Spectacol de excepție la Palatul Tineretului din Brăila, dedicat Zilei Naționale

În data de 29 noiembrie, începând cu ora 17:00, la Casa Tineretului din Brăila a avut loc „Concertul extraordinar dedicat zilei de 1 Decembrie”. Interpreta de muzică populară ardelenească Sava Negrean Brudașcu împreună cu Muzica Militară a Garnizoanei Brăila, condusă de cpt. Raul-Ionuț Badale au încântat publicul cu un spectacol inedit.

Spectacolul a ridicat toată sala în picioare, fiind prezentat de către nimeni altul decât Georgel Nucă, autenticul folclorist atât de dedicat valorilor tradiționale. Încă de la începutul concertului, Georgel Nucă și-a exprimat admirația pentru colaboratorii care și-au adus contribuția la realizarea acestui minunat moment artistic: „Organizatorii merită aplauzele dumneavoastră. Vreau să îi mulțumim domnului președinte al Consiliului Județean Brăila, Francisk Iulian Chiriac. Omul care a înțeles că această flacără a folclorului românesc nu trebuie să se stingă niciodată. Cântecul, dansul, portul, toate aceste lucruri moștenite de la înaintașii noștri trebuie să fie acolo la loc de cinste.”

 

În deschiderea spectacolului, Cpt. Raul Ionuț Badale i-a invitat pe spectatori să intoneze alături de plutonierul major Mocănescu Laurențiu Imnul Național al României.

„În apropierea unei zile definitorii pentru neam, pentru țară și anume sărbătorirea Zilei Naționale a României, nu știu o altă modalitate mai potrivită pentru a începe concertul nostru din această seară, decât prin intonarea Imnului Național al României, alături de plutonierul major Mocănescu Laurențiu.”

Publicul a răspuns invitației și s-a alăturat cu emoție și patriotism la intonarea imnului.

Muzica Militară a Garnizoanei Brăila a oferit atât la începutul spectacolului, cât și în timpul acestuia voie bună și a încântat publicul cu piese precum: „Treceți, Batalioane Române Carpații”; „Drum bun”, „Hai să-ntindem hora mare” sau „Noi suntem români”.

Pe scenă, a mai încântat cu prezența și faimoasa artistă Maria Magdalena Duțu, a cărei voce a cucerit admirația publicului și a stârnit în sală aplauze necontenite. Dintre piesele interpretate de artistă menționăm: „Și afară plouă, plouă”, „Ce mult te-am iubit”, „De-ai fi tu salcie la mal”.

Și soprana Ileana Chirvase a avut un moment deosebit, interpretând două melodii populare patriotice ardelenești: „Sus, sus, sus, la munte sus” din repertoriul celebrei Veta Biriș și „România mea” din repertoriul Mariei Luizei Mih. „Aș dori să vă spun un sincer la mulți ani și să vă transmit cele mai frumoase și dulci gânduri.” a precizat artista.

Seara a continuat cu lansarea cărții „Jocuri populare din județul Brăila”, selectate și transcrise de plt.maj.(r) Florinel Stoian, lucrare ce poartă amprenta editurii Centrului de Creație Brăila.

Plutonierul major (r) Florinel Stoian a remarcat faptul că nu există un alt instrument util care să ofere indicațiile necesare despre jocurile populare, drept urmare a dorit să ducă tradiția mai departe. De asemenea, a arătat că locul unei astfel de cărți trebuie să fie la Școala Populară, la Palatul Copiilor din Brăila ori la Biblioteca Județeană Brăila, mai exact în locurile unde copiii și profesorii se pot folosi de ea.

Căpitanul Ionuț Badale a accentuat importanța cunoașterii muzicii și dansului popular din Brăila: „Este de o importanță covârșitoare ca generațiile tinere care studiază muzica populară să aibă la îndemână un instrument facil și ușor cu care să înceapă studiul diferitelor dansuri din județul Brăila și din regiune.”

Acesta a mai afirmat că el însuși s-a confruntat cu probleme în ceea ce privește cunoașterea dansurilor populare întrucât nu avea la dispoziție o metodă ușoară care să-l inițieze. Mai mult decât atât, această carte prezintă aproximativ 40 de jocuri de dans care pot fi acompaniate atât de orgă, cât și de acordeon și care pot fi învățate acasă.

În a doua parte a spectacolului, mult așteptata, dar și inegalabila artistă de folclor, Sava Negrean Brudașcu, printr-un spectacol muzical și coregrafic deosebit, plin de patriotism și emoție, a trezit în spectatori chemare și pasiune pentru țara noastră. Solista a prezentat cu voie bună dans și cântece din zona Ardealului și, în același timp, a lansat un mesaj pentru românii care pleacă în concediu: „Vă invităm cu tot sufletul și inima deschisă să vă petreceți concediile atunci când puteți, vara nu mergeți prin străinătățuri. Haideți în Ardeal!”

Artista Sava Negrean Brudașcu a ieșit de pe scenă emoționată, mulțumind publicului brăilean de prezența numeroasă:

„Clipe trăite în Brăila care lasă o amprentă extraordinară în suflet. Să vă răsplătească Dumnezeu! Sunt lacrimi de fericire! Vă mulțumesc, brăileni dragi!” a spus artista în încheierea spectacolului.

Scopul acestui eveniment a fost dezvoltarea și consolidarea sentimentului patriotic, cunoașterea și respectarea valorilor fundamentale ale culturii și istoriei naționale, dar și cultivarea sentimentului de dragoste față de artă și patrie. Tradiția dansului popular brăilean, o zestre culturală extrem de bogată merge mai departe, prin oamenii ce promovează și

păstrează această formă a artei- dansul, specialiști în domeniu, coregrafi și maeștri coregrafi populari, dar și persoanele dornice ce s-au alăturat acestui demers cultural.

Excepționalul spectacol a fost organizat de către Consiliul Județean Brăila, prin Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Brăila și Primăria Municipiului Brăila, în parteneriat cu Muzica Militară a Garnizoanei Brăila.