
Reperele zilei – 20 aprilie
*Ziua Limbii Chineze.
1303: Prin bula „In supremae praeminentia dignitatis”, papa Bonifaciu al VIII-lea pune bazele Universității Sapienza din Roma. Aceasta este cea mai mare și cea mai veche universitate de stat din capitala Italiei.
1517: Moare Bogdan al III-lea (n. 1479), domn al Moldovei. A fost domn al Moldovei între 2 iulie 1504 și 20 aprilie 1517. Este fiul lui Ștefan cel Mare și al doamnei Maria Voichița, fiind asociat la domnie încă din 1497. La moartea tatălui său avea circa 25 de ani. Bogdan a fost fiul lui Ștefan cel Mare și al doamnei Maria Voichița, fiica domnitorului Țării Românești, Radu cel Frumos, nepoata lui Vlad Dracul și strănepoata lui Mircea cel Bătrân.
1792: Franța declară război Boemiei și Ungariei.
1799: Premiera, la Weimar, a poemului dramatic „Moartea lui Wallenstein” de Friedrich Schiller.
1809: Victoria lui Napoleon asupra trupelor Imperiului Austriac în Bătălia de la Abensberg.
1839: Se naște Carol I al României (d. 1914), domnitor al Principatelor Unite (1866-1881), rege al României (1881-1914). A fost domnitorul, apoi regele României, care a condus Principatele Române și apoi România după abdicarea forțată a lui Alexandru Ioan Cuza în urma unei lovituri de stat. În cei 48 de ani de domnie (cea mai lungă din istoria statelor românești), Carol I a obținut independența țării, datorită căreia i-a și crescut imens prestigiul, a redresat economia, a dotat România cu o serie de instituții specifice statului modern și a pus bazele unei dinastii. A construit în Munții Carpați Castelul Peleș, care a rămas și acum una dintre cele mai vizitate atracții turistice ale țării. După războiul ruso-turc (1877-1878), România a câștigat Dobrogea (dar a pierdut sudul Basarabiei), iar Carol a dispus ridicarea podului peste Dunăre, între Fetești și Cernavodă, care să lege noua provincie de restul țării.
1841: Primul roman polițist din lume vede lumina tiparului: „Crimele din Rue Morgue”, scris de Edgar Allan Poe.
1862: Louis Pasteur și Claude Bernard finalizează experimentul care va respinge teoria generației spontane.
1884: Papa Leon al XIII-lea publică enciclica Humanum genus.
1884: Se naște Prințesa Beatrice de Saxa-Coburg-Gotha (d. 1966), sora reginei Maria a României. A fost membru al familie regale britanice, nepoată a reginei Victoria. Prin căsătorie a intrat în familia regală spaniolă; a fost soția lui Alfonso de Orleans y Borbón, infante al Spaniei. În familie era numită Bea.
1889: Se naște Adolf Hitler (d. 1945), politician german și conducător (Führer) al Germaniei Naziste. Ajuns la putere în 1933, Hitler a transformat țara într-o dictatură monopartid bazată pe ideologia totalitaristă și autoritaristă a național-socialismului. Politica sa expansionistă agresivă este considerată principala cauză a izbucnirii celui de-al Doilea Război Mondial, soldat cu pierderi omenești colosale, de peste 60 de milioane de oameni. De numele său sunt legate numeroase crime împotriva umanității, printre care punerea în aplicare a unui plan naționalist și rasist de exterminare în masă a evreilor și a altor „indezirabili” din Europa, precum și lichidarea adversarilor politici din Germania.
1902: Marie și Pierre Curie izolează cu succes săruri de radiu dintr-o substanță minerală, în laboratorul lor din Paris.
1912: Moare Bram Stoker (n. 1847). A fost un scriitor irlandez, cunoscut în primul rând prin romanul Dracula.
1918: Moare Karl Ferdinand Braun (n. 1850). A fost fizician și inventator german, profesor universitar la Strasbourg, laureat al Premiului Nobel pentru Fizică pe anul 1909 împreună cu Guglielmo Marconi, pentru contribuțiile lor în dezvoltarea telegrafiei fără fir.
1921: România a semnat „Convenția și Statutul asupra regimului căilor navigabile de interes național”, precum și „Convenția și Statutul asupra libertății tranzitului”, adoptate în cadrul Conferinței de la Barcelona.
1938: Este dizolvat partidul naționalist Totul pentru Țară.
1943: Într-o scrisoare adresată mareșalului Ion Antonescu, Constantin I.C. Brătianu și Iuliu Maniu protestează împotriva intenției de a angaja România într-un război direct contra marilor democrații occidentale.
1943: Se naște Dan Horia Mazilu (d. 2008), autor, critic literar, estetician și istoric literar român. Reputat cercetător în domeniul literaturii române vechi și al istoriei mentalităților, specialist în slavistică și paleografie, profesorul Dan-Horia Mazilu este creator de școală la Facultatea de Litere și autor al unor volume de referință precum: Barocul în literatura română din secolul al XVII-lea (1976), Literatura română în epoca Renașterii (1984), Proza oratorică în literatura română veche (2 vol., 1986-1987), Recitind literatura română veche (3 vol., 1994-2001) etc.
1947: Presa anunță punerea în circulație a bancnotelor de 1 milion de lei, eveniment ce marchează creșterea vertiginoasă a inflației.
