
Reperele zilei – 29 aprilie
*Ziua Internațională de Comemorare a Tuturor Victimelor Războiului Chimic
*Ziua Internațională a Dansului
*Ziua Veteranilor de Război
1091: Bătălia de la Levounion: Pecenegii sunt înfrânți de împăratul bizantin Alexios I.
1429: Ioana d’Arc ajunge pentru a ajuta la Asediul Orléans-ului.
1483: Insula Gran Canaria este cucerită de regatul Castiliei. Insula va juca un rol important în expansiunea maritimă a Spaniei.
1624: Cardinalul Richelieu devine ministru al regelui Ludovic al XIII-lea.
1661: Dinastia chineză Ming ocupă Taiwanul.
1672: Al treilea război anglo-olandez: Ludovic al XIV-lea al Franței invadează Țările de Jos.
1728: Se naște Jean-Georges Noverre (d. 1810), creatorul baletului modern. A adus o nouă concepție în arta baletului, l-a reformat și a pus bazele coregrafiei moderne. Ziua lui de naștere a devenit Ziua Internațională a Dansului.
1835: În timpul muncilor agricole, pe un teren aflat la 1 km nord de Schifferstadt, în sud-vestul Germaniei, se descoperă un obiect conic, așa-numita „pălărie de aur din Schifferstadt” (primul dintre cele patru asemenea obiecte care vor ieși la lumină în timp: conul de aur din Avanton, vestul Franței, conul de aur din Ezelsdorf-Buch, lângă Nurnberg, pălăria de aur din Berlin).
1863: Se naște William Randolph Hearst (d. 1951), magnat al presei din SUA. A fost un om de afaceri și politician american. Este cunoscut pentru dezvoltarea celei mai mari companii media americane, Hearst Communications. Wiliam Randolph Hearst a construit în anul 1920 un castel în statul California, la jumătatea distanței dintre Los Angeles și San Francisco, devenit celebru, cunoscut în prezent sub numele de „Hearst San Simeon State Historical Monument”. Aici au fost invitate multe din marile vedete ale vârstei de aur a Hollywood-ului: Charlie Chaplin, Mary Pickford, Rudolf Valentino, Gary Cooper, Clark Gable, Cary Grant ș.a.
1868: Se înființează Filarmonica Română, care poartă numele lui George Enescu.
1879: Se naște Gala Galaction (Grigore Pisculescu) (d. 1961). A fost un scriitor, preot ortodox, profesor de teologie român, traducător al Bibliei în limba română din ebraică și greacă (împreună cu Vasile Radu și Nicodim Munteanu) și activist de stânga. În 1947 a fost ales membru titular al Academiei Române. Ca teolog, a publicat studii despre Noul Testament, articole, meditații, conferințe, predici. Între 1928-1934 a realizat o nouă traducere a Bibliei în limba română (împreună cu preotul prof. Vasile Radu).
1882: „Elektromote” – precursorul troleibuzului – este testat de Ernst Werner von Siemens la Berlin.
1890: Se naște Hans Otto Roth (d. 1953), politician sas, deținut politic. Cariera sa politică a început în anul 1918, an crucial pentru soarta viitoare a Transilvaniei și României. În calitate de secretar al Comitetului Central Săsesc a susținut aderarea sașilor la unirea Transilvaniei cu România și a făcut parte din delegația săsească care a predat Guvernului român și regelui Ferdinand I al României hotărârea adunării reprezentanților sași de la Mediaș care, la 8 ianuarie 1919, proclamaseră unirea „poporului sas din Transilvania” cu Regatul României.
1899: Se naște Duke Ellington (Edward Kennedy) (d. 1974), muzician american. A fost un compozitor și pianist american. De-a lungul timpului a fost conducătorul mai multor formații de jazz. După ce și-a înființat propria sa formație muzicală, a fost primul care a folosit vocea umană ca pe un instrument muzical. De-a lungul vieții a scris peste 2000 de cântece și compoziții, de la jazz la muzică religioasă și muzică clasică.
1901: Se naște Hirohito (d. 1989), împărat al Japoniei. Cunoscut și ca Împăratul Shōwa, a fost cel de-al 124-lea împărat al Japoniei, conducătorul care s-a menținut cel mai mult pe tronul țării sale (62 de ani de domnie). A fost primul monarh al Tronului crizantemelor, care, în 1946, după înfrângerea țării sale în cel de-Al Doilea Război Mondial, a fost silit să renunțe la dreptul divin. Sub conducerea sa, Japonia și-a câștigat statutul de mare putere asiatică.
1918: Moare Barbu Ștefănescu Delavrancea (n. 1858). A fost un scriitor, orator și avocat român, membru al Academiei Române și primar al Bucureștilor. A fost tatăl pianistei și scriitoarei Cella Delavrancea, precum și al arhitectei Henrieta (Riri) Delavrancea, una dintre primele femei-arhitect din România. Publică, pe rând, Șuier, Fanta-Cella, Iancu Moroi, Răzmirița, Palatul de cleștar și Odinioară, care anunțau cu pregnanță un nume nou în literatura română, culminând cu Trubadurul (1886) și cu Hagi-Tudose (1887). În 1884, Barbu Delavrancea reprezintă redacția României libere la cea de-a XXI-a aniversare a Junimii la Iași, publicând reportajele Ultimele știri și Iași și banchetul Junimiștilor (România liberă, octombrie 1884).
