Cultura

Reperele zilei – 14 martie

*Ziua limbii estone.

*Ziua pi (Ziua Internațională a Matematicii).

1647: Războiul de treizeci de ani: Bavaria, Köln, Franța și Suedia semnează armistițiul de la Ulm.

1800: Cardinalul Barnaba Chiaramonti devine Papa Pius al VII-lea.

1804: Se naște Johann Strauss–tatăl (d. 1849), compozitor, violonist și dirijor austriac. A fost un compozitor romantic austriac, faimos pentru valsurile sale și popularizarea acestora alături de Joseph Lanner, așezând astfel fundațiile pentru ca fiii lui să continue dinastia sa muzicală.

1837: Apare, la Iași, Alăuta Românească, prima revistă literară din Moldova, supliment al gazetei Albina românească.

1854: Se naște Alexandru Macedonski (d. 1920), poet român. Supranumit poetul rondelurilor, inspirându-se din literatura franceză, este primul reprezentant al simbolismului în literatura română. Inițiatorul cenaclului și al revistei literare Literatorul, a susținut modernizarea poeziei românești, fiind într-o continuă polemică cu junimiștii. Până în 1890, Macedonski a scris poeme ample, de factură romantică, cu versuri lungi și cu un pronunțat caracter satiric, ca de exemplu ciclul Nopților, caracterizat și printr-un abundent retorism romantic, inspirat din volumul Nopțile al poetului romantic francez Alfred de Musset.

1879: Se naște Albert Einstein (d. 1955), fizician teoretic născut în Germania, laureat al Premiului Nobel pentru fizică. A fost autorul teoriei relativității și unul dintre cei mai străluciți oameni de știință ai omenirii. Cele mai multe dintre contribuțiile sale în fizică sunt legate de teoria relativității restrânse (1905), care unesc mecanica cu electromagnetismul, și de teoria relativității generalizate (1915) care extinde principiul relativității mișcării neuniforme, elaborând o nouă teorie a gravitației.

1881: Parlamentul votează Legea prin care România devenea regat. Carol I a fost încoronat la 10 mai 1881.

1883: Moare Karl Marx (n. 1818), filosof și economist german. Întemeietor împreună cu Friedrich Engels al teoriei socialismului științific, teoretician și lider al mișcării muncitorești. A avut o influență importantă asupra istoriei politice a secolului al XX-lea. Karl Marx împreună cu Friedrich Engels a scris și a publicat în 1848 Manifestul Partidului Comunist.

1883: Se naște Grigore Tabacaru (d. 1939), pedagog, gazetar, publicist român. A fost, între altele, autor de manuale pentru învățământul primar și gimnazial. Va rămâne în istoria culturii și pentru editarea operelor complete ale lui Ion Creangă, cât și pentru fondarea Societății Ateneul Cultural, cu ajutorul căreia va scoate „Ateneul literar”, primul nume al revistei „Ateneu” de azi.

1895: Regele Carol I al României inaugurează Biblioteca Centrală Universitară din București.

1898: Se naște Ștefan Constantinescu (d. 1983), pictor monumentalist român. Alături de Gheorghe Popescu s-a remarcat printre cei mai prestigioși pictori muraliști ai timpului. Atras de arta monumentală, Ștefan Constantinescu a realizat mai multe fresce și mozaicuri. Printre picturile realizate de acesta este și „Peisaj din Târgu Ocna”, ce surprinde atmosfera interbelică a centrului orașului, cu biserica „Precista” într-un colț, înconjurată de vechile dughene.

1919: Se naște Alexandru Paleologu (d. 2005), scriitor și politician român. În antologia Spiritul și litera sunt adunate câteva dintre eseurile sale despre literatura română, precum Tema duelului la Camil Petrescu. Volumul Treptele lumii sau Calea către sine a lui Mihail Sadoveanu propune unica interpretare ezoterică din literatura critică românească a romanului Baltagul.

1924: Se naște Marcian Bleahu (d. 2019), geolog român. Este cunoscut pentru contribuțiile științifice la dezvoltarea teoriilor tectonicii globale (cu aplicații în studiul geologiei Carpaților), pentru pionieratul și dezvoltarea speologiei,  dar și pentru popularizarea științei și a ecologiei în România.

1929: Se naște Iurie Darie (d. 2012), actor român de teatru și film. A interpretat roluri memorabile în peste 40 de producții cinematografice, printre care Băieții noștri (1959), S-a furat o bombă (1961), Vacanță la mare (1963), Dragoste la zero grade (1964). În 2004 a jucat în serialul de televiziune Numai iubirea.

1938: Adolf Hitler intră în Viena unde este aclamat de 200.000 de austrieci.

1950: FBI emite în premieră lista celor mai căutați zece răufăcători.