1949: A avut loc primul Congres mondial al partizanilor păcii.
1950: Începe naționalizarea unei părți a fondului de locuințe de la orașe.
1952: Se naște Karl Friedrich, Prinț de Hohenzollern, șeful Casei de Hohenzollern-Sigmaringen. A devenit șeful Casei de Hohenzollern-Sigmaringen după decesul tatălui său la 16 septembrie 2010. Având în vedere prevederile art. 35 alin.1 din Constituția României din 1938 (ultima constituție regală, suspendată începând cu data de 5 septembrie 1940), Prințul de Hohenzollern-Sigmaringen este și prinț ereditar al României.
1950: Echipa României se clasează pe primul loc la Campionatul mondial de dezlegări de probleme de șah.
1970: Este lansat în Marea Britanie primul album solo al lui Paul McCartney, intitulat McCartney.
1970: Moare Paul Celan (n. 1920), poet, scriitor, traducător și eseist de limbă germană, evreu originar din România. A scris în limba germană și a tradus în această limbă literatură română, portugheză, rusă, engleză și franceză, iar din limba germană a tradus în românește povestirile lui Franz Kafka. A colaborat la prestigioasa revistă Secolul 20. Este considerat a fi unul dintre marii poeți moderni ai lumii.
1972: La patru zile după lansare, Apollo 16 aselenizează pe Lună. Astronauții au petrecut 2 zile și 23 de ore pe suprafața lunară, timp în care au desfășurat trei activități extravehiculare, în total 20 de ore și 14 minute.
1974: Se naște Adrian Ilie, fotbalist și om de afaceri român. În echipa națională de fotbal a României, Ilie a fost selecționat de 55 de ori, înscriind 13 goluri. A jucat la Campionatul European de Fotbal 1996, la Campionatul Mondial de Fotbal 1998, Campionatul European de Fotbal 2000. În martie 2008 a fost decorat cu Ordinul „Meritul Sportiv” clasa a III-a, pentru rezultatele obținute la turneele finale din perioada 1990-2000 și pentru întreaga activitate.
1986: Pianistul Vladimir Horowitz susține un concert în Rusia natală pentru prima dată după 61 de ani.
1992: Un mare concert în memoria lui Freddie Mercury are loc pe stadionul Wembley, din Londra.
1997: Moare Tiberiu Alexandru (n. 1914), folclorist, etnomuzicolog și organolog român. Ca discipol al lui Constantin Brăiloiu, acesta a adaptat riguros metodele științifice ale profesorului său, lăsându-ne un număr mare de cărți și lucrări bine documentate, concis și clar prezentate. Este creatorul organologiei muzicale populare moderne românești.
1999: Are loc cel mai grav atac armat într-o unitate de învățământ din istoria Statelor Unite ale Americii. Au decedat 15 persoane (inclusiv cei doi atacatori), iar încă 24 au fost rănite. Evenimentul tragic este cunoscut sub numele de masacrul de la liceul Columbine.
2002: Moare Drăgan Muntean (n. 1955). A fost un cunoscut solist vocal de folclor muzical românesc din Ardeal. Caracteristice pentru repertoriul său au fost cântecele spațiului natal, din Ținutul Pădurenilor Hunedoarei. Artistul s-a bucurat de o deosebită popularitate într-o carieră care a durat 20 de ani. El s-a stins din viață la 20 aprilie 2002, în urma unui accident vascular cerebral. Înregistrările sale constituie documente importante ale cântecului popular românesc.
2007: Președintele României, Traian Băsescu, este suspendat de Parlament. În urma referendumului din 19 mai (74,48%) suspendarea a încetat.
2008: Moare Monica Lovinescu (n. 1923), ziaristă, critic literar și cunoscută comentatoare de radio, fiică a criticului Eugen Lovinescu. A fost o intelectuală română care și-a dedicat viața și opera luptei împotriva totalitarismului comunist. Unica fiică a criticului literar Eugen Lovinescu și a profesoarei Ecaterina Bălăcioiu, Monica Lovinescu a fost la rândul ei critic literar, devenind o autoritate în materie de literatură română contemporană. Monica Lovinescu a fost căsătorită cu poetul, publicistul și omul de radio Virgil Ierunca.
2017: Moare Mihai Ielenicz (n. 1941), geograf și geomorfolog român. Activitatea sa științifică a inclus un spectru larg de preocupări din domeniul geografiei fizice și geomorfologiei (relieful României, geneza, evoluția și regionalizarea sa), materializate în peste 200 de articole științifice și peste 25 de volume de specialitate. A studiat Munții Buzăului, Dognecei, Măcin, Grohotiș, bazinele văilor Slănic de Buzău, Amaradia etc. A fost distins cu premiul „Gh. Murgoci” al Academiei Române și premiul „Grigore Cobălcescu” al Academiei Române.
2018: Moare Avicii (n. 1989), DJ, remixer și producător muzical suedez. Avicii s-a clasat pe locul 3 în topul anual „Top 100 DJs” publicat de către revista DJ Magazine, iar în 2013 a repetat performanța. El a fost nominalizat de două ori la Premiile Grammy, în 2012 pentru piesa „Sunshine” în colaborare cu David Guetta și în 2013 pentru piesa „Levels”.