
Reperele zilei – 17 aprilie
*Ziua Internațională a Hemofiliei.
485: Moare Proclus (n. 412). A fost un filozof neoplatonic grec, unul dintre ultimii marii filozofi clasici. Majoritatea operelor sale reprezintă comentarii asupra dialogurilor lui Platon, printre aceste dialoguri enumerându-se: Alcibiades, Cratylus, Parmenides, Republica, Timaeus. Proclus a scris două tratate importante cu conținut teologic: Teologia platonică și Elementele teologiei. Proclus a scris și un comentariu asupra Elementelor lui Euclid, care face referire la o axiomatizare anterioară, de Hipocrate din Chios.
1647: Moare Grigore Ureche (n. 1590). A fost primul cronicar moldovean de seamă a cărui operă s-a păstrat. Letopisețul Țării Moldovei a fost scris spre sfârșitul vieții; se crede că Grigore Ureche ar fi muncit la el între anii 1642-1647. Baza informativă a cronicii au constituit-o scrierile slavone de curte, cronica Poloniei a lui Joachim Bielski și o cosmografie latină. Valoarea ei constă în integrarea faptelor istorice într-un sistem de gândire politică. E de accentuat importanța pe care o acordă cronicarul istoriei în trezirea și creșterea conștiinței naționale a poporului, Letopisețul Țării Moldovei constituind începutul istoriografiei în limba română.
1790: Moare Benjamin Franklin (n. 1706), scriitor, politician american. Este una dintre cele mai cunoscute personalități din istoria Statelor Unite, unul dintre Fondatorii Statelor Unite ale Americii. A fost diplomat, om de știință, inventator, filosof, profesor și om politic. B. Franklin a fost un mare savant și gânditor iluminist, preocupat în egală măsură de științele reale, filozofie, istorie, economie, politică, literatură etc., fiind cunoscut departe de hotarele patriei sale. Franklin a rămas fidel idealurilor democrației până la sfârșitul vieții sale. Ultimul său act politic a fost semnarea petiției pentru interzicerea sclaviei.
1895: Se naște Ion Vinea (d. 1964). Poet și scriitor român simbolist și suprarealist, aflat mereu în vecinătatea mișcării literare de avangardă, unul dintre românii asociați realismului magic. Ion Vinea și-a înjghebat propria echipă în jurul revistei Contimporanul, pe care o conduce în anii 1922-1932, revistă care devine principală rampă de lansare a scriitorilor moderniști și avangardiști. Ca și poetul brăilean Ilarie Voronca, Ion Vinea este un mare creator de imagini, fără a slăbi însă niciodată controlul inteligenței artistice asupra fluxului imagistic.
1896: Moare Traian Demetrescu (n. 1866). Pe numele său complet Traian Rafael Radu Demetrescu, cu pseudonimul literar Tradem, care semna ocazional și Traian Demetrescu-Tradem, a fost un poet presimbolist. Remarcat de Alexandru Macedonski pentru poezia Ploaie din senin din „Vocea Oltului” (1882), acesta îi prefațează și primul volum, Poesii (1885). Va mai publica șase, cu titluri semnificative: Freamăte (1887), Amurg (1888), Cartea unei inimi (1890), Sensitive (1894), Acuarele (1896), și șase volume de proză, dintre care două romane și un volum de note critice. Devenit popular prin versurile și romanele lui, foarte citite la sfârșitul secolului trecut, anunță în poezie pe George Bacovia.
1897: Se naște Thornton Wilder (d. 1975). A fost un dramaturg și romancier american. A câștigat de trei ori Premiul Pulitzer— pentru romanul The Bridge of San Luis Rey și pentru două piese de teatru Our Town și The Skin of Our Teeth și National Book Award (SUA) pentru romanul The Eighth Day.
1907: În urma fuzionării principalelor grupări conservatoare, Petru P. Carp devine șeful Partidului Conservator.
