Cultura

Reperele zilei – 24 martie

*Ziua Mondială de Luptă împotriva Tuberculozei.

1199: Regele Richard I al Angliei este rănit de o arbaletă în timp ce lupta în Franța; acest lucru va duce la moartea sa pe 6 aprilie.

1455: Moare Papa Nicolae al V-lea (n. 1397). A fost Papă al Romei în perioada 6 martie 1447 – 24 martie 1455. Papa Nicolae al V-lea s-a născut cu numele de Tommaso Parentucelli. Pontificatul său a fost marcat de evenimente dramatice, dintre care cel mai important este Căderea Constantinopolului. El este ultimul papă cu numele de Nicolae .

1494: Se naște Georgius Agricola (d. 1555), om de știință considerat părintele mineralogiei. Numele lui adevărat a fost de fapt Georg Pawer (transformat în germană Bauer, „agricultorul”, de unde și pseudonimul în latină). A studiat la universitatea din Leipzig avându-l ca profesor pe Petrus Mosellanus.

1562: Diaconul Coresi începe, la Brașov, tipărirea unui Tetraevanghel slavon. Lucrarea facea parte dintr-o serie mai amplă, de peste 15 volume.

1603: Moare Elisabeta I a Angliei (n. 1533). A fost fiica lui Henric al VIII-lea al Angliei și a lui Anne Boleyn care a fost executată la nici trei ani de la nașterea Elisabetei. Elisabeta I a fost al cincilea și ultimul monarh al casei Tudor (primii fiind Henric al VII-lea, Henric al VIII-lea, fratele său Eduard al VI-lea, verișoara sa Jane Grey și sora sa Maria I).

1603: Iacob al VI-lea al Scoției este proclamat rege Iacob I al Angliei și Irlandei, la moartea Elisabetei.

1714: În urma conflictului dintre Constantin Brâncoveanu și boierii Cantacuzini, domnul, reclamat la Poartă, este mazilit. Fiul stolnicului Constantin Cantacuzino, Ștefan, capătă domnia.

1721: Johann Sebastian Bach dedică șase concerte lui Christian Ludwig, margraf de Brandenburg-Schwedt, astăzi numite Concertele brandenburgice.

1776: Moare John Harrison (n. 1693). A fost un dulgher englez autodidact și ceasornicar care a inventat cronometrul marin, un dispozitiv îndelung așteptat, care permite rezolvarea problemei de calcul a longitudinii în timpul aflării pe mare.

1818: Gheorghe Lazăr este numit „dascăl” de aritmetică, geometrie și geografie la Școala de la „Sfântul Sava”, unde a inaugurat cursurile în limba română.

1874: Înființarea Agenției diplomatice române la Petersburg.

1874: Se naște Harry Houdini (Erich Weiss) (d. 1926), celebru iluzionist american; a rămas celebru în lumea magicienilor pentru abilitatea cu care reușea să evadeze din spații închise. Houdini a petrecut ani întregi învățând cum funcționează mecanismele lacătelor și cătușelor, până a ajuns unul dintre cei mai mari experți din lume în domeniu. Maestru în deschiderea dispozitivelor de securitate de orice tip, avea talentul de a-și prezenta numerele de iluzionism într-o manieră unică.

1882: Robert Koch, medic și microbiolog german, anunță descoperirea  bacteriei responsabile pentru tuberculoză, Mycobacterium tuberculosis.

1905: Moare Jules Verne (n. 1828), scriitor francez. Minuțios documentate, romanele lui Jules Verne tratează atât prezentul tehnologic al celei de-a doua jumătăți a secolului al XIX-lea (Copiii căpitanului Grant  – 1868, Ocolul Pământului în optzeci de zile – 1873, Mihail Strogoff – 1876, Steaua Sudului – 1884, Vulcanul de aur etc.), cât și lumi imaginare (De la Pământ la Lună – 1865, Douăzeci de mii de leghe sub mări – 1870, Robur Cuceritorul – 1886).

1911: Se naște Joseph Barbera (d. 2006), animator, regizor, scenarist și producător de filme de animație american de origine siciliană. Împreună cu William Hanna au fondat Hanna-Barbera Productions Inc., care a devenit unul dintre cele mai de succes studiouri de filme de animație, producând seriale animate precum Familia Flintstone, The Huckleberry Hound Show, Familia Jetson, Scooby-Doo, Ștrumfii și Ursul Yogi. Cel mai de succes proiect al lor sunt filmele de animație din seria Tom și Jerry.

1911: More Nicolae Densușianu (n. 1846), istoric și folclorist, membru al Academiei Române. A fost un jurist și istoric român, membru corespondent al Academiei Române, care este cunoscut mai ales prin lucrarea sa Dacia preistorică. Ca istoric, Densușianu s-a remarcat drept unul dintre continuatorii muncii lui Eudoxiu Hurmuzaki: a publicat între 1887 și 1897 șase volume de documente referitoare la istoria românilor.

1922: Se naște Constantin Ionete (d. 2011), economist român, membru de onoare (1993) al Academiei Române. Ca cercetător științific, a avut contribuții la analiza unor probleme fundamentale ale științelor economice moderne, cu prioritate în domeniile teoriei prețurilor, dezechilibrelor financiare ale economiei de comandă și prăbușirea ei în România, tranziției la economia de piață, creșterii economice și dezvoltării umane.

1925: Se naște Dinu Ianculescu (d. 2017), poet și actor român. Stabilit din 1985 în Germania. Actor la Teatrul Național, Teatrul Actorului de Film „C. Nottara”, Teatrul Tineretului, Teatrul Mic, a jucat pe scenă și în film timp de 40 de ani; a colaborat cu Televiziunea Română la emisiunea „Teleenciclopedia”, fiind personificat ca „vocea de sâmbătă seara”.

