Cultura

Reperele zilei – 6 aprilie

*Ziua Internațională a Sportului pentru Dezvoltare și Pace.

402: Are loc bătălia de la Pollentia, dintre romani și vizigoți. Romanii, conduși de generalul Stilicon, îi determină pe adversari să se retragă și capturează familia liderului vizigot, Alaric.

885: Moare Metodiu de Salonic (n. 815). Împreună cu fratele său, Chiril, a creat alfabetul chirilic și a răspândit creștinismul (începând din 863) în Moravia și Panonia. Împreună au tradus Biblia și textele liturgice în limba slavonă, scrise în alfabetul care mai târziu a fost numit „chirilic”.

1199: Regele Richard I al Angliei moare de o infecție în urma îndepărtării unei săgeți din umărul său.

1327: Potrivit propriei sale relatări, poetul italian Francesco Petrarca a văzut-o pentru prima dată pe Laura – iubirea sa idealizată – în biserica Sf. Clara din Avignon. Dragostea lui pentru ea l-a făcut să scrie 317 de sonete în anii care au urmat.

1453: Sultanul Mahomed al II-lea începe Asediul Constantinopolului (Istanbul), care va fi cucerit la 29 mai.

1483: Se naște Rafael Sanzio (d. 1520). A fost un pictor și arhitect de seamă al Renașterii italiene, unul din cei mai mari artiști ai tuturor timpurilor, iar moartea sa prematură a pus capăt unei cariere excepționale.

1490: Moare Matia Corvin (n. 1443), rege al Ungariei, fiul lui Ioan de Hunedoara. Născut Matia de Hunedoara, cunoscut și ca Mateiaș în cronicile Moldovei sau Matei Corvin, a fost unul dintre cei mai mari regi ai Ungariei. A condus Regatul Ungariei între anii 1458–1490.

1528: Moare Albrecht Dürer (n. 1471). A fost un pictor german, creator de gravuri și teoretician al artei, una dintre personalitățile de seamă ale istoriei universale a artei. Opera sa impregnată de ideile Renașterii, ale Umanismului și ale Reformei a exercitat o deosebită influență în special asupra artiștilor germani și olandezi de mai târziu. Cu cele cca. 350 de gravuri în lemn și 100 de gravuri în cupru a contribuit în mod hotărâtor la dezvoltarea gravurii ca formă de artă de sine stătătoare.

1652: Jan van Riebeeck și alți coloniști olandezi înființează o stație de aprovizionare la Capul Bunei Speranțe, ceea ce va deveni orașul Cape Town, în numele Companiei Olandeze a Indiilor de Est.

1749: Constantin Mavrocordat abolește șerbia în Moldova, prin redefinirea statutului vecinilor, care nu mai sunt considerați robi, ci țărani fără pământ. Anterior, la 5 august 1746, se instituise aceeași reformă în Muntenia, desființând rumânia.

1795: Apare prima carte românească de matematică, Aritmetica, tipărită în Moldova și datorată episcopului de Hotin, Amfilohie Hotiniul.

1814: Începutul Restaurației franceze; data când Napoleon abdică și este exilat în Elba.

1841: La două zile după decesul președintelui american William Henry Harrison, vicepreședintele John Tyler depune jurământul ca cel de-al zecelea președinte al Statelor Unite.

1871: Este dată în folosință calea ferată Timișoara–Arad.

1893: Meciul de box dintre americanii Andy Bowen și Jack Burke rămâne fără câștigător după 110 runde și 7 ore și 19 minute. Este cel mai lung meci de box din toate timpurile.

1896: La Atena, se deschid primele Jocuri Olimpice Moderne, la 1.500 de ani după ce ele au fost interzise de împăratul Teodosiu I.

1909: Exploratorul american Robert Peary, asistentul Matthew Henson și patru eschimoși ajung la ceea ce au stabilit că este Polul Nord. Afirmația lui Peary a fost contestată din cauza deficiențelor capacității sale de navigație.

1911: Se naște Horia Agarici (d. 1982). A fost un maior aviator al Forțelor Aeriene Române, unul dintre aviatorii de elită al celui de-al Doilea Război Mondial al Armatei Române, poet și autor român. Pentru faptele sale extraordinare de vitejie din timpul celui de-al Doilea Război Mondial a fost supranumit și Salvatorul Constanței sau vânătorul de bolșevici.

1912: Exploratorul polar groenlandezo-danez Knud Rasmussen se îmbarcă în prima sa expediție Thule, traversând ulterior calota de gheață a Groenlandei de două ori.

1913: Se înființează, la București, Academia de Înalte Studii Comerciale și Industriale (Academia de Studii Economice).

1917: Primul Război Mondial: Statele Unite declară război Germaniei.

1927: Moare Dimitrie Popovici-Bayreuth (n. 1859). A fost un bariton român – interpret remarcabil al operelor lui Richard Wagner –, profesor și director al Conservatorului de Muzică și Declamațiune din București (în perioada 1905–1919), precum și director al Operei Române din Cluj (în perioada 1920–1927).

1930: Se naște Alexandru George (d. 2012). Pe numele său adevărat George-Alexandru Georgescu, a fost un prozator, eseist, traducător din limba franceză, istoric și critic literar român. Debutează în presa literară la 39 de ani, în 1969, cu povestirea Nocturnă, tipărită în Luceafărul, iar editorial la 40 de ani, în 1970, cu volumul de povestiri Simple întâmplări cu sensul la urmă și cu eseul Marele Alpha, consacrat operei argheziene.

