La data de 17 februarie, la ora 16:00, polițiștii din cadrul Secției 1 Poliție Rurală Brăila au oprit în trafic un bărbat de 47 de ani, din satul Vădeni, în timp ce conducea un autovehicul pe raza localității de domiciliu.
Acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând faptul că avea o îmbibație alcoolică de 1,00 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice.
De asemenea, în urma verificărilor efectuate, s-a stabilit că autovehiculul nu avea asigurare pentru răspundere civilă obligatorie valabilă, motiv pentru care șoferul a fost sancționat contravențional cu amendă în valoare de 1.000 de lei conform prevederilor Legii 132/2017, iar ca măsură complementară i-au fost retrase certificatul și plăcuțele cu numerele de înmatriculare.
Pe numele său a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
În aceeași zi, la ora 20:00, polițiștii din cadrul Poliției Orașului Însurăței au oprit în trafic un bărbat de 42 de ani, din Republica Moldova, în timp ce conducea un autocamion pe DE 584, în localitatea Bărăganul. Întrucât emana halenă alcoolică, acesta a fost testat cu aparatul etilotest, rezultând faptul că avea o îmbibație alcoolică de 1,10 mg/l alcool pur în aerul expirat, fiind condus la spital pentru recoltarea de mostre biologice.
Pe numele său a fost întocmit dosar penal în care sunt continuate cercetările sub aspectul săvârșirii infracțiunii de conducerea unui vehicul sub influența băuturilor alcoolice.
Polițiștii atrag atenția șoferilor să nu conducă sub influenţa băuturilor alcoolice sau a substanțelor cu efect psihoactiv
Alcoolul este unul dintre principalii factori de risc când vorbim despre conducerea vehiculelor pe drumurile publice. Alcoolul și drogurile afectează capacitățile unui șofer: afectează judecata (în special capacitatea de a aprecia corect distanțele, precum și nivelul de risc), induc vigilență scăzută, reacție întârziată, somnolență și scăderea acuității vizuale.
Inspectoratul Județean de Poliție Brăila reamintește că, odată cu intrarea în vigoare a Legii 213/2023, nu se poate dispune suspendarea executării pedepsei sub supraveghere în cazul persoanelor care conduc vehicule pe drumurile publice fără a deține permis de conducere pentru nicio categorie de vehicule sau sub influența alcoolului ori a drogurilor și provoacă accidente din care rezultă decesul unor persoane.