Aurora boreală în România? Fizicianul Cristian Presură confirmă ipoteza

Zilele acestea, românii au fost surprinși să vadă un cer roșiatic asemănător fermecătoarelor culori ale aurorei boreale. Fizicianul Cristian Presură, al cărui canal de YouTube este urmărit de foarte mulți pasionați de știință, a prezentat în dimineața zilei de 6 noiembrie 2023 – pe pagina dintr-o rețea socială – câteva explicații despre acest fenomen, subliniind că nu este ceva nou și că specialiștii pot să răspundă la destule întrebări pe temă. 

Pozele cu cerul rosiatic au fost făcute și în țări apropiate (Ungaria, Cehia) și chiar Olanda. Oamenii au văzut cu ochii lor. Dar de ce culoarea roșie, când aurorele boreale pe care le vedem în poze au mult verde? Pentru că verdele este produs când vântul solar penetrează adânc atmosfera (100 km altitudine) și excită atomii de oxigen de acolo. Asta se întâmplă mai aproape de poli, unde câmpul magnetic e mai slab. La latitudinile României, câmpul magnetic este puternic și, dacă vântul solar reușeste să penetreze <scutul> magnetic de protecție și atmosferă, o face doar la altitudini mai mari (250 de km), acolo unde oxigenul este mai rarefiat și unde acesta, dezexcitat, generează culoarea roșie. Concluzia? Foarte probabil, chiar a fost aurora boreală” – spune cercetătorul. 

Cristian Presură, născut în 1971 în județul Vâlcea, este fizician, cercetător, autor care lucrează și trăiește acum în Olanda. Este în permanentă conexiune cu tineri și oameni de știință din țara natală.   

Foto:
Preluată de Cristian Presură, spre ilustrare, de la Gornic Andrei din Timiș via Weather Severe Alert - Sălaj