
Zile de teatru la „Maria Filotti”
Săptămâna aceasta este una plină la Teatrul „Maria Filotti” (TMF) și generoasă pentru public.
Programul începe de joi, 1 februarie 2024, când a fost programat spectacolul „Bună seara, domnule Wilde!” în regia tânărului actor Dragoș Ioniță. Pe un libret de Eugen Mirea după textul „Importanța de a fi onest” de Oscar Wilde, cu muzică de Henry Mălineanu, coregrafia Veve Dinulescu, costume Cristina Duțu, este un spectacol care are și momente de muzical. Interpreteză elevii – din Trupa TMF Junior – Raluca Luca, Edi Stan, Robert Ghețu, Ioana Comșa, Veve Dinulescu, Maia Caplea, Cristina Vasiliu. Emoția întâlnirii scenice cu foarte tinerii interpreți, care nu sunt actori și nici nu au experiență teatrală, va fi la fel de mare și pentru public. Acesta din urmă se va arăta, așa cum a mai făcut-o, îngăduitor și generos cu aplauzele. Spectacolul se joacă în Sala Mare, cu gradene pe scenă, de la ora 18.00.
Vineri, 2 februarie 2024, este programat spectacolul „Gaițele” de Alexandru Kiriţescu în regia lui Radu Nichifor, directorul TMF, în Sala Mare, de la ora 18.00. Comedia de moravuri datează din 1929 și, am mai spus-o, se joacă adesea cu casa închisă. Așa a fost și în perioada când trăia autorului textului, la fel e și astăzi. Este adevărat că nu doar subiectul atrage. La Brăila, spre exemplu, în spectacolul TMF, este și jocul actorilor un atu al piesei. Îi vom aplauda, astfel, încă o dată, pe Monica Zugravu, Elena Andron, Ramona Gângă, Corina Borş, Dan Moldoveanu, Cătălina Nedelea, Flori Popa, Iulia Vasilescu, Zane Jarcu, Marcel Turcoianu, Valentin Terente.
Sâmbătă, 3 februarie 2024, se joacă spectacolul „Lacrimile amare ale Petrei von Kant” de Rainer Werner Fassbinder în regia lui Eugen Gyemant – cea mai nouă premieră TMF. Indiferent de detalii, aici e vorba despre dragoste și relații umane, despre nevoia de a fi privit așa cum ești, de a fi înțeles de cel de lângă tine… Un excelent spectacol; regie, costume, joc actoricesc – toate minunate. În distribuție, Ramona Gîngă, Flori Velea, Iulia Vasilescu, Elena Andron, Corina Borș, Ileana Ursu. Se joacă în sala de conferințe (Sala Maură sau Sala Oglinzilor) de la ora 18.00.
Duminică, 4 februarie 2024, se va juca spectacolul „Naufragiat! Fantasticele aventuri ale lui Louis Rougemont (povestite de el însuși)” de Donald Margulies, în regia lui Andrei Huțuleac. În distribuție, Ciprian Chiricheș, Nicholas Cațianis Jr., Blanca Doba, Corina Borș. Se joacă în Sala Mare, de la ora 18.00. În loc de argument/ invitație, îl vom cita pe regizor: „Textul este al unui aventurier elvețian, pe numele lui Louis de Rougement, care la începutul anilor 1900, în Anglia, a scris un bestseller în care povestea aventurile pe care le-a trăit timp de 30 de ani ca naufragiat pe o insulă. Cartea a fost un fenomen la momentul la care a fost scrisă, doar că, încet, încet, specialiștii au început să chestioneze detalii pe care le scrisese în acest bestseller. Iar nu după mult timp au aflat că autorul este de fapt un impostor și că toată povestea pe care el o construise era de fapt o invenție. Așa că l-au demascat ca fiind un impostor. Și practic povestea este construită fix pe această canava, în care vedem aventura lui și aflăm ce l-a îndemnat pe el să construiască toată această ficțiune. Și în final e un spectacol care se întreabă dacă mai avem nevoie de povești, în ce fel avem nevoie de ele, la ce ne folosesc poveștile, la ce ne folosește fantezia. Și din cauza asta am ales textul, pentru că eu cred cu tărie că e nevoie acum mai mult ca oricând de povești. Poveștile au capacitatea de a pune un pic de ordine în haos. Și nu putem să nu remarcăm că haos este peste tot în jurul nostru” – Andrei Huțuleac.