1938: Moare Aurel Angelescu (n. 1879). A fost un matematician român care a contribuit la dezvoltarea algebrei și a teoriei funcțiilor. Aurel Angelescu a realizat cercetări în legătură cu funcțiile generatoare ale claselor de polinoame; ale ecuațiilor diferențiale liniare; asupra seriilor trigonometrice; asupra teoriei generale a ecuațiilor algebrice.

1941: Al Doilea Război Mondial: Germania invadează Iugoslavia și Grecia.

1941: Se naște Gheorghe Zamfir. Este un naist virtuoz și compozitor român. Exprimându-se artistic printr-un instrument aproape uitat (naiul, numit și fluierul lui Pan), reușește să cucerească aplauzele întregii planete. Modifică forma, construcția și tehnica naiului, lărgindu-i considerabil paleta de interpretare. Introduce naiul în toate stilurile și genurile muzicale, revoluționând sunetul la scară universală și aducând naiul în atenția publicului modern. Pe lângă prestigioasa carieră de muzician, se manifestă ca artist și în domeniul literar și al artelor plastice, publicând versuri, eseuri și o carte autobiografică și expunând picturi proprii în țară și în străinătate.

1944: Se naște Florin Gheorghiu. Este un mare maestru internațional român de șah care a fost de nouă ori campion național de șah al României, iar în 1963 campion mondial la juniori. Gheorghiu a fost descoperit, ca șahist, de maestrul internațional Corvin Radovici. Deja la vârsta de 13 ani, devine campion național de șah la juniori. Trei ani mai târziu câștigă prima dată campionatul țării. În total, a fost de nouă ori campion național de șah la seniori, în anii 1960, 1962, 1964–1967, 1973, 1977 și 1987.

1945: Al Doilea Război Mondial: Sarajevo este eliberat de forțele germane și croate de către partizanii iugoslavi.

1973: NASA lansează nava spațială Pioneer 11. Va deveni al doilea dintre cele cinci obiecte artificiale care au atins viteza de eliberare permițându-i să părăsească Sistemul Solar.

1974: La Brighton, în Marea Britanie, formația ABBA câștigă cea de-a 19-a ediție a concursului muzical Eurovision pentru Suedia cu piesa Waterloo.

1979: Se naște Ombladon. Bogdan Ionuț Păstacă,  cunoscut mai bine sub numele de scenă Ombladon, este un rapper român și unul dintre membrii fondatori ai trupei Paraziții. În mai 1994, Ombladon se alătură lui Cheloo (Cătălin Ștefan Ion) pentru a forma trupa de hip-hop Paraziții. Prima piesă înregistrată este „În Jur” și a apărut pe 13 septembrie 1994.

1990: Ion Rațiu este ales președinte al PNȚCD.

1992: Începe asediul orașului Sarajevo de armata sârbă condusă de Slobodan Miloșevici. Comunitatea europeană recunoaște în aceeași zi independența Bosniei–Herțegovina. Începutul Războiului bosniac.

1992: Moare Isaac Asimov (n. 1920). A fost un scriitor american, evreu născut în Rusia, biochimist, autor de mare succes și excepțional de prolific, cunoscut mai ales pentru lucrările sale științifico-fantastice și pentru cărțile de popularizare a științei. Cea mai faimoasă lucrare este seria Fundația, pe care a combinat-o mai târziu cu două alte serii ale sale, seria Imperiului Galactic și seria Roboților. A scris și romane polițiste și fantasy, precum și o mare cantitate de lucrări non-ficțiune. Asimov a scris și editat peste 500 de volume și estimativ 90.000 de scrisori sau cărți poștale și are lucrări în toate categoriile majore ale Sistemului Decimal Dewey, cu excepția filozofiei.

2002: Moare Petru Dumitriu (n. 1924). A fost un scriitor român. A scris numeroase romane, nuvele, dar și piese de teatru, eseuri și articole de critică literară. În anii 1950 a făcut parte din elitele regimului comunist și era un scriitor de succes. La începutul anilor 1960 a emigrat totuși în Occident, unde a continuat să scrie, în timp ce operele lui erau interzise în România. S-a putut întoarce în țară în anii 1990, iar opere ale lui scrise înainte și după emigrare au fost republicate, respectiv publicate.

2004: Președintele lituanian Rolandas Paksas este demis din funcție cu o majoritate de trei cincimi de către parlament, care îl acuză că a încălcat constituția. El este primul șef de stat european care și-a pierdut postul prin destituire.

2009: Are loc Cutremurul din 2009, care zguduie centrul Italiei, în special orașul L’Aquila.

2012: Este declarată independența statului Azawad.

2022: Moare Ana Pascu (n. 1944). A fost o scrimeră română, dublă laureată cu bronz la Mexico 1968 și München 1972. Pascu a câștigat Campionatul Mondial pentru juniori din 1963 de la Gent. Apoi și-a făcut o carieră strălucită la seniori: a cucerit șapte medalii la Campionatul Mondial și a participat la Jocurile Olimpice de cinci ori, câștigând două medalii de bronz în 1968 și în 1972. Datorită rezultatelor sale, a fost declarată „maestru emerit al sportului”.

 

Foto:
Wikipedia

Articole similare

Back to top button