Reperele zilei – 26 februarie



364: Valentinian I este proclamat împărat al Imperiului Roman.

1564: Se naște Christopher Marlowe (d. 1593), poet și dramaturg englez. Cel mai însemnat autor de tragedie din această perioadă înainte de Shakespeare, Kit Marlowe este cunoscut pentru deosebitul său vers alb, pentru personajele sale care au cucerit publicul, precum și pentru propria-i moarte.

1794: Palatul regal Christianborg din Copenhaga este distrus de un incendiu. Reconstrucția a durat până în 1828, dar clădirea nu a mai fost folosită ca reședință regală, devenind sediu al Parlamentului danez.

1802: Se naște Victor Hugo (d. 1885), scriitor francez. Printre operele sale cele mai cunoscute se numără Notre-Dame de Paris (1831) și Mizerabilii (1862), precum și volumele de poezii Les Contemplations și La Légende des siècles.

1815: Napoleon Bonaparte evadează de pe Insula Elba, unde fusese exilat cu un an în urmă.

1848: Este proclamată a doua republică franceză.

1861: Împăratul Franz Joseph promulgă Patenta din Februarie, constituția „erei liberale” a Imperiului Austriac (1860-1867).

1869: Se naște Nadejda Krupskaia (d. 1939), revoluționară marxistă, soția lui Lenin. Pe 10 iulie 1898, cei doi s-au căsătorit. De-a lungul întregii căsnicii, Nadejda Krupskaia a fost o soție binevoitoare, echilibrată și blândă, un asistent de încredere al soțului ei, căruia îi selecta materialele, îi corecta manuscrisele și asupra cărora făcea uneori aprecieri critice.

1879: Se naște Henri Fauconnier (d. 1973), scriitor francez, câștigător al Premiului Goncourt în 1930.

1880: Se naște Apcar Baltazar (d. 1909). A fost un pictor, critic de artă, eseist, grafician, muralist, decorator de teatru, ceramist, ilustrator de carte și creator de afișe și de costume român, de origine armeană. A fost un reprezentant de seamă al stilului Art Nouveau în România.

1891: Se înființează Societatea Arhitecților Români.

1903: Se naște Jean Moscopol (d. 1980), unul dintre cei mai importanți cântăreți de muzică ușoară din România interbelică. S-a născut la Brăila, la 26 februarie 1903. Părinții lui erau greci: mama, Terpsihore, era din Constanța, în timp ce tatăl său, Lascăr, era de prin Mesembria (azi Nesebar în Bulgaria), dar se stabilise la Brăila. Numele său real era Ioan Moscu. Se spune că talentul l-ar fi moștenit de la cea care l-a născut, mama sa având voce de soprană. Încă din primii ani de viață, micul Moscu a fost atras de muzică. Printre cele mai frumoase și cunoscute tangouri interpretate de el se numără: ,,Dă-mi gurița s-o sărut!”, ,,Garufa”, ,,Mână,birjar!”, ,,Sub balcon eu ți-am cântat o serenadă”, ,,Tu nu mai ești a mea!”, ,,Vrei să ne’ntâlnim sâmbătă seara?” și două compoziții remarcabile ale marelui Ionel Fernic: ,,Mai spune-mi încă o dată!” și ,,Minciuna” (cântată și de Cristian Vasile sub celebrul titlu ,,Pe boltă când apare luna…”).

1912: Se naște Iuliu Bodola (d. 1993). A fost un fotbalist român de etnie maghiară, care a jucat în echipa națională de fotbal a României la campionatele mondiale de fotbal din 1934 (Italia) și 1938 (Franța), precum și pentru echipa națională de fotbal a Ungariei (1940-1948).

1914: HMHS Britannic, sora vaporului RMS Titanic, este lansată în Belfast.

1935: Adolf Hitler semnează un decret care autoriza înființarea Reich Luftwaffe, fiind al treilea serviciu militar german, alături de armata și marina Reich-ului.

1940: Moare Nicolae Tonitza (n. 1886), pictor, grafician și critic de artă român. Până în 1934 Tonitza era considerat „Cel mai de seamă pictor român în viață”. Expune lucrări  și în străinătate: Barcelona (1929), Amsterdam (1930), Bruxelles (1935). În anii 1933 și 1934 pictează împreună cu Francisc Șirato în Dobrogea, realizând o serie de tablouri și desene cu peisaje din Balcic.