1916: Se naște Magda Isanos (d. 1944), poetă română. În 1938 Magda Isanos are o activitate intensă. Colaborând la mai multe reviste, publică poezii ca Rugăciune în pădurea de brad, Bunicul, Regret, în „Însemnări Ieșene”. Apoi, Întoarcerea gospodarului, Fragment, Zori, Moartea bunicului, Leagănul, Interior, Insulă, Poem, Pomii cei tineri, în ziarul Iașul și, în același ziar, recenzii despre Enigma Otiliei de George Călinescu și Tâmple în flăcări, poeme de Victor Măgură.
1920: Se naște Stere Popescu (d. 1968), coreograf român. A studiat baletul cu Floria Capsali. În paralel a studiat și arhitectura. În anii 1940 a fost prim solist al Operei din București. A publicat studii de teoria dansului în Contemporanul și Luceafărul și poezii în Revista Fundațiilor Regale. A fost căsătorit cu criticul de artă Sanda Agalides. A rămas în Franța în noiembrie 1965 după participarea cu piesa lui Pierre Boulez „Ciocanul fără stăpân” la Festivalul de Dans de la Paris. S-a sinucis la Londra în 1968.
1931: La Calcutta, India, are loc un accident aviatic, în urma căruia aviatorul Radu Beller a murit, iar principele G.V. Bibescu a fost grav rănit.
1937: Personajului de desene animate Daffy Duck apare pentru prima dată în Porky’s Duck Hunt.
1942: Prizonierul francez de război, generalul Henri Giraud, evadează din castelul închisoare Festung Königstein.
1945: Moare Ion Pillat (n. 1891), poet și eseist român. A fost un eseist, poet tradiționalist, antologist, editor și publicist român, membru corespondent al Academiei Române (din 1936). Pe linie maternă a fost înrudit cu familia Brătianu. Bunicul său a fost cunoscutul politician Ion C. Brătianu, acesta fiind adesea evocat în poeme din volumul său cel mai cuprinzător din punct de vedere estetic, Pe Argeș în sus, în poeme precum Odaia bunicului, Odihna tatii sau Aci sosi pe vremuri.
1946: Siria obține independența sa față de ocupația franceză.
1954: Este executat în închisoarea Jilava, după un simulacru de proces, Lucrețiu Pătrășcanu, unul dintre liderii PCR, participant de seamă la înfăptuirea actului de la 23 august 1944, jurist, sociolog și publicist, profesor la Universitatea București, ministru al Justiției române între 1944–1948. Licențiat în drept și doctor în științe economice al Universității din Leipzig, Pătrășcanu era o figură rară printre puținii comuniști din România. A fost reprezentant al ilegaliștilor români la Comintern și în alianța politică ce a declarat scoaterea țării din alianța hitleristă în august 1944. Lucrețiu Pătrășcanu a fost primul comunist care a devenit ministru și a deținut portofoliul Justiției.
1963: Compania Ford lansează mașina Mustang.
1964: Geraldine Mock devine prima femeie din lume care a zburat singură în jurul lumii.
1964: Moare George Vraca (n. 1896), actor român. A fost un renumit actor român, unul dintre numele mari ale scenei românești. S-a remarcat în interpretarea unor roluri principale din repertoriul clasic și modern, universal și național ca Hamlet, Visul unei nopți de vară, Cum vă place, Neguțătorul din Veneția, Macbeth, Richard al III-lea de Shakespeare. Interpretările lui George Vraca excelau prin adâncimea înțelegerii rolului, distincția și eleganța ținutei, gestica sobră și dicțiunea exemplară. A fost director de teatru, animator, conducător de colective artistice. Ca actor de cinematograf s-a remarcat în filmul Tudor.
1969: Alexander Dubček, părintele „Primăverii de la Praga”, a fost înlocuit în funcția de prim–secretar al CC al PC din Cehoslovacia de către Gustav Husak.
1969: Shirhan Sirhan este condamnat pentru asasinarea lui Robert F. Kennedy.
1970: Nava spațială Apollo 13, care a suportat un eșec, s-a întors pe Terra în siguranță.
