
Reperele zilei – 16 februarie
1646: Are loc bătălia de la Torrington, din cadrul primului război civil englez. Forțele parlamentare, conduse de Thomas Fairfax, au obținut victoria punând capăt rezistenței regaliste în vestul țării.
1698: Se naște Pierre Bouguer (d. 1758), matematician, geofizician, geodez și astronom francez. În 1735 a fost trimis în Peru, împreună cu alți savanți, unde timp de șapte ani au măsurat meridianele sudice și au confirmat prevederile lui Isaac Newton relativ la turtirea Pământului la poli. În 1732 a studiat pentru prima dată Curbele de urmărire (Curbes de poursuite). În 1748 a inventat heliometrul.
1699: Prima diplomă leopoldină ce recunoaștea clerului greco-catolic aceleași privilegii de care se bucurau și preoții catolici.
1822: Se naște Sir Francis Galton (d. 1911), explorator, biolog și statistician englez. Văr al lui Douglas Strutt Galton, văr al lui Charles Darwin, a fost un polimat victorian englez: antropolog, eugenist, explorator tropical, geograf, inventator, meteorolog, proto-genetician, psihometrician și statistician. El a fost numit cavaler în 1909.
1836: Se naște Bogdan Petriceicu Haşdeu (d. 1907), spirit enciclopedic al culturii române, filolog, folclorist, prozator, dramaturg, istoric şi publicist, vicepreşedinte al Academiei Române. Este întemeietor al lingvisticii, filologiei şi lexicografiei româneşti, unul dintre fondatorii folcloristicii comparate române, creatorul dramei istorice româneşti („Răzvan şi Vidra”).
1852: Se naște Charles Taze Russell (d. 1916), comerciant american, fondatorul organizației religioase Martorii lui Iehova.
1875: Are loc prima ședință publică a Societății Studenților în Medicină.
1886: Se naște Constantin Budeanu (d. 1959), inginer român, unul dintre întemeietorii școlii românești de electrotehnică, membru al Academiei Române. Principala contribuție științifică rămâne studiul stărilor electrice deformante.
1906: Se naște Tiberiu Popoviciu (d. 1975), matematician, membru al Academiei Române. A organizat Institutul de calcul numeric din Cluj, de numele lui legându-se şi începuturile şcolii clujene de analiză matematică.
1910: Se naște Lucia Demetrius (d. 1992), scriitoare română. Ca dramaturg, în perioada stalinistă de după 1949, Lucia Demetrius a îmbrățișat cu deschidere maximă teatrul realist socialist, pentru ca după 1965 să revină la teatrul de idei sau de analiză sufletească. Dintre operele ei fac parte următoarele: „După prăpăd”, 1968 „Lumea începe cu mine”, roman, 1968 „Anotimpuri”, 1970.
1918: Consiliul Lituaniei a adoptat Declarația de Independență, prin care cerea crearea unui stat lituanian democratic.
1923: Mormântul faraonului Tutankamon este inclus în circuitul turistic egiptean.
1923: La Geneva, se pun bazele noului pact al Micii Înţelegeri, prin care cele trei ţări membre – România, Cehoslovacia şi Iugoslavia – aveau o bază organizatorică solidă, prin unificarea politicii lor generale. În noua organizare, Mica Înţelegere devenea o forţă de care trebuia să se ţină seama în Europa, alianţa acţionînd mereu pentru menţinerea statu-quo-ului teritorial în spiritul tratatelor de la Versailles.
1930: Federația Română de Fotbal se afiliază la Federația Internațională a Asociațiilor de Fotbal (FIFA).
1930: Moare Ion N. Angelescu (n. 1884), economist, profesor universitar și om politic român. Erudiția intelectuală și calitățile de economist de valoare au constituit atuurile care l-au impus printre reprezentanții de seamă ai culturii românești și îndeosebi ai științei economice. După ce s-a implicat activ alături de alți economiști de valoare în acțiunea de înființare a Academiei de Înalte Studii Comerciale și Industriale (1913), a devenit unul dintre marii profesori ai instituției.
