Trofeul Johnny Răducanu câștigat de o formație din Italia

Festivalul internaţional de jazz „Johnny Răducanu” 2023, ediţia a X-a, organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii a adus la Brăila în zilele de 20, 21 și 22 octombrie tineri talentați din țară și din Bulgaria, Italia, Grecia.  

De asemenea, publicul iubitor al genului, și nu doar el, a putut să se bucure în cele trei seri de câteva concerte de excepție. Și merită amintite, tocmai pentru valoarea artiștilor invitați. Astfel, au fost – în ordinea prezenței pe scenă – contrabasistul Michael Crețu (nepotul lui Johnny Răducanu) împreună cu Edward Barnwell (pian) și Mike Wilson (percuție), la fel ca și anul trecut, Luiza Zan împreună cu un cvintet – toți foarte tineri, Bruno Heinen Trio (au cântat un jazz impregnat de muzică clasică), Vali Boghean Band, Mircea Tiberian și Nadia Trohin, violonistul Florin Niculescu împreună cu Petrică Andrei Trio. 

Juriul, care a stabilit ierarhia, a fost alcătuit din Ionel Tudor – președinte, Florian Lungu, Bruno Heinen, Mircea Tiberian, Michael Crețu, Cornel Cristei, Vlad Popescu.  

Premiile au fost oferite din bugetul Consiliului Județean Brăila și cu sprijinul sponsorului VARD Brăila SA (șantierul naval), respectiv Premiul Special și premiul Cel mai promițător tânăr interpret, ambele în valoare de 3.000 euro. Celelalte premii au fost în valoare totală de 10.000 euro. 

Palmaresul ediției a zecea a festivalului „Johnny Răducanu” 

Trofeul Johnny Răducanu a fost obținut de formația Tetrad 4et din Italia (Foto 1), alcătuită din Gianluca Manfredonia (vibrafon), Armando Iacovella (chitară), Alessandro Del Signore (bas), Alessandro Forte (percuție). 

Premiul Cel mai bun solist instrumentist a revenit lui Ovidiu Gurban, saxofonist de doar 18 ani din România (Foto 2).  

Premiul Cea mai bună formație a fost obținut de 8 JazzQuarters (Foto 3) din România, alcătuită din Vlad Briciu (pian), Philip Goron (percuție), Dimitrie Cristian Milea (bas), Răzvan Florescu (vibrafon). Pe ei i-am aplaudat și la concertul oferit de Luiza Zan. Tot ei au acompaniat-o pe Luiza Zan în cel mai recent album al ei, „In my Village”, prezentat și în festival.  

Premiul Cea mai bună compoziție a fost câștigat tot de un italian, Edoardo Liberati. 

Premiul Cel mai bun solist vocal a revenit tinerei Denisa Troncea din România. A concurat împreună cu o trupă, ThQuartet, dar juriul a decis să o premieze doar pe ea, pentru interpretare vocală. 

Premiul Cel mai promițător tânăr interpret rămâne la Brăila, pentru Anda Ștefania Baciu (Foto 4). Are doar 17 ani și este eleva Liceului de Arte „Harclea Darclee”. În paralel, este și cursantă la Școala Populară „Vespasian Lungu”. De precizat este și că nu studiază jazz, ci canto și pian. 

Nu în ultimul rând, Premiul Special a fost câștigat de Vicenzo Deacu, pianist din România. 

Tinerii pentru care a fost necesar acompaniament au avut pe scenă membrii din Andrei Tudor Band, respectiv pe Andrei Tudor – lider, pian, Cătălin Milea – saxofon, Liviu Negru – chitară, Andrei Flautistu – bas, Anthony Gutierrez – percuție. 

Au prezentat festivalul, încântând audiența prin multitudinea de detalii din jazz oferite, Cristian Marica și Arabella Ionescu, Radio România Cultural. 

Foto:
Trofeul Johnny Răducanu - formația Tetrad 4et din Italia (Foto 1), Premiul Cel mai bun solist instrumentist a revenit lui Ovidiu Gurban (Foto 2), Premiul Cea mai bună formație a fost obținut de JazzQuarters - România (Foto 3), Premiul Cel mai promițător tânăr interpret rămâne la Brăila, pentru Anda Ștefania Baciu. (Foto 4)