1930: Se naște Steve McQueen (d. 1980), actor american. Era supranumit „The King of Cool” iar într-un interviu, Bruce Lee (care i-a fost și antrenor) a făcut referire la McQueen folosind sobrichetul „son of a gun”. A jucat în filme precum The Cincinnati Kid, Bullitt, Cei șapte magnifici. În 1974 devine starul cel mai bine plătit din lume, deși nu a mai jucat în filme după asta timp de patru ani. McQueen discuta mai mereu în contradictoriu cu regizorii, venea cu sugestii și prefera ca în filme să aibă replici scurte, mizând mai mult pe impactul vizual.

1938: Se naște Teodor Moraru (d. 2011). A fost un pictor român contemporan, considerat de critici ca fiind unul dintre cei mai importanți pictori români ai ultimei jumătăți a secolului al XX-lea. În 1971 Moraru susține prima sa expoziție personală la galeria „Simeza” din București, urmată de alte expoziții personale în 1974, 1977 și 1980. În 1983 câștigă o rezidență artistică la Cité internationale des Arts în Paris. De-a lungul anilor, lucrările sale au fost expuse în importante galerii și muzee din Paris, Copenhaga, Viena, Praga, Berlin, Lisabona, Darmstadt, Tokyo, Hanoi etc.

1940: Moare Édouard Branly (n. 1844). A fost un fizician, inventator și medic francez, care a descoperit principiul radioconducției și al telemecanicii. El este unul dintre pionierii comunicațiilor radio.

1949: Filmul „Hamlet”, regizat de Laurence Olivier, a fost prima peliculă britanică ce a câștigat un premiu Oscar.

1953: Se naște Louie Anderson (d. 2022), regizor, comediant și actor american de origini scandinave. A devenit cunoscut în urma regizării serialului animat Viața cu Louie, al cărui protagonist principal este. Din 2016, Louie Anderson a primit un rol principal în serialul Baskets, interpretând rolul lui Christine „Mom” Baskets.

1965: Funcția de președinte al Consiliului de Stat al României îi revine lui Chivu Stoica, în urma decesului lui Gheorghe Gheorghiu-Dej.

1973: Trupa rock Pink Floyd lansează albumul Dark Side of the Moon.

1973: Se naște Jim Parsons, actor american. Este cunoscut cel mai bine pentru rolul lui Sheldon Cooper din sitcomul Teoria Big Bang, performanța sa fiind considerată de mai mulți motivul succesului acestui show. Pe 16 iulie 2009 a fost nominalizat pentru un premiu Emmy la categoria „Cel mai bun actor dintr-o comedie” pentru rolul din Teoria Big Bang. În august 2009 el a câștigat premiul Television Critics Association pentru cele mai înalte realizări individuale în comedie.

1978: Se naște Cheloo, cântăreț de muzică hip-hop (Paraziții). Numele său este Cătălin Ștefan Ion. A lansat primul său album de studio solo intitulat Sindromul Tourette în anul 2003, album premiat cu Discul de Aur pentru numărul mare de exemplare vândute. Pe data de 8 decembrie 2021, Cheloo a lansat cel de-al 4-lea album solo, intitulat Killing The Classics, în colaborare cu Daniel Lazăr, care s-a ocupat de orchestrație.

1984: Se naște Amna, cântăreață română. Cristina Andreea Frunzăreanu este o cântăreață română pop/dance. „Amna” provine din limba arabă și înseamnă pace ori securitate. A devenit cunoscută odată cu lansarea hitului „Tell Me Why” în colaborare cu Tom Boxer. Alte hit-uri ale Amnei sunt „Arme” – o colaborare cu What’s UP și „Fără aer” feat Adda.

1999: Războiul din Kosovo: NATO începe atacurile asupra Iugoslaviei fără aprobarea Consiliului de Securitate al Națiunilor Unite (UNSC), fiind prima dată când NATO atacă o țară suverană.

2000: Moare Ion Miclea (n. 1931). A fost un fotograf român, pentru o perioadă de timp fotograful personal a liderului comunist român Nicolae Ceaușescu.

2001: Are loc redeschiderea oficială a Galeriei de Artă Românească Modernă din cadrul Muzeului Național de Artă al României.

2013: Moare Mariana Drăgescu (n. 1912). A fost una dintre aviatoarele Escadrilei Albe, calitate în care a evacuat pe calea aerului răniți de pe Frontul de Răsărit în perioada 1941-1943. A făcut războiul din prima și până în ultima zi, fiind singura aviatoare care a luptat atât împotriva URSS, cât și împotriva Germaniei naziste. În timpul războiului escadrila a transportat peste 1500 de răniți.

2015: Zborul 9525 al Germanwings aflat pe ruta Barcelona, Spania – Düsseldorf, Germania cu 150 de persoane la bord se prăbușește într-o regiune muntoasă a Alpilor în apropiere de Digne-les-Bains, în sudul Franței. Două zile mai târziu, după cercetarea cutiei negre, procurorii francezi declară că dovezile susțin concluzia că Andreas Lubitz, copilotul german, a prăbușit în mod deliberat avionul.

2018: Moare Lys Assia (n. 1924), cântăreață elvețiană, prima câștigătoare a Eurovisionului.

2020: Jocurile Olimpice de la Tokyo sunt amânate pentru 2021 ca răspuns la pandemia de coronavirus.

2020: Moare Albert Uderzo (n. 1927), desenator și scenarist de benzi desenate francez, creatorul benzii desenate Asterix, alături de René Goscinny.

Foto:

Articole similare

Back to top button