1971: Moare Nicu Stănescu (n. 1903), violonist, dirijor și compozitor. A fost un reputat dirijor, compozitor, aranjor și violonist virtuoz român, de etnie romă, important pentru formarea Orchestrei „Ciocârlia” (în 1947) și pentru conducerea timp de 20 de ani (în paralel cu Ionel Budișteanu) a Orchestrei „Barbu Lăutaru” din București (din 1949 până în 1970).
1974: Se naște Victoria Beckham, cântăreață britanică. Este o femeie de afaceri, creatoare de modă, scriitoare, actriță și cântăreață de origine britanică. Beckham și-a câștigat popularitatea la sfârșitul anilor ’90, când s-a alăturat formației pop Spice Girls și a fost poreclită Posh Spice de revista britanică Top of the Pops în iulie 1996.
1975: Războiul Civil Cambodgian se sfârșește: Khmerii Roșii au preluat puterea la Phnom Penh, instituind cel mai cumplit regim de teroare din sec. XX, care a plasat Cambodgia în umbra istoriei contemporane.
1982: Patriația Constituției canadiene în Ottawa prin Proclamația Reginei Elisabeta a II-a, care domină și Canada.
1990: Moare Paul Gh. Dimo (n. 1905), inginer, specialist în domeniul electricității. Creator al metodei REI de analiză nodală a sistemelor electroenergetice.
1991: Delegației Parlamentului României i se acordă statutul de delegație asociată la Adunarea Atlanticului de Nord (din 14 noiembrie 1998, AAN și-a schimbat numele în Adunarea Parlamentară a NATO).
2007: Moare Gil Dobrică (n. 1946), cântăreț român. A fost un solist vocal de muzică pop-rock, soul și rhythm and blues din România. A avut în repertoriu melodii proprii și preluări după piese celebre semnate Ray Charles (pe care a declarat deschis că îl admiră) și alți artiști de gen, printre care John Denver, a cărui piesă intitulată „Country roads” („Drumuri de țară” – modificată în „Hai acasă”) a devenit cea mai cunoscută melodie din cariera lui Gil Dobrică.
2010: Moare Alexandru Neagu (n. 1948), fotbalist român. A rămas in inima rapidiștilor drept atacantul care a jucat peste 286 de meciuri și a înscris 93 de goluri. S-a retras în 1978 după ce a câștigat două cupe ale României și un campionat în 1967. Neagu a murit pe 17 aprilie 2010, la vârsta de 61 de ani, într-un spital din București.
2014: Este anunțată descoperirea primei exoplanete cu o dimeniune asemănătoare Terrei și care se află în zona locuibilă a stelei sale. Exoplaneta, denumită Kepler-186f, este situată la 580 de ani-lumină de Pământ.
2018: Moare Barbara Bush (n. 1925), soția președintelui american George H. W. Bush. A fost soția lui George H. W. Bush, președinte al Statelor Unite ale Americii. A fost Prima Doamnă a Statelor Unite ale Americii între 1989 și 1993.
2019: Oamenii de știință anunță descoperirea unor ioni de hidrură de heliu, despre care se crede că este primul compus care s-a format în univers, în nebuloasa planetară NGC 7027.
2021: Au loc funeraliile prințului Philip, soțul reginei Elisabeta a II-a. La slujba de înmormântare de la Capela St George au participat doar 30 de persoane din cauza restricțiilor legate de pandemia de COVID-19.
2022: Moare Radu Lupu (n. 1945), compozitor român. A fost un pianist și compozitor evreu-român, stabilit în Marea Britanie și Elveția. A fost unul dintre cei mai importanți pianiști ai vremii sale. S-a născut la Galați, în familia avocatului evreu Meyer Lupu și a profesoarei Ana Gabor. Cariera lui Radu Lupu a continuat alături de cele mai prestigioase orchestre și cei mai mari dirijori ai lumii: în 1972 el a cântat în SUA, la New York, cu Orchestra din Cleveland, dirijată de Daniel Barenboim, și cu Orchestra Simfonică din Chicago, sub bagheta lui Carlo Maria Giulini, apoi a făcut un turneu de doi ani prin America, cu Orchestra Filarmonică din New York. Ulterior a întreprins cu regularitate turnee în Europa, Statele Unite, Israel și China