Sâmbăta Morților. Tradiții și obiceiuri

În calendarul ortodox, sărbătoarea Moșilor de Toamnă, cunoscută și sub denumirea de Sâmbăta Morților, este sărbătorită sâmbătă, pe 4 noiembrie.

Sâmbăta morților se numește prin Bucovina Moșii de toamnă, Moșii cei mari, una din cele trei Sâmbete a morților, iar prin țară poartă numele de Moșii de Sâmedru. Ca moși, adică drept bucate sau pomană, se dă grâu fiert cu unt sau untură, cu lapte sau brânză. Colacii și lumânările obișnuite nu lipsesc. Când se împart acești moși, se face următoarea menire: <Voi moși, strămoși/ Să-mi fiți tot voioși,/ Să-mi dați spor în casă,/ Cu mult pe masă,/ Cu mult ajutor/ În câmpul cu flori>”, scrie Tudor Pamfile în cartea „Sărbătorile la români. Sărbătorile de toamnă și Postul Crăciunului. Studiu etnografic” (1913). 

Cercetătoarea Irina Nicolau, în volumul „Ghidul sărbătorilor românești” (Humanitas, 1998), scrie că oamenii dau, la Moși, de pomană orez cu lapte, plăcinte cu brânză și colaci. Se merge în casele celor săraci cu gândul la cel sau cei ai familiei care nu mai sunt printre noi.

Unii credincioși, mai cu seamă cei de la sate, se duc dimineața foarte devreme la cimitir, tămâiază mormintele rudelor, aprind lumânări, se roagă și împart pomana celor care se află, de asemenea, în cimitir. De asemenea, împart și din coliva pe care au făcut-o pentru slujba de la biserică.

Credincioșii sunt convinși, la fel ca strămoșii lor, că oferirea pomenilor într-o asemenea zi aduce sănătate și noroc în lunile următoare.

O zi a morților, fără să fie sâmbătă, a fost și cea de 1 noiembrie, când în calendarul creștin este sărbătorită Ziua Tuturor Sfinților. Mai cu seamă în zona Transilvaniei, unde influența tradițiilor greco-catolice, a protestanților și a reformaților este puternică, această zi este marcată de credincioși printr-un ritual aparte. Credincioșii merg la orele nopții către cimitir, în grupuri mari, cu lumânări aprinse. Sărbătoarea este numită și Luminația și are legătură cu o credință străveche, conform căreia în acea noapte sufletele celor morți colindă prin lumea celor vii. De aceea, credincioșii aduc lumină, pentru a-i ghida și a-i ajuta să se întoarcă înapoi. Unii specialiști consideră că de la aceste credințe populare a derivat sărbătoarea de Halloween în zona americană, de unde a fost rapid adoptată.

 

 

Foto:
Wikimedia