Reperele zilei – 6 mai

1527: Trupele conduse de Carol, duce de Burbon, au invadat Roma, ucigând peste 4.000 de locuitori și jefuind orașul; mulți învățați consideră acest lucru sfârșitul Renașterii.

1536: Regele Henric al VIII-lea ordonă ca biblii în limba engleză să fie plasate în fiecare biserică.

1639: A fost încheiată construcția Bisericii „Trei Ierarhi” din Iași, ctitorie a domnitorului Vasile Lupu; aici se află mormintele lui Alexandru Ioan Cuza, Dimitrie Cantemir și Vasile Lupu.

1682: Ludovic al XIV-lea al Franței își mută întreaga curte la Versailles. Versailles devine astfel sediul oficial al guvernului Franței.

1791: Prin decretul purtând această dată, Palatul Luvru din Paris a fost transformat în muzeu.

1849: Trupele revoluționare maghiare conduse de maiorul Imre Hatvani sunt înfrânte decisiv de către armata lui Avram Iancu.

1856: Se naște Sigmund Freud (d. 1939). A fost un medic neuropsihiatru austriac de etnie evreiască, fondator al școlii psihologice de psihanaliză. Freud este considerat a fi părintele psihanalizei iar lucrările sale introduc noțiuni precum inconștient, mecanisme de apărare, acte ratate și simbolistica viselor. Cu toate acestea psihologii freudieni moderni, în era existențialistă, începând de la sfârșitul secolului 20 refuză să interpreteze după psihologia simbolistă, rugând pacientul să-și numească și să-și delimiteze propriile simboluri, într-un amestec de psihanaliză freudiană și logopedie frankliană.

1868: Se naște Țarul Nicolae al II-lea al Rusiei (d. 1918). A fost ultimul împărat al Rusiei. A domnit din 1894 până la abdicarea sa din 15 martie 1917 la sfârșitul revoluției din februarie. A fost asasinat împreună cu întreaga sa familie de către bolșevici la ordinul lui Lenin. În anul 2000, Țarul Nicolae al II-lea a fost Canonizat drept sfânt în Biserica Ortodoxă Rusă.

1872: Înființarea Agenției Diplomatice Române la Berlin.

1885: A fost emis un decret regal privind aprobarea tomos-ului prin care Patriarhia de Constantinopol recunoștea Biserica Ortodoxă Română ca autocefală.

1888: Victor Babeș face primele vaccinări antirabice la București.

1889: Turnul Eiffel este deschis oficial spre vizitare publicului în cadrul expoziției universale din Paris.

1894: Se naște Filip Lazăr (d. 1936), compozitor român. Este membru fondator (1920) al Societății Compozitorilor Români, membru fondator și președinte al Societății Muzicale Triton, din care mai făceau parte și Darius Milhaud, Artur Honegger, Serghei Prokofiev etc. În cadrul acestei societăti Filip Lazăr leagă prietenii cu Maurice Ravel, Stravinski, Martinu. A intreprins turnee artistice in Franța Elveția, Austria și S.U.A. (în 1933 unde își cântă propriul Concert de pian sub bagheta lui Kusevitski) .

1897: Se naște Karl Kurt Klein (d. 1971), teolog, filozof, scriitor de limba germană din România. A fost director al Bibliotecii Centrale Universitare din Iași. Pentru a adopta cel mai bun plan de restructurare și organizare, în toamna anului 1932 Klein a călătorit, cu mijloace proprii, în Germania, spre a vizita Biblioteca de Stat din Bavaria și pe cea din Berlin, precum și Biblioteca Universității și Biblioteca Institutului pentru Economie Mondială din Kiel. Sub conducerea sa Biblioteca Universitară din Iași a fost complet restructurată, organizarea sa fiind în uz și astăzi.

1899: România participă la prima Conferință a Păcii, care a avut loc la Haga. La acest forum internațional se încheie Convenția asupra reglementării pașnice a conflictelor internaționale.