1947: Se naște Irina Gărdescu, actriță română. Irina este fiica actorului Nicolae Gărdescu. A debutat în film cu rolul principal din La patru pași de infinit (1964), film regizat de Francisc Munteanu, impresionând prin dezinvoltura și naturalețea sa. A renunțat să termine liceul, alegând să urmeze cariera de actriță de film.

1948: Se naște Moni Bordeianu (d. 2024), cântăreț și compozitor român de muzică rock. S-a remarcat în anii ’60, în perioada în care a fost solistul vocal al binecunoscutei formații Phoenix.

1952: Primul ministru Winston Churchill al Marii Britanii anunță că națiunea sa deține bomba atomică.

1954: Se naște Recep Tayyip Erdoğan, politician turc, președinte al Turciei din 2014 până în prezent. Este al 12-lea președinte al Turciei, fost prim-ministru al Turciei între 2003 și 2014 și fost președinte al Partidului Justiției și Dezvoltării (Adalet ve Kalkınma Partisi), abreviat AKP.

1955: Se naște Virgil Popescu, compozitor român. În 2002 scrie muzica de balet „Visul unei nopți de vară” de W. Shakespeare, pentru o școală de balet din Shweinfurt – Germania. Lucrarea este premiată de U.C.M.R. cu „Premiul anului 2003”. Din 1995 este conducătorul muzical al formației „Zan”, formația de acompaniament a lui Nicu Alifantis, și este prezent pe toate albumele semnate de acesta.

1962: Se naște Elena Cârstea, compozitoare și interpretă română de muzică ușoară. Este recunoscută pe plan internațional pentru piesa ,,Nu sunt perfectă”. În 2013 a participat la Eurovision în cadrul selecției naționale. Piesa cu care a concurat, intitulată „Spinning”, a fost scrisă de ea însăși, iar muzica de Cristian Faur.

1969: Se naște Maria Buză, actriță și cântăreață română de muzică ușoară și populară. Prezintă emisiunea O dată-n viață, la TVR unde, alături de Marius Rizea, oferă momente de umor prin interpretarea personajelor Floarea și Gheorghe. A participat la patru dintre cele 16 sezoane ale emisiunii Te cunosc de undeva de pe postul Antena 1. A câștigat Sezonul Gold , cel de-al șaselea sezon al emisiunii Te cunosc de undeva. În 2021, a jucat rolul Ginei în serialul Adela difuzat la Antena 1.

1972: Se naște Ionuț Dolănescu, cântăreț român. Este fiul cunoscuților cântăreți de muzică populară românească Maria Ciobanu și Ion Dolănescu.

1980: Egiptul și Israelul stabilesc relații diplomatice.

1988: Declarația guvernului SUA prin care anunță hotărârea de a retrage României, începând cu data de 3 iulie 1988, clauza națiunii celei mai favorizate; în replică, guvernul român declară că renunță la clauza națiunii celei mai favorizate în relațiile cu SUA.

1993: Este înregistrat primul atentat cu bombă la baza unuia dintre cele două turnuri ale ansamblului arhitectural „World Trade Center”. Au fost înregistrate cinci victime.

2001: Talibanii dinamitează două statui uriașe ce-l reprezentau pe Buddha în Bamiyan, Afghanistan.

2006: Ceremonia de închidere a Jocurilor Olimpice de Iarnă de la Torino, Italia.

2013: Moare Naarghita (n. 1939), cântăreață română de muzică indiană. Maria Amarghioalei a fost o cântăreață și dansatoare română. Iubitoare a muzicii și a coregrafiilor din filmele indiene, interpreta s-a specializat pe acest repertoriu și a atins performanțe remarcabile, cunoscute și apreciate atât în patria ei, cât și în lume. Cu ocazia vizitei sale în New Delhi, Naarghita a făcut cunoștință cu idolul ei, actorul și regizorul Raj Kapoor, iar cei doi au devenit prieteni apropiați.

2020: În România este înregistrat primul caz de infectare cu Coronavirus.