Activități de prevenire a criminalității la Școala Gimnazială „Ion Creangă”

La data de 28 noiembrie, au fost desfășurate acțiuni preventive la Școala Gimnazială „Ion Creangă” din municipiul Brăila de către polițiștii din cadrul Compartimentului Analiză și Prevenirea Criminalității. Scopul a fost acela de a aduce la cunostința elevilor fenomenul de criminalitate organizată, impactul acestui fenomen asupra societății, drepturile victimelor și principalele modalități de prevenire. 

Criminalitatea organizată a devenit o realitate de neignorat, din cauza evoluției semnificative din ultimii ani și a prognozelor care sunt îngrijorătoare.  

Ca reacție la acest context, conform Strategiei Naționale împotriva criminalității organizate 2021-2024, combaterea și prevenirea acestui fenomen reprezintă o prioritate la nivel național pentru instituțiile cu atribuții. 

Așa că activitățile preventive desfășurate la Școala Gimnazială „Ion Creangă” au vizat teme care fac obiectul criminalității organizate precum criminalitatea cibernetică, traficul și consumul de substanțe interzise, traficul de persoane. 

În cadrul activității preventive, polițiștii au identificat împreună cu elevii principalele amenințări și vulnerabilități ce pot asigura condițiile dezvoltării formelor de criminalitate organizată, modalitățile de contracarare a acestora și au fost prezentate programele de prevenire pe care Poliția Română le desfășoară la nivel național și  județean.  

S-a observat că în ultimii ani violențele de tip cibernetic sau fapte ilegale cum ar fi traficul și consumul de substanțe interzise ori traficul de persoane sunt aproape la ordinea zilei. Prin urmare, s-a pus în aplicare la nivelul județului Brăila în anul 2023 un „Program Județean de Prevenire a victimizării minorilor prin activități de crimă organizată”. Astfel, pentru Inspectoratul de Poliție Județean din Brăila a devenit o prioritate ca aceste tipuri de activități de tip criminal să fie prevenite. 

Activitățile preventive pe această temă se desfășoară și în colaborare cu Centrul de Prevenire și Consiliere Antidrog Brăila, dar și cu polițiști din cadrul Agenției Naționale Împotriva Traficului de Persoane – Centrul Regional Galați. 

Foto:
IPJ Brăila