1933: Greva de la Atelierele CFR Grivița; Pactul de reorganizare a Micii Înțelegeri.
1935: Este adoptată Legea pentru înființarea Monetăriei Naționale.
1968: România renunță la organizarea administrativă tipic sovietică în regiuni și raioane și a reînființează unitatea administrativ-teritorială tradițională: județul; au fost organizate 39 de județe, plus municipiul București.
1976: Este semnată, la Barcelona, de către reprezentanții a 12 state mediteraneene, „Convenția pentru protecția Mediteranei împotriva poluării”.
1979: Se naște Valentino Rossi, pilot italian de motociclism. Este unul dintre cei mai de succes piloți din toate timpurile, cu nouă campionate mondiale câștigate – dintre care șapte la clasa regină.
1983: Se naște Mihai Bendeac, actor, scriitor, regizor român. Mihai a scris toate cele opt sezoane ale emisiunii „În Puii Mei” pe care le-a și interpretat. A mai jucat în show-urile „La Bloc” (episodul 377), „Românii au Artiști”, „Băieți de Oraș”, „iComedy”, „Mondenii”, „Jurnalul unui burlac” și în „Teatru Tv”. A fost jurat în emisiunea „România dansează”. A fost jurat timp de 12 sezoane în emisiunea „iUmor”, difuzată de Antena 1.
1985: Șeicul Ibrahim al-Amin face public manifestul grupării islamice Hezbollah, ce luase recent ființă, pe fondul războiului din Liban.
1986: Se naște Ciprian Deac, fotbalist român. Joacă pe post de mijlocaș la CFR Cluj în SuperLiga României. Pe plan internațional, are prezențe la națională pentru România Sub-21 și România. Este românul cu cele mai multe supercupe ale României, cinci la număr.
1990: Se naște The Weeknd, cântăreț canadian. Abel Makkonen Tesfaye cunoscut sub numele de scenă The Weeknd, este un cântăreț și producător muzical canadian. În anul 2010, Tesfaye a încărcat câteva melodii pe YouTube sub numele de The Weeknd, lucru care a ajutat mult la cariera sa.
1991: Moare scriitorul Marin Iancu Nicolae (n.1907). Rămâne orb la vârsta de 11 ani, în urma unui accident cu explozibil. Marin Iancu Nicolae a fost autorul volumelor: „Focosul” (București, editura de Stat pentru Literatură și Artă, 1958); „După negură, soare…” (București, Editura Tineretului, 1963); „Bunicuța poveștilor” (București, Editura Tineretului, 1968); „Răpirea elefantului cârn” (București, Editura Litera, 1970); „Pegas” (București, Editura Litera, 1978); „Flori de pădure” (București, Editura Ion Creangă, 1982); „Azura” (Iași, Editura Junimea, 1984) și „Făurarul basmelor în țara prichindeilor” (București, Editura Ion Creangă, 1989).
1996: Moare Nicolae Carandino (n. 1905), gazetar, traducător și director al Teatrului Național din București, ultimul dintre supraviețuitorii procesului Iuliu Maniu. Arestat în 1947, ca urmare a „înscenării de la Tămădău”, anchetat, judecat în cadrul procesului fruntașilor Partidului Național-Țărănesc. Condamnat în același an la șase ani de temniță grea, doi ani de degradare civică, confiscarea averii și 1.000 de lei cheltuieli de judecată. În închisoarea de la Sighet, N. Carandino l-a îngrijit pe Iuliu Maniu în ultimele luni de viață, fiind martor la agonia și moartea sa; marele politician i-a împărtășit „testamentul politic” și „testamentul religios”, publicate în cartea sa de memorii, Nopți albe și zile negre. Memorii din închisorile și lagărele comuniste.
2013: Moare Dumitru Sechelariu (n. 1958), om de afaceri, primar al Bacăului în perioada 1996-2004. Sechelariu a fost conducătorul echipei de fotbal FCM Bacău. A fost fratele fostului parlamentar Sergiu Sechelariu și tatăl pilotului Doru Sechelariu.