1905: Se naște Gheorghe Claudiu Suciu (d. 1990). A fost un chimist cu contribuții în dezvoltarea, proiectarea și testarea proceselor din industria petrolului, din anul 1990 membru titular al Academiei Române. A studiat chimia la Roma și Cluj. În 1930-1931 a urmat un curs de ingineria petrolului la Standard Oil Company din New Jersey. A fost angajat la Rafinăria Româno-Americană, unde a lucrat ca cercetător, șef de instalație și apoi șef de fabricație.

1910: George al V-lea devine rege al Marii Britanii, al Irlandei și al multor teritorii de peste mări, după moartea tatălui său, Eduard al VII-lea.

1915: Expediția Imperială Transantarctică: Nava Aurora scapă din ancoraj în timpul unei furtuni și începe deriva printre ghețuri care durează 312 zile.

1919: În Afganistan începe al Treilea Război anglo-afgan. Se va termina cu un armistițiu la 8 august 1919.

1928: La Alba Iulia are loc o mare adunare convocată de Partidul Național Țărănesc, cu scopul de a obliga guvernul liberal să demisioneze.

1933: Se naște Mircea Chiorean (d. 2016), medic și profesor universitar român, co-fondator al Serviciului Mobil de Urgență, Reanimare și Descarcerare (SMURD). A contribuit la scrierea a trei monografii de specialitate și a numeroase articole științifice despre anestezie, terapie intensivă și imunologie, fiind de asemenea coordonator de doctorat în domeniul medicinei.

1937: Aeronava Hindenburg, cel mai mare dirijabil construit vreodată, ia foc în timp ce încerca să aterizeze la Lakenhurst, New Jersey. Victime: 36 de pasageri și membri ai echipajului.

1940: John Steinbeck este laureatul premiului Pulitzer, pentru romanul său Fructele mâniei.

1945: Al Doilea Război Mondial: Începe Ofensiva Praga, ultima bătălie majoră a frontului de est. Ofensiva a ajutat în mod semnificativ la eliberarea Cehoslovaciei în 1945.

1947: Se naște Titus Andrei. Este un realizator de emisiuni radio și coordonatorul redacției de muzică ușoară de la Radio România Actualități. A urmat liceul Pedagogic din Galați unde ia cursuri de vioară. În anul 1972 devine absolvent al Conservatorului „Ciprian Porumbescu” din București. Este angajat imediat la Radiodifuziunea Română prin repartiție guvernamentală. Din 1987 coordonează activitatea redacției de muzică ușoară de la postul public de radio. Încă din timpul studenției este preocupat și pasionat de muzică ușoară, pop și corală.

1949: Ziua de naștere a informaticii moderne. Maurice Wilkes și o echipă de la Universitatea din Cambridge au executat primul program stocat pe calculatorul EDSAC, calculator bazat pe arhitectura Neumann.

1950: Moare Daniel Ciugureanu (n. 1885). A fost un politician român din Basarabia, deputat în Sfatul Țării de la Chișinău, Prim-ministru al Republicii Democratice Moldovenești, ministru pentru Basarabia în patru guverne ale României, deputat și senator la București, vicepreședintele Camerei Deputaților, vicepreședintele și președintele Senatului Regatului România Mare. Doctorul Daniel Ciugureanu a fost unul dintre fondatorii și fruntașii Partidului Național Moldovenesc și unul dintre promotorii Unirii Basarabiei cu România.

1952: Moare Maria Montessori (n. 1870). A fost medic și pedagog italian, care a creat o metodă specială de educare a copiilor, Metoda Montessori, înființând peste tot în lume școli care aplicau metoda sa (Școli Montessori). A fost prima femeie care a absolvit facultatea de medicină în Italia și una din primele femei medic care au practicat medicina cu succes. Ce este specific unui program de pregătire ce folosește „Metoda Montessori” îl reprezintă modul în care se desfășoară activitățile în clasă. Fiecare sală de clasă este echipată cu materiale ce permit, mai întâi, învățarea prin intermediul simțurilor și mai târziu prin citire, scriere, matematică avansată. În activitățile de predare sunt folosite artele vizuale, muzica și mișcarea. Materialele didactice sunt atent selectate și plasate astfel încât , totul să fie la locul lui și la vedere pentru a facilita selectarea acestora de către copii. Copiii le pot vedea și pot învăța din greșelile proprii, fără ca un profesor să le sublinieze eroarea. Acesta este unul dintre numeroasele aspecte ale unei clase Montessori care favorizează independența.

