Locurile la buget din cadrul instituțiilor de învățământ superior sunt destul de puține, majoritatea studenților fiind admiși pe locurile cu taxă. Una care nu este deloc de neglijat și, în plus, până acum, exista riscul ca aceasta să fie modificată pe parcursul anului universitar. Din fericire, astfel de situații nu mai pot fi posibile de acum încolo deoarece universitățile nu mai pot majora taxele studenților în timpul ciclului de studii, după publicarea în Monitorul Oficial a Legii nr. 98 din 15 aprilie 2024, document care modifică Legea învățământului superior nr. 199/2023. Potrivit edupedu.ro, cuantumul taxei de școlarizare este propus de consiliul de administrație, aprobat de senatul universitar și se aduce la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale.
Articolul 9 (1) din Legea învățământului superior nr. 199/2023 se modifică astfel: „Art. 9. — (1) În instituțiile de învățământ superior de stat învățământul este gratuit, pentru cifra de școlarizare aprobată anual prin hotărâre a Guvernului, și cu taxă. Cuantumul taxei de școlarizare este propus de consiliul de administrație, aprobat de senatul universitar și se aduce la cunoștința candidaților la data publicării ofertei educaționale, conform metodologiei-cadru privind organizarea admiterii în ciclurile de studii universitare de licență, de master și de doctorat.”
Vestea a fost primită cu entuziasm de studenți, în special de cei care depindeau de părinți pentru a achita taxa școlară sau erau nevoiți să muncească pe perioada cursurilor pentru a se putea întreține.