13 cm, recordul mondial fiind ameliorat de 11 ori, până la 1,91 m în 16 iulie 1961.

2018: Moare Geta Caragiu (n. 1929), sculptoriță română. Două dintre lucrările ei sunt: „Două fete” – sculptură în piatră expusă în Parcul Floreasca din București și „Balade și legende” – sculptură în piatră expusă în Parcul Tei, constă din patru blocuri de piatră suprapuse ce redau în mod alegoric multitudinea de valențe tradiționale ale spațiului românesc.

2020: Organizația Mondială a Sănătății declară oficial pandemie de coronavirus. La nivel mondial se înregistraseră în acel moment 4.380 de decese și 121.811 cazuri de infectare în 114 țări.