1954: Atletul britanic Roger Banister a devenit primul om din lume care a alergat o milă (1.601 metri) în mai puțin de patru minute.

1960: Peste 20 de milioane de telespectatori s-au uitat la prima nuntă regală televizată, când Prințesa Margareta s-a căsătorit cu Anthony Armstrong-Jones, la Westminster Abbey.

1961: Moare Lucian Blaga (n. 1895), poet, dramaturg, filozof și eseist român. A debutat în ziarele arădene Tribuna, cu poezia Pe țărm (1910), și în ziarul Românul (sub semnătura Ion Albu), cu studiul Reflecții asupra intuiției lui Bergson (1914). Publică la Sibiu, în 1919, placheta de versuri Poemele luminii (reeditată în același an la Cartea Românească, în București), precum și culegerea de aforisme Pietre pentru templul meu. Prima sa dramă, Zamolxe, îi apare în ziarul Voința (1920), iar în volum în 1921, la Cluj, la Editura Institutului de Arte Grafice „Ardealul”. Academia Română îi decernează Premiul Adamachi pentru debut (1921). Universitatea din Cluj îi premiază piesa Zamolxe (1922). I se tipăresc primele traduceri de poezie în limba germană în revista cernauțeană Die Brucke (1922) (Podul).

1983: „Jurnalele secrete ale lui Hitler” se dezvăluie ca o farsă după examinarea lor de către experți.

1984: Are loc, la Palatul Sporturilor din București, gala de adio a gimnastei Nadia Comăneci. Cu prilejul retragerii sale din activitatea competițională, gimnasta primește din partea președintelui Comitetului Internațional Olimpic, Juan Antonio Samaranch, Ordinul Olimpic.

1990: „Podul de flori” de peste Prut – prima deschidere a frontierelor dintre România și actuala Republica Moldova.

1994: Moare Moses Rosen (n. 1912). A fost un rabin din România, care a îndeplinit funcțiile de șef-rabin al Cultului Mozaic din România (1948-1994) și de președinte al Federației Comunităților Evreiești din România (1964-1994). În anul 1957 a fost ales deputat în Marea Adunare Națională și în 1992 a devenit membru de onoare al Academiei Române. Activitatea sa a avut o amprentă însemnată asupra organizării vieții comunitare a evreilor din România în timpul regimului comunist și apoi în primii ani ai restaurării democrației în România.

1994: Inaugurarea oficială a tunelului de sub Canalul Mânecii, considerat de experți ca „lucrarea secolului”. Eurotunelul, cu o lungime de 50,3 km, situat la o adâncime cuprinsă între 25 si 45 de metri sub fundul mării, a costat 10 miliarde de lire sterline.

2001: Papa Ioan Paul al II-lea devine primul papă care intră într-o moschee. Evenimentul a avut loc în timpul unei călătorii în Siria.

2003: La Moscova este inaugurată stația de metrou Park Pobedi (Piața Victoriei), care se află la 90 de metri sub pământ.

2014: Moare William H. Dana (n. 1930). A fost un inginer aeronautic și aerospațial american, pilot al Forțelor Aeriene ale Statelor Unite ale Americii, pilot de testare al NASA și astronaut. A fost unul dintre foarte puținii piloți (doar doisprezece în total), care au zburat cu avionul X-15, un avion spațial experimental operat în comun de Forțele Aeriene americane și NASA. Dana a fost, de asemenea, selectat pentru participarea la programul X-20 Dyna-Soar. Cu toate acestea, niciun zbor al său nu a depășit linia Kármán, limita acceptată azi la nivel internațional ca fiind cea minimă de a primi titulatura de astronaut, care este de 100 de kilometri sau puțin peste 62 de mile.

2023: Regele Charles al III-lea al Regatului Marii Britanii și Irlandei de Nord este încoronat la Westminster Abbey, Londra.