1927: Se naște Virgil Cândea (d. 2007), istoric, membru titular al Academiei Române din 1993. Scrie studii despre opera lui Nicolae Iorga, iar în 1966 publică, în colaborare, volumul Pagini din trecutul diplomației românești. Multe lucrări se referă la regândirea fenomenelor de modernizare a culturii, educației și vieții intelectuale de la noi în secolele XVII – XVIII, una dintre acestea – .Rațiunea dominată. Contribuții la istoria umanismului romînesc (1979), premiată de Muzeul Literaturii Române în 1980.
1945: Holocaust: Lagărul de concentrare de la Dachau este eliberat de trupele americane.
1945: Cancelarul și Führerul Germaniei, Adolf Hitler, se căsătorește cu Eva Braun.
1954: Se naște Andrei Mudrea (d. 2022), pictor și artist plastic român din Republica Moldova. A deținut titlul de Maestru Emerit al Artei. Unul dintre discipolii lui Mihai Grecu, a fost autorul mai multor lucrări de pictură, grafică, sculptură și artă-obiect. A fondat și a fost membru al „Grupului Zece”. Creația plasticianului Andrei Mudrea se numără printre operele de referință și de avangardă artistică din Republica Moldova. A participat în calitate de președinte sau membru al juriilor la diverse concursuri în domeniul artelor plastice din Chișinău.
1956: Se naște Florin Călinescu. Este actor român de film, radio, teatru și voce, realizator de emisiuni de televiziune și fost jurat al emisiunii de televiziune „Românii au talent”. La începutul anilor 90 a debutat ca prezentator radiofonic cu emisiunea „Duminicile celor singuri” de la Pro FM. În 1996 ajunge la PRO TV, unde realizează emisiunea ”Ora șapte, bună dimineața”, urmată de ”Chestiunea Zilei” între 1997 – 2001 și 2003.
1959: Se naște Victor Buruiană, inginer, cantautor, poliinstrumentist, compozitor si om de radio din Chișinău. Este un inginer-electronist, inventator, compozitor, textier, interpret vocal, bas-chitarist, chitarist, orchestrator, maestru de sunet, autor-prezentator de emisiuni radio și TV din Republica Moldova, membru al Ununii Muzicienilor din Republica Moldova. Activează în domeniul muzicii folk, al muzicii ușoare și al muzicii de spectacol și film, în radio, dar și în domeniul proiectării de echipamente electronice, în special a celor de studio. A fost președintele Asociației Folkiștilor din Moldova, unul dintre organizatorii festivalului de muzică folk „Galbenă Gutuie”, prezentator de emisiuni de radio și TV, inițiatorul creării posturilor „Euro TV”, „Radio Antena C”, „Radio 10”. Deține brevete de invenții și inovații în domeniul electronicii.
1981: Se naște Alex Vincent, actor american. Acesta a ajuns cunoscut pentru rolul lui Andy Barclay în seria de filme Jucăria, interpretând acest personaj în Jucăria (1988), Jucăria 2 (1990), Blestemul lui Chucky (2013), Chucky 7 (2017) și în serialul de televiziune Chucky în 2021.
1990: Se naște Lucia Dumitrescu, cântăreață de origine română. Are numeroase apariții radio/TV și în diferite publicații muzicale. Lucia Dumitrescu a făcut parte din echipa care s-a deplasat la Moscova pentru a reprezenta România în 2009 la concursul Eurovision. Ea a fost selectată pentru a susține vocea de fundal la piesa The Balkan Girls interpretată de Elena Gheorghe.În anul 2010 s-a calificat în finala Selecției Naționale cu piesa See You in Heaven, Michael. A prezentat numeroase emisiuni de copii la Radio România Cultural în colaborare cu Daniel Horhocea.
1997: Intră în vigoare Convenția cu privire la interzicerea elaborării, producerii, depozitării și utilizării armamentului chimic și lichidarea acestuia, semnată la Paris la 13 ianuarie 1993.
2004: Moare Emil Klein (n. 1955), violoncelist și dirijor român. Cariera solistică îl poartă să cânte cu cele mai prestigioase orchestre simfonice (Berlin, Viena, Londra, Philadelphia, Gran Canarie, Magdeburg, Radio București etc.), în Europa, Statele Unite, Canada, Japonia, Australia, Africa, în cele mai faimoase săli de concert din lume.
2011: Are loc, la catedrala Westminster din Londra, căsătoria Prințului William cu Kate Middleton.
2019: Moare Răzvan Ciobanu (n. 1976), creator de modă român. Răzvan Ciobanu a fost unul dintre jurații concursului „Bravo, ai stil!”, alături de Iulia Albu, Raluca Bădulescu și Maurice Munteanu în sezoanele 1, 2 și 3. Răzvan Ciobanu a declarat că se susține integral din modă și proiecte de design interior. Totodată, a declarat public că este homosexual. Răzvan Ciobanu a decedat pe 29 aprilie 2019, în urma unui accident rutier. Accidentul s-a petrecut pe DJ226 Năvodari – Săcele.
2020: Moare Romulus Cristea (n. 1967), jurnalist și revoluționar român. A fost un jurnalist și revoluționar român. Și-a petrecut cea mai mare parte din carieră ca redactor la ziarul România liberă. Participant la Revoluția Română din 1989, Cristea este cunoscut pentru un număr de cărți publicate despre acest eveniment, precum și despre manifestațiile din Piața Universității și mineriade. A murit în urma unui infarct miocardic la vârsta de 52 de ani.