1955: Se naște Marta Petreu, poetă și eseistă română. Este profesoară de istoria filosofiei românești la Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj și redactor-șef (din 1990) al revistei „Apostrof”, publicație mensuală editată de Uniunea Scriitorilor din România și de Fundația Culturală Apostrof. A scris romanul „Acasă, pe Cimpia Armaghedonului”, Iași, Ed. Polirom, 2011, serie de autor și „Supa de la miezul nopții”, Iași, Ed. Polirom, 2017.

1961: Un bombardier B-52 al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii se prăbușește în apropiere de Yuba City, California, în timp ce transporta arme nucleare.

1962: Încep lucrările Comitetului pentru dezarmare de la Geneva, creat la 20 decembrie 1961, ca urmare a Rezoluției celei de-a XVI-a sesiuni a Adunării Generale a ONU (din 1983, Conferința pentru dezarmare). La lucrări a participat și România.

1964: Jack Ruby este condamnat pentru uciderea lui Lee Harvey Oswald, presupusul asasin al președintelui american John Fitzgerald Kennedy.

1966: Are loc premiera filmului Răscoala, după romanul omonim al lui Liviu Rebreanu, în regia lui Mircea Mureșan. Filmul a obținut premiul Opera prima, la Festivalul de Film de la Cannes.

1972: Zborul 296 Sterling Airways se prăbușește în apropiere de Kalba, Emiratele Arabe Unite, în timp ce se apropie de Aeroportul Internațional Dubai, accident soldat cu decesul a 112 persoane.

1982: Guvernul sud-african bombardează sediul Congresului Național African din Londra.

1988: Este fondată Ziua pi, celebrare anuală a constantei matematice π (pi).

1990: Mihail Gorbaciov este ales președinte al Uniunii Sovietice de Congresul deputaților.

1992: Sunt reînhumate, la Brașov, osemintele lui Nicolae Titulescu, aduse din Franța.

1995: Moare William Alfred Fowler (n. 1911), fizician american. A fost un fizician american, laureat al Premiului Nobel, în 1983, pentru studiile teoretice și experimentale asupra reacțiilor nucleare cu importanță în formarea elementelor chimice în univers, premiu pe care l-a împărțit cu Subrahmanyan Chandrasekhar (India).

2003: Moare Lucian Boz (n. 1908), critic literar, eseist, poet și traducător român. La doar 24 de ani, în 1932, a publicat eseul Eminescu, încercare critică ce i-a atras atenția lui George Călinescu, care i-a scris un comentariu elogios. A înființat revista literară Ulise din care, începând din octombrie 1932, au apărut patru numere. Debutul literar l-a făcut la revista „Premiera” în 1937.

2004: Papa Ioan Paul al II-lea are cel de-al treilea pontificat ca lungime din toate timpurile.

2004: Vladimir Putin este reales președinte al Rusiei cu 71% dintre voturile exprimate.

2007: A fost celebrată pentru prima oară ziua mondială a matematicii.

2013: Moare Michaela Niculescu (n. 1981). A fost o actriță și cântăreață română, doctor în engleză și istorie, doctor în filozofie și literatură, specialist IT, redactor și producător de carte, lector universitar. A jucat personaje în emisiunea Abracadabra timp de 10 ani. S-a stins din viață la data de 14 martie 2013, la ora 15.30, la Spitalul Clinic Fundeni, unde se afla internată la Terapie Intensivă, fiind diagnosticată cu ciroză hepatică.

2017: Moare Ileana Ciuculete (n. 1957). A fost o interpretă română de muzică populară din zona Olteniei. În întreaga ei carieră a înregistrat 30 de discuri și a fost premiată în România cu 3 discuri de aur și un disc de platină, iar în Serbia cu 1 disc de aur. A murit în 2017 de o ciroză hepatică dezvoltată dintr-o hepatită C netratată la timp.

2018: Moare Stephen Hawking (n. 1942). A fost un fizician englez, teoretician al originii universului și unul dintre cei mai mari cosmologi contemporani, profesor la catedra de matematică de la Universitatea Cambridge.

2019: Moare George Litarczek (n. 1925), medic, profesor universitar, membru de onoare al Academiei Române. A pus bazele experimentale și teoretice, alături de profesorul Dan Setlacec, ale specialităților medicale de anestezie și reechilibrare hidroelectrolitică, a pus la punct metoda hipotermiei ce a fost folosită în intervențiile pe cord deschis și a format la Spitalul Fundeni o școală de anestezie și terapie intensivă de înaltă clasă.

2020: Pandemia de coronavirus – Președintele Klaus Iohannis anunță că România va intra în stare de urgență începând de luni, 16 martie.

2021: Moare Aurora Cornu (n. 1931), scriitoare, actriță, regizoare de film și traducătoare română. Primul ei soț a fost scriitorul Marin Preda, cu care a fost căsătorită între 1955 și 1959 (sau 1960), și pe care l-a încurajat să publice Moromeții, al cărui manuscris l-a găsit într-un sertar.

Foto:
Alexandru Macedonski - Wikipedia

Articole